Румънците избраха президент „с дезинфектант“

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

„Чувствам нужда да си измия ръцете, след като пуснах тази бюлетина в урната“. Това казах на членовете на комисията в лицея „Аурел Влайку“, преди да си тръгна. Една госпожа в края на масата ми отговори усмихната: „Като излезете, веднага в дясно след вратата, имаме и дезинфектант. Помислихме си, че много хора ще поискат“. През 2000 г., когато трябваше да избираме между Йон Илиеску и Корнелиу Вадим Тудор, много хора имаха нужда да си удрят шамари, като излязат след гласуването. Сега тенденцията е да си мият ръцете, пише журналист от румънския в. „Гъндул”. Мисля, че присъстваме на нещо, което бях нарекъл в друг материал от лятото, вот въз основа на критерия „по-голямото зло“. През 2000 и 2004 г. гласувахме за „по-малкото зло“. Сега се гласува против „по-голямото зло“. Защото от 2004 г. насам злото не спря да расте в Румъния.

Както и през 2004 г., свидетели сме на още един епизод от битката, която беше стигнала до блъсканици и псувни през зъби в кулоарите на Двореца на Четиринайстия конгрес от 20 ноември 1989 г.: трябва да избираме между Партията и Държавна сигурност. С изключение на дивите привърженици на двамата кандидати, не мисля, че някой друг би излязъл на улицата да празнува победата. Все пак струва ми се, че изчезна явлението, наречено „месиански вот“. Малцинство са тези, които са гласували с вярата, че след изборите победителят ще направи чудеса, ще прогони омразата от страната и ще „спаси“ Румъния. Функционира принципът на минималното съжаление: поне да не е по-зле. Хората са граждански по ангажирани и съзнателни, участието във вота е по-голямо, илюзиите са по-малки”, завършва „Гъндул”.

Траян Бъсеску, който спечели президентските избори в Румъния с 50,33 процента, се представя като „неуморим защитник“ на реформите, готов да се изправи понякога срещу всички и с риск да поляризира обществото, твърдят негови критици, цитирани от Франс прес. Мирча Джеоана получи 49,66 процента от гласовете. Неговата Социалдемократическа партия оспори резултатите от президентските избори и заяви, че изборите са фалшифицирани.

На 58 години Бъсеску се чувства много повече в свои води, когато е сред тълпите, отколкото сред колегите си. Описва себе си като „борец“, който иска да модернизира Румъния. В равносметката си Бъсеску се гордее, че е постигнал напредък в реформите в сферата на образованието и правосъдието. Бивш член на комунистическата партия, той подчертава все пак, че е бил първият, който официално е осъдил престъпленията на комунизма.

Според политическите му противници обаче в страна, ръководена от два месеца от правителство в оставка и затъваща в дълбока икономическа рецесия, склонността му да прави каквото си е наумил и да поляризира обществото, не е това, от което румънците имат нужда. „Бъсеску е човек, който се оставя да бъде воден от характера си“, казва преподавателят по политология Даниел Барбу. Либералът Крин Антонеску, който се класира трети на първия тур на президентските избори, го окачествява като „тиранин“, упреквайки го, че е отказал да номинира за премиер предложения от обединената опозиция Клаус Йоханис, който имаше широка подкрепа в парламента.

От друга страна Бъсеску признава, че е правил грешки по време на мандата си. Той оценява, че е загубил част от подкрепата към себе си, след като малката му дъщеря Елена, наричана в пресата „Парис Хилтън от Карпатите“, се яви на изборите за евродепутат, предизвиквайки подозрението, че се е възползвала до голяма степен от подкрепата на Демократично-либералната партия.

Той се кандидатира за втори мандат, въпреки че признава трудностите в управлението на Румъния, тъй като според него „много по-лесно е да държиш руля на кораб, защото поне всичко функционира според правилата“. Победата на косъм на настоящия президент Траян Бъсеску обаче не осигурява достатъчно силен мандат за решаване на икономическите и политическите проблеми и удължава несигурността за съдбата на реформите и спасителния заем от МВФ.

