Руски експерт: „Зелената“ енергетика е изкуствен проект

в. Ведомости

Работници поставят фотоволтаични панели в парк за слънчева енергия в Гьотелборн, Германия. Страната вече е на първо място в света по добив на слънчева енергия. Снимка: Умвелтфондсферглайх

Вниманието ни през цялата седмица ще бъде насочено към започналата в Копенхаген международна конференция по проблемите на климатичните промени. Логиката на събитието по принцип е известна: европейските климатолози вече назоваха главната заплаха за планетата – глобалното затопляне, предизвикано от отделянето на въглероден диоксид. Източникът на тези емисии преди всичко е изгарянето на изкопаеми горива, т.е. на въглеводороди.

Няма да се задълбочаваме в споровете с учените, а само ще отбележим, че тази трактовка все още се оспорва. Едни се съмняват в прекалено голямата роля на антропогенния фактор за възникването на парниковия ефект. Други твърдят, че затоплянето няма да продължи дълго. Вместо това нека по-добре погледнем към икономическите измерения. Поддържаната от ЕС позиция пряко дискредитира въглеводородите и служи като оправдание за развиването на алтернативни видове горива на всяка цена.

Дори в периода на скъпия нефт „зелената енергетика“ беше абсолютно нерентабилна. Слънчевите генератори в Южна Испания, например, получават сериозни дотации от бюджета. Освен това ЕС бе принуден да признае очевидните проблеми с редица видове горива, които допреди няколко години се смятаха за „гарантирано спасение“ от въглеводородите.

Настъплението на биогоривата обаче претърпя пълен крах. Наложи се да се вземат предвид вредите, които носят за екологията изсичането на тропическите гори за разширяване на насажденията от захарна тръстика плюс съкращаването на производството на храни. След това започна развитието на биогоривата от второ поколение, които се произвеждаха от дървесни отпадъци и водорасли. Средностатистическият гражданин обаче вече не вярва толкова охотно, че петролът ще бъде заменен от водорасли.

Ако нефтът и газът не може да бъдат премахнати от пазара икономически, това трябва да се направи екологически. Жертва стана метанът, въпреки че с оглед на парниковите газове той има предимство пред повечето енергоносители. Вредните емисии при изгарянето на 1 тон природен газ са 1,7 пъти по-малко от тези при изгарянето на въглища. Впрочем ЕС възнамерява да увеличи потреблението на въглища.

Енергоефективността и „зелената енергетика“ се превърнаха в гигантски кейнсиански проект. Изкуствено се създават работни места и се наливат държавни пари. Средствата се взимат от джобовете на обикновените потребители, които са принудени да дават пари за съответните програми и биват подмамвани да се включат в различни „зелени“ инвестиционни фондове. Общата сума на инвестициите само във вятърната енергетика към 2020 г. може да достигне 150 милиарда евро.

Съгласно изчисленията на Копенхагенския климатичен съвет количеството на работните места, необходими за производство на един гигаватчас електроенергия от биомаса е два пъти по-голям от необходимото при работа с метан и един път и половина повече, отколкото ако се използва вятърът.

Важно е ЕС да се справи с още една задача – да не дава преимущество на другите страни. Предполага се, че всички трябва да работим заедно. Китай обаче твърди, че европейската цивилизация е просперирала чрез екологично вредни технологии, а сега лишава останалите страни от правото на развитие. Трябва да се борим за зелена планета, но трябва да броим и парите.

По БТА

*Авторът е генерален директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.