НАТО още търси смисъла да си сътрудничи с Русия

Михаил Вигнански, Елена Супонина

Визитата на генералния секретар на НАТО, датчанина Андерс Фог Расмусен, в Москва в средата на декември ще позволи връзките с Русия да се развият. Отношенията тепърва се възстановяват, след като през август 2008 г. се влошиха заради войната в Кавказ. Въпреки това заседанието на Съвета НАТО-Русия в Брюксел на 4 декември на ниво външни министри убедително показа, че двете страни не могат една без друга. Както заяви Расмусен, направена е „първата реална крачка към сътрудничеството“.

Русия и 28-те членки на НАТО подписаха три работни документа, както бе планирано. Единият от тях призовава дипломатите да анализират новите заплахи, да им дадат обща оценка и да определят мерки за противодействие. Вторият документ трябва да улесни работата на Съвета НАТО-Русия посредством редица административни мерки, а в третия се говори за активизиране на военното сътрудничество, включително по въпроса за Афганистан и борбата срещу тероризма. В същото време Русия се отказа да участва през 2010 г. във военноморската операция на алианса с кодово име „Активни усилия“ за залавянето на подозрителни кораби в Средиземно море, въпреки че по-рано участваше. Работата е там, че операцията носи разходи, а Москва не вижда особена заплаха в този регион.

Министърът на външните работи Сергей Лавров потвърди, че Русия ще продължи да помага на алианса в Афганистан, като предоставя своята територия за транзит на натовски товари. Включен е още един аспект – доставките на руска военна техника в Афганистан и ремонт на намиращото се вече там оборудване.

Страните решиха да създадат няколко работни групи. Една от тях ще се заеме по настояване на Москва с подготовката на сътрудничеството между Русия и НАТО за Афганистан. Министърът отбеляза, че трябва да се има предвид не само позицията на Русия, но и на останалите страни членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Другата група ще се заеме с въпросите на противоракетната отбрана и евентуалното сътрудничество в тази сфера на Русия със страните от алианса, и преди всичко със САЩ. Първата среща на групата по данни на „Время новостей“ ще се състои през януари след новогодишните празници. Не е изключено това да стане в Москва. Сергей Лавров проведе в Брюксел отделна среща с американската си колега Хилари Клинтън, наблягайки на въпроса за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия.

Москва обърна внимание и на това, че алиансът ще се заеме с разработването на собствена стратегическа концепция. За тази цел генералният секретар на НАТО формира „Съвета на мъдреците“ от 12 независими експерти. „Това е интересен ход. Расмусен не се доверява напълно на натовската бюрокрация и поръча на хора отвън да напишат стратегическата концепция. Те ще изложат смисъла на съществуването на тази западна военнополитическа организация през последните 10-15 години. За нас това е изключително важно“, отбеляза постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин.

Разногласията обаче остават. Москва не е съгласна с разширяването на НАТО чрез присъединяването на нови членове. Алиансът подкрепя териториалната цялост на Грузия и настоява Русия да се откаже от признаването на Абхазия и Южна Осетия. „НАТО не се отказа от старите клишета“, заяви руският министър, добавяйки с надежда, че „това обаче ще мине“. Той посъветва натовците да обърнат внимание на милитаризацията на Грузия, която активно купува ново оръжие.

Грузия и Украйна, които се стремят към членство в НАТО и поддържат хладни отношения с Русия, не посмяха да възразят срещу нормализирането на връзките между алианса и Москва. „Така Русия може по-бързо да се научи да се държи цивилизовано“, каза грузинският министър на външните работи Григол Вашадзе. Украинският му колега Петро Порошенко заяви за „Время новостей“: „Диалогът е необходим във всяка ситуация, особено в конфликтната. Когато някой е притиснат в ъгъла, това не е безопасно за съседите му и за целия свят. Впрочем, липсата на диалог между Русия и Грузия не помага за нормализирането на ситуацията.“ „Сътрудничеството с Русия е много важно за сигурността на целия континент“, каза от своя страна външният министър на Албания Илир Мета от името на НАТО.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.