Агентите в печатните медии – Тошо Тошев, Валери Найденов, Евгений Станчев, Огнян Стефанов…

Комисията по досиетата огласи 36 журналисти от печатни медии с принадлежност към Държавна сигурност. Сред кадрите на изданието на СБЖ – вестник „Поглед“, е имало и има най-много работили за бившите тайни служби. Някои от тях са известни от предишни проверки на други институции.

Отново е оповестен Божидар Димитров, като член на редакционния съвет на „Поглед“ е обявен като секретен сътрудник проф. Георги Марков. За бившите тайни служби като агент Борис е работил и друг член на съвета – проф. Георги Бакалов.

Бившият главен редактор на „Поглед“ и създател на Пресгрупа 168 часа Валери Найденов е агент Сашо, работил за Първо, Второ и Четвърто управление на ДС от 1983.  И друг бивш главен редактор на „Поглед“ – Евгений Станчев, също е бил агент Кирил в ДС. За бившите спецслужби са работили и Милен Гетов, също сред собствениците на „Поглед медия“ ЕООД, Снежанка Федотова и Уляна Петрова, редактор в изданието.

Сред обявените личат имената на главния редактор на „Труд“ Тошо Тошев  и Веселин Марков. За Тошев се знаеше, че присъства като съдържател на явочна квартира с псевдоним „Бор“. Веселин Марков отговаря за кореспондентите в „Труд“. Той е обявен от комисията като щатен служител във Второ главно управление.

От в. „Седмичен труд“ излиза името на Анели Бачева-Батков – зам.-главен редактор от 1992 до 2008 г. Тя е била вербувана за агент през 1974 г. с псевдоним „Калина“.

Двама агенти има във вестник „Класа“. Това са собственикът Милен Герасимов и замeстник-главният редактор Евгений Дончев, който излезе при проверката на БТА като секретен сътрудник в Първо главно с псевдоним „Рилски“. Герасимов е бил вербуван през 1986 г. за агент с псевдоним „Аспарух“ и е сътрудничил във Второ главно управление.

С трима „представители“ е в. „Земя“. За собственика Димитър Иванов се знае, че е щатен служител и бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление. Заместник-главният редактор Горан Готев също е щатен служител и бивш шеф в Първо главно. Политическият коментатор във вестника Чавдар Добрев е бил секретен сътрудник с псевдоним „Димитър“

От вестник „Монитор“ излиза името на Вячеслав Тунев, завеждащ отдел. Другите оповестени журналисти са редакционните директори Виктор Самуилов, Евгений Еков, Красимир Георгиев и Павел Пашев. Самуилов е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним „Марица“, Еков е бил агент „Виктор“, Георгиев също е бил агент, но с псевдоним „Василев“. Павел Пашев е бил секретен сътрудник с псевдоним „Виктор“.

Секретен сътрудник също с псевдоним „Виктор“ е социологът, политически коментатор и анализатор Юрий Асланов. След Димитри Иванов и друг водещ на рубрика в „Сега“ – Димитър Денков, е сътрудничил на службите като агент Ваклинов. Агент и сътрудник и на Първо, и на Второ главно е бил и Светослав Терзиев – коментатор по европейски теми на „Сега“.

Няма агенти във в. „Стършел“, в изданията на „Икономедия“, във в. „Експрес“, сп. „Тема“ и др. Комисията уточнява, че проверката на печатните издания продължава.
Виж тук протокола на комисията с псевдоними, документи, имена на вербуващи офицери и др.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.