Великобритания срещу Франция за силна европейска отбрана

Когато Никола Саркози се оттегли от президентския пост – след две или след седем години, най-голямото му постижение като президент на Франция може да се окаже евентуалният му успех да накара Европа да излезе от покровителствената военна сянка на Съединените щати. Отчасти в името на тази цел френският президент върна Франция във военното командване на НАТО, отменяйки решението на Шарл дьо Гол от 1966 г. и възстановявайки пълноправното членство на Париж в НАТО.

След като то стана факт на 4 април 2009 г., френският генерал Стефан Абриал бе назначен за командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията в щата Вирджиния. За първи път Северноатлантическият съюз има висш командир, който не е американец. Друг френски генерал бе назначен за командващ на Съюзното командване в Лисабон, с което Париж – и Европа – получиха небивало влияние в НАТО.

Саркози винаги е твърдял, че решението му да сложи край на половинчатата позиция на Франция в НАТО има за цел да укрепи връзките на Европа със Съединените щати и да подтикне останалите европейци да станат равноправни военни партньори на Вашингтон. „Ако Франция поеме всички свои задължения в НАТО, Европа ще разшири влиянието си в съюза. Така НАТО ще престане да бъде доминирана от САЩ организация“, каза той през март 2009 г. „Европейската отбрана ще бъде по-силна, защото като се премахнат двусмислията в нашите цели, ще създадем необходимото доверие за изграждане на силна и автономна европейска отбрана“.

Стратегията на Саркози има за цел и да демонстрира, че силна във военно отношение Европа – под формата на европейска политика за сигурност и отбрана или по-кратко европейска отбрана – няма да застраши, а ще засили трансатлантическите връзки. „Ако представим европейската отбрана като алтернатива на съюза със Съединените щати, със сигурност ще убием идеята за европейската отбрана“, каза Саркози в същата реч. „Ако представим европейската отбрана като допълваща съюза със Съединените щати, ще тласнем напред европейската отбрана“.

Амбициите на Саркози бяха подкрепени от президента на САЩ Барак Обама, който каза, че Вашингтон приветства идеята за по-силна Европа. Предшественикът му Джордж Буш заяви почти същото в края на втория си мандат. Това е значителна промяна в сравнение с подозренията и скептичността, с която Вашингтон посрещна европейската отбрана при възникването й през 1999 г. „Подкрепата на САЩ е важна за проатлантическите партньори на Франция в Европейския съюз“, каза Бастиан Гигрич, експерт по европейска сигурност в Международния институт за стратегически проучвания в Лондон.

Европейската отбрана отбеляза известни успехи за десетте години на съществуването си. Разположени бяха войски в Босна и Конго, полицаи в Афганистан и наблюдатели на мира в Индонезия. Най-голямата многонационална мисия беше разполагането на европейски сили в Чад и Централноафриканската република през 2008 г. Но осем месеца след възстановяването на пълното членство на Франция в НАТО, инициативата на Саркози носи предимно символични победи. Съществени промени липсват, предимно заради съпротивата на Великобритания, казва Гигрич. Например предложението на Саркози за независим оперативен щаб на ЕС, който да планира и управлява военните мисии на ЕС, не получи подкрепа.

Заради икономическата криза парите за отбрана са твърде малко. Затова Лондон настоява, че ще дублирането на онова, което върши НАТО, ще бъде разхищаване на средства. „Ясно е, че британците предпочитат да си вършат работата в НАТО“, каза Гигрич. Когато идеята за европейски оперативен щаб бе изложена за първи път от предшественика на Саркози – Жак Ширак, тя бе категорично отхвърлена и от Съединените щати, и от Великобритания. Вашингтон я нарече „най-сериозната заплаха за бъдещето на НАТО“.

Изглежда Съединените щати са променили възгледите си въпроса. Но не и Великобритания. В британската дискусия за отбраната на ЕС още не е настъпила промяната, която се прояви в американската политика към европейската отбрана, отбеляза Гигрич. Съпротивата на Великобритания срещу инициативата на Саркози за европейска отбрана ще се засили, ако консерваторите, както се очаква, спечелят парламентарните избори догодина. „Това ще е неблагоприятно за европейската отбрана и за Саркози. Британските консерватори смятат, че европейската отбрана е заплаха за НАТО“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.