Климатгейт – ще се окаже ли мит глобалното затопляне?

Гордън Кровиц

„Горкият Ал Гор. Глобалното затопляне е напълно развенчано с помощта на същия този интернет, който измислихте. Каква ирония само!“ Тази остроумна забележка на комика Джон Стюарт в „Дневното шоу“ миналата седмица беше добре дошъл отдих от поредицата злепоставящи за научните среди разкрития. Такъв беше и „каченият“ в интернет видеоклип, озаглавен „Прикриване на застудяването“, осмиващ учените, опитващи се да потулят данните, показващи, че има глобано застудяване. Той беше гледан стотици хиляди пъти в ЮТюб.

„Климатгейт“ започна с разкриването на имейли и други документи, показващи как водещи учени, застъпващи тезата за глобалното затопляне, са заобикаляли рецензирането на техните проучвания и са отказвали да разкриват данни. През последната седмица видни учени в Англия и САЩ подадоха оставки, а срещу тях започнаха разследвания.

Британското правителство преразглежда своите исторически данни за измененията в климата в светлината на появилите се съмнения в достоверността на заключенията на Института за изследване на климата в Източна Англия. Дори ООН, която твърдеше, че има „недвусмислени“ доказателства за причиненото от човека глобално затопляне, обещава да преразгледа доказателствата. Повече подробности ще станат известни, когато „изтеклите“ документи бъдат напълно проучени, но вече е сигурно, че нищо не е сигурно. Едностранчивостта на възгледите на най-влиятелните учени накараха мнозина да повярват в преданието за глобалното затопляне.

За разлика от „Уотъргейт“ заслугата за разкриването на истината при „Климатгейт“ не беше на разследващите журналисти. Вместо това засега тази история излиза на бял свят благодарение на блогове, често поддържани от същите учени, които се натъкваха на трудности, когато искаха да публикуват своя статия в научните издания. „Климатгейт“ даде възможност за изява на учените, които бяха изключени от дебатите.

Това може би свидетелства за начина, по който ще се развиват в бъдеще скандалите, основаващи се на информацията: данните ще „изтичат“ от глашатая направо в интернет. След това специалистите блогъри ще оценяват значението на разкритията – нещо като интернет рецензия. Голяма част от анализа е на сайта на канадеца Стивън Макинтайър, който е редактор на ClimateAudit.org. Той отдавна се опитва да се сдобие с достъп до сурови данни за температурите. Подал е въз основа на свободата на информацията множество молби до учените от Източна Англия, което ги е накарало да се договорят за заличаването на документи. Показал е също така, че познатата графика с формата на стик за хокей, илюстрираща глобалното затопляне, се основава на непълни примери.

Учените блогъри посвещават времето си да проучат програмния код от 15 000 реда, включени в папката „Документи“ на „изтеклите“ материали. Последната измама са скрити системи за означение в програмния код, които показват къде са били манипулирани резултатите. Програмистите изразили разочарование, когато числата не съвпаднали с тезата за глобалното затопляне. В кода имало коментари като: „Тези данни ще бъдат изкуствено нагласени, за да изглеждат по-близо до реалните температури.“ Това се отнасяло до опитите да се потулят данните, показващи, че през средновековието времето било по-топло от днес. В кода имало и коментари, описващи „нагласяването“ по следния начин: „Приложете ДОСТА ИЗКУСТВЕНО поправяне на данните за понижаване на температурите!!“ Друго означение показвало кога бил прибавян „скалъпен фактор“.

Има още три изследвания с исторически данни за изменението на температурите, но учените блогъри изтъкват, че те не са напълно независими от съмнителните сега твърдения на института в Източна Англия. Атмосферните данни от спътници например почиват на данните на учените от Източна Англия за повърхността на Земята и са били уточнявани въз основа на тези изследвания.

Освен блогове съмняващите се в глобалното затопляне използват групи от непрофесионалисти в дадената област, за да подобрят научните проучвания, за които се предполага, че се правят от професионалисти. Антъни Уотс е метеоролог, който бил изненадан от това до каква степен местните условия влияят върху надеждността на данните от намиращите се в САЩ 1200 метеорологични станции. Наред с повече от 600 доброволци той установил, че почти всички станции нарушават правителствените стандарти, тъй като са разположени твърде близо до отделящи топлина отдушници или са заобиколени от асфалт.

Повечето от нас продължават да бъдат скептично настроени. Проучване на социологическата агенция „Расмусен рипортс“ установи миналата седмица, че повечето американци смятат, че сред учените има значителни разногласия по глобалното затопляне. Почти 60 процента от хората мислят, че е най-малкото вероятно учените да са фалшифицирали изследователски данни.

Този случай повдига тревожни въпроси за научните стандарти поне в силно политизирани области като глобалното затопляне. Все пак е забележително да се види колко бързо може да се разпространява коригираща информация. След като години наред призивите за свобода на информацията бяха пренебрегвани, а обсъжданията бяха възпрепятствани, в крайна сметка се стигна до разкритие, което да промени дебатите. Дори най-влиятелните учени трябва да докажат своята теза пред съда на общественото мнение – съд, в който благодарение на интернет в крайна сметка всички възгледи получават възможност да бъдат защитени.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.