След месеци на свади, които забавиха чуждестранната помощ, малката разлика показва, че и занапред трудно ще може да бъде постигнат широк консенсус във връзка с необходимите икономически и съдебни реформи, тъй като разногласията между центристките и левите партии остават. Изглежда оглавяваният от Мирча Джеоана лявоцентристки съюз вероятно ще се разпадне след като неговият кандидат за премиер Клаус Йоханис заяви, че „пътят му свършва дотук“.

Преговорите за сформиране на правителство изглежда ще започнат незабавно. Коментаторите посочват, че Бъсеску ще трябва да промени обикновено конфронтационния си стил, ако иска да набере подкрепа за исканите от Международния валутен фонд болезнени реформи и да даде ход на договорения спасителен заем в размер от 20 милиарда евро.

Бъсеску, който за разлика от опонентите си открито подкрепи препоръчваната от МВФ политика на затягане на коланите, заяви, че десен кабинет, сформиран около неговата Демократично-либерална партия, е най-добрата рецепта за антикризисни реформи. Неясно е дали Бъсеску ще търси компромис като привлече опозиционен кандидат за премиер или ще продължи нееднократно провалилите се опити да посочи съюзник от демократ-либералите.

„Втората стратегия вероятно ще доведе до предсрочни парламентарни избори, които сигурно само ще удължат политическата несигурност“, посочва Тим Аш, ръководител на отдела за проучвания на Кралската банка на Шотландия. Бъсеску може да успее да състави нов кабинет с крехко мнозинство в парламента, ако спечели подкрепата на малката етническа унгарска партия, парламентарната подкрепа на група от 18 депутати от други етнически малцинства и подкрепата на двадесетина „отлюспени“ от опозиционните партии.

„За Бъсеску ще бъде много по-трудно да сформира правителство (отколкото щеше да бъде за Джоана), но смятам, че с помощта на някои отцепили се от Либералната партия депутати те евентуално могат да го постигнат, отбелязва преподавателят по политология Адриан Басараба. Ако Бъсеску успее да привлече цялата центристка Либерална партия, това би му осигурило мнозинство от 65 процента в законодателния орган. Техният лидер Крин Антонеску обаче отхвърли възможността за каквото и да било споразумение докато Бъсеску е на власт, а възгледите му се ползват с широката подкрепа на либералите.

Много анализатори посочват, че шансът за сформиране на правителство преди края на годината е малък. Това може да забави проектобюджета за 2010 г., който трябва да отговори на изискванията на МВФ за бюджетен дефицит от 5,9 процента от БВП, което е условие за отпускане на транш от 1,5 милиарда евро, първоначално планирано за декември.

Подкрепеният от Бъсеску временен кабинет заяви, че проектобюджетът е „на 90 процента готов“. Той подкрепя препоръките на МВФ за уволнение на до 150 000 държавни служители, което да свие огромния държавен щат. Проектът подкрепя също така законопроект за заплатите, който да сложи край на непрозрачната система от премии, която често награждава малка група от хора и натоварва държавните финанси. Той обаче може и да не осигури подкрепа за реформите, тъй като социалдемократите заявиха, че са против съкращенията, докато либералите посочиха, че може да поискат преразглеждане на законопроекта за заплатите.

Това според анализаторите най-вероятно ще доведе до трудни преговори, първо по правителството и след това по бюджета, макар че по думите им победата на Бъсеску е по-полезна за реформите, отколкото ако Джеоана беше спечелил. „Сега най-важното е скоро да имаме правителство. Но вероятността да имаме правителство тази година, както чужденците очакваха, значително намалява“, коментира Николае Александру от банка Ей Ен Джи в Букурещ. „В дългосрочен план това би трябвало да помогне, тъй като за Бъсеску може да бъде по-лесно да приложи болезнените реформи“, посочва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.