Чехия след годината на гафовете и турския кенеф

Скандалната „Ентропа“ на Давид Черни. Снимка: личен сайт

Изминалата година, през която Чехия изкара едно противоречиво шестмесечно председателство на Европейския съюз, а после забави одобрението на договора за реформа на общността, беше бурна за Прага и за отношенията й с Европейския съюз. Но и следващата година не дава големи надежди, че чешките политици ще извлекат поуки от гафовете през 2009 г. На чешките политици бе дадена възможността да покажат, че една малка посткомунистическа страна може да управлява делата на елитния европейски клуб през 2009 г. Мнозина биха настояли, че те не издържаха успешно този изпит.

Някои начални пропуски прераснаха с времето в глупави гафове. Сред тях беше поставената в сградата на Съвета на ЕС провокативна изложба „Ентропа“, която осмиваше характерни национални стереотипи. Излагането й бе разрешено, след като нейният автор измами чешкото правителство и го накара да повярва, че тя е била съвместен проект на творци от всички държави членки.

Други погрешни стъпки имаха тежки последици, които не можаха да бъдат смекчени – например падането на чешкото правителство по средата на ротационното председателство и изказването на тогавашния министър-председател Мирек Тополанек, че американската икономическа политика е „път към ада“. Нещата не се подобриха и след като Швеция пое ротационното председателство на ЕС през юли. На сцената излезе чешкият президент Вацлав Клаус със своята ненавист към предвиждащия реформи в общността Лисабонски договор.

„Чехите ще трябва някак да си възвърнат позициите и да възстановят репутацията си на надежден партньор“, каза политологът Фредрик Лангдал от държавния Шведски институт за изследване на европейската политика в Стокхолм. Това означава най-напред да се установят причините за неуспехите. „Когато правителството или политическата култура на страната са слаби, има тенденция нещата да отиват в погрешна посока“ при председателствата на ЕС, заяви анализаторът Лукаш Пахта от намиращия се в Прага изследователски център „Еуропеум“. „Тази година се случиха и двете неща“, каза той.

От 2002 г. правителствата в Чехия са нестабилни. А парламентарните избори, които трябва да се произведат до юни следващата година, не предлагат кой знае каква надежда, че страната може да се отърве от слабите, неефективни правителства, които й създадоха толкова неприятности. Двайсет години след падането на комунистическото управление в бивша Чехословакия нереформираната Комунистическа партия на Чехия и Моравия играе важна роля в чешката политика. В национален мащаб комунистите са смятани за парий, с който никоя друга демократична партия не може да състави управляваща коалиция. Но комунистите имат достатъчно депутати в долната камара на парламента, за да попречат на останалите партии да изградят силни и жизнеспособни управляващи коалиции.

Ако се съди по публикациите в печата, обичайните начини за печелене на крехко мнозинство включват подкупи, изнудване и мръсни номера, с които да се получи подкрепата на депутати от съпернически партии. Големите коалиции не са решение, защото те са твърде непопулярни сред обществеността. Освен това начело на най-големите чешки партии – Гражданската демократическа партия и Чешката социалдемократическа партия – са съответно Тополанек и Иржи Пароубек, двама мъже, които отдавна са кръвни врагове. Единият от тях ще трябва да отстъпи, за да стане възможно съставянето на голяма коалиция.

Изборите през пролетта могат да разрушат това табу и да извадят комунистите от изолацията им. Ако социалдемократите в страната спечелят вота, партията на Пароубек вероятно няма да ги допусне в правителството, но би могла да потърси подкрепата им. Подобен ход сигурно допълнително ще поляризира страната и нейните враждуващи политици. Необичайната популярност на сегашното служебно правителство начело със склонния към компромиси фактически министър-председател Ян Фишер показва, че избирателите може би всъщност са доволни от паузата в разправиите между политиците.

Според политолога Владимира Дворакова почти нищо няма да се промени след изборите през 2010 г., освен ако разединените политици и техните също толкова разединени избиратели не се научат да правят компромиси, когато ситуацията изисква това. Дворакова, която е преподавател в Пражкия икономически университет, каза, че ако вместо с постигането на компромис политиците се захванат с подкупи и изнудване, „няма да има напредък в обществото“. За щастие на ЕС скоро няма да му се налага да разчита на незрели или непредсказуеми чешки политици, казват анализатори.

Лисабонският договор намалява значението на ротационните председателства на ЕС и общността определено ще си отдъхне задълго от по-нататъшни институционални реформи. „Няма да бъдем свидетели на друг подобен ратификационен процес, защото на всички им е дошло до гуша (от това)“, каза Лангдал. „Ерата на големите институционални промени приключи“, заяви той. А какво ще стане с „Ентропа“? Нейният автор Давид Черни каза, че творбата е обявена за продан, а до март ще стои изложена в галерия за съвременно изкуство в Прага.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.