Боливия – Ево Моралес продължава социалния експеримент

Производството на кока в Боливия расте въпреки усилията на международната общност да ограничи количеството за нуждите на местното население. Снимка: макквтчисдиси.ком

Президентът на Боливия Ево Моралес иска да издава вестник, да укрепи фирмите и да разработи проекти за производство на литий, желязо и нефт по време на втория си мандат, но липсата на чуждестранни инвестиции и ноу-хау може да попречат на амбициозните му планове. Според първоначалното преброяване на гласовете, привърженикът на левицата Моралес спечели 63 процента от вота на изборите в неделя и ще управлява за втори мандат богатата на енергийни източници, но икономическа бедна страна в Андите.

През първия си мандат Моралес национализира индустрията за производството на газ, от чийто износ страната печели най-много, принуждавайки чуждестранни фирми като испанската „Репсол“ и бразилската „Петробрас“ да предоставят по-голяма част от приходите си на боливийската държава. Той също така пое минните и телекомуникационни компании, създаде държавна авиокомпания и пусна ежедневник.Правителството заяви, че сега контролира 28 процента от икономиката, с 8 процента повече, отколкото при встъпването в длъжност на Моралес, и се стреми в близкото бъдеще държавният дял е 40.

Моралес преговаря за придобиването на основния дял в три големи енергийни компании, две от които са контролирани от британската компания „Rurelec PLC“ и френската „GDF Suez“. Той обеща да използва втория си петгодишен мандат, за да построи големи водноелектрически язовири, да създаде компании за производството на цимент, хартия, млечни продукти, захар и лекарства, както и да разработи нефтохимическата индустрия, добива на желязо и литий и Боливия да може да изнася продукти с добавена стойност. Боливия е на второ място по залежи на природен газ в Южна Америка след Венецуела и има огромни залежи от литий и желязо, но тя не успя да изгради силна икономика въз основа на природните си богатства и внася повечето стоки за потребление.

Внасянето на производствен опит

Боливийският финансов министър Луис Алберто Арке признава, че правителството не може да разработи мащабни проекти без външна помощ. „Чуждестранните инвеститори имат две предимства, те могат да внесат производствения опит и парите (ще бъдат добре дошли), за да инвестират в стратегически сектори, ако имат опит, които ние не притежаваме“, заяви Арке в петък в интервю за Ройтерс. „Бихме искали да го направим сами, но не можем“, каза той.

Моралес, индианец аймара, който като малък малък пасял лами, заяви, че мащабните проекти ще му позволят да финансира програми за социално подпомагане. Паричните помощи, с които се насърчава ходенето на училище, както и помощите, отпускани за възрастните хора и за младите майки, тази година стигнаха за 2,5 милиона боливийци, една четвърт от населението. „Благодарение на национализациите можем да даваме заплати и субсидии“, отбеляза Моралес миналата седмица на предизборна среща в северния регион Пандо. Въпреки, че критици обвиниха Моралес, че купува гласове със субсидиите, Арке настоява, че те стимулират икономическия растеж.

Според анализатори, действията на Моралес да увеличи ролята на държавата в икономиката отблъснаха чуждестранните инвеститори и не позволиха на Боливия да увеличи производството на природен газ, както бе обещал Моралес. „Казаха ни, че секторът на природен газ ще увеличи приходите, но вместо това ние губим пазари. Остава да видим дали ще има ресурси за финансиране на тези огромни проекти“, каза анализаторът Гонсало Чавес. Между 2006 г. и 2008 г., чуждестранните компании инвестираха средно 383 милиона долара на година в Боливия, по-малко от половината от това, което инвестираха между 1998 г. и 2000 г. Арке отбеляза, че продажбите на природен газ на Бразилия, която купува по-голямата част от произведената в Боливия електроенергия, са се понижили тази година с 22 процента до 24 милиона кубични метра на ден.

Въпреки това Боливия се надява да увеличи износа на природен газ за Аржентина, отчасти благодарение на консорциум, управляван от петролната компания Репсол, която обеща да инвестира 1,5 милиарда долара в Боливия. Моралес се оплака миналата седмица, че липсата на чуждестранни инвестиции пречи на Боливия да разработи индустрия за преработване на природен газ в други вторични продукти и призна, че трябва да примамва инвеститори. „Държавата носи отговорността за гарантирането на тези проекти и инвестиции. Това е друго предизвикателство“, каза той.

Моралес е яростен критик на капитализма и обвинява чуждестранните компании, че ограбват боливийските природни ресурси, но според някои анализатори през втория си мандат той няма да е толкова радикален. „Правителството сега иска да привлече повече инвестиции за разработването на въглеводородния и минния сектор. Следователно, то най-вероятно ще внимава да не приема прекалено агресивни мерки, които да прогонят чуждестранните инвеститори“, посочва базираната в Ню Йорк група Евразия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.