Саркози и Браун: Да озаптим банките

Никола Саркози и Гордън Браун. Снимка: АП/БТА

За световна финансова реформа  призовават британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози в статия във вестник „Уолстрийт джърнъл“. Миналата година Европа изигра водеща роля пред лицето на световната финансова криза, за преструктуриране на банковата система и укрепване на световната финансова система, се казва в статията. Европейският съюз бе в авангарда и в призивите за нов форум за икономическо сътрудничество на лидерите от Г-20, а в началото на кризата именно Европа насърчи финансовото стимулиране, което стана основен фактор за предотвратяване на превръщането на рецесията в депресия от световен мащаб, посочват двамата лидери.

Днес ние отново трябва да поведем инициативата за изграждане на нов световен консенсус. Когато има кризи, цената им се плаща от данъкоплатците, докато акционерите и сътрудниците на финансовите институции се ползват от всички предимства при възстановяването на икономиката, отбелязват те. Тази криза ни накара да осъзнаем, че съвременната икономика не е национална, а световна и финансовите норми също трябва да са глобални. Затова трябва спешно да постигнем ново споразумение между световните банки и обществото, на което те служат, за компенсиране на рисковете на данъкоплатеца, ако банките фалират, и дисбаланса между рискове и възнаграждения в банковата система.

Споразумение, което да осигурява, че печалбите при благоприятна икономическа конюнктура няма да стигат само до банкерите, а до хората, на които те служат, да осигурява, че финансовият сектор ще насърчава икономическия растеж. Споразумение, което да осигурява, че финансовите институции няма да могат да използват офшорни данъчни убежища, за да избегнат плащанията, които по право дължат на гражданите на страната, в която работят, и да се продължи вече постигнатият напредък за премахването на данъчните и регулаторни убежища.

Браун и Саркози препоръчват на първо място да се въведе извънреден данък върху бонусите, тъй като бонусите за 2009 г. са резултат отчасти и от държавното подпомагане на банковата система. Ясно е, че мерките, които трябва да се вземат, могат да бъдат единствено в световен план. Не може да се очаква отделните страни да се справят сами. Ако можем да намерим решение, което да се приложи последователно в големите икономики, тогава може би ще намерим начин да гарантираме, че при евентуална системна криза данъкоплатците няма да плащат за рисковете, поети от банковия сектор, изтъкват двамата политици.

За постигане на световна координация те предлагат нов процес на обсъждане и създаване на макроикономическа стратегия, като се започне от доклада на Международния валутен фонд за глобалния принос и осъществяването на обстойни дебати на срещата на Г-20, чийто домакин догодина е Южна Корея. Чрез този процес искаме да коригираме и избегнем натрупването на глобални дисбаланси, допълват пред „Уолстрийт джърнъл“ Браун и Саркози, които днес се срещат в Брюксел, за да обсъдят двустранното сътрудничество.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.