Бъдещето на Бойко Борисов зависи от справянето с корупцията

Скулптурна фигурка на Бойко Борисов от шоколад. Снимка: Булфото

Българските гласоподаватели на изборите през юли пометоха от властта водената от социалистите коалиция, давайки знак на управниците си, че им е дошло до гуша от задушаващата корупция в страната. Възползвайки се от репутацията си на бивш полицай, борил се с организираната престъпност, новият премиер Бойко Борисов поведе своята консервативна партия ГЕРБ към изборна победа с обещанието за чисти ръце. Той потвърди обещанието си в изборната нощ, предупреждавайки корумпираните чиновници, че времето им е изтекло: „Всеки, който е крал, сега трябва да се страхува“.

В България през двете десетилетия след падането на комунизма правителствата идваха и си отиваха, но не направиха кой знае какво за премахване на корупционните практики във властта и административния апарат, дори след като през 2004 г. страната се присъедини към НАТО, а три години по-късно стана член и на Европейския съюз. Не е тайна, че български служители, стоящи на върха на подкупната йерархия, взимат рушвети. В крайна сметка, след като видя какви суми изчезват заради злоупотреби, през 2008 г. Брюксел спря стотици милиони евро помощи за развитие на страната.

Най-новият доклад на организацията „Трансперънси интернешънъл“ от септември посочи България като най-корумпираната страна в ЕС и сред най-корумпираните европейски държави изобщо, нареждайки я на 72-ро място от 180 страни. Със сходна стойност е индексът за възприятие на корупцията в Китай, Македония, Перу и Мексико. „Изглежда членството на България в ЕС не е довело автоматично да намаляване на корупционните практики“, се казва в доклада. България има проблем най-вече със справянето с корупцията сред политиците, посочва „Трансперънси“.

Сега Борисов изглежда твърдо решен да изпълни обещанието си. Откакто на 27 юли пое властта, кабинетът му наложи стриктен контрол над митниците, данъчната администрация и изразходването на европейските фондове. Скандалите, предизвикани от разкритията за злоупотреби на висшестоящи служители от предишното правителство, избухват в медиите почти ежедневно. Потресен от мръсотията, която неговите подчинени изложиха публично толкова скоро, Борисов си спечели безпрецедентен положителен рейтинг от 78 процента сред избирателите сто дни след началото на четиригодишния си мандат.

Междувременно разследванията за предполагаеми злоупотреби взеха на прицел няколко бивши министри, и дори бившия премиер и водач на социалистите Сергей Станишев, който може да бъде обвинен в неправилно боравене със секретни документи. Други, като бившият социален министър Емилия Масларова, бившият министър на земеделието Валери Цветанов и бившият министър на отбраната Николай Цонев, са разследвани за незаконно присвояване или съмнителни сделки за милиони евро.

Сега българите, станали предпазливи след двегодишно членство в ЕС, което не доведе до бързо подобряване на живота им, вече очакват да паднат още корумпирани политици. Всекидневникът „24 часа“ наскоро съобщи, че друг бивш министър – неназован, но участвал в две предишни правителства – подлежи на съдебно преследване за получаване на подкупи. Подобни усилия помогнаха на България най-накрая да получи достъп до някои от блокираните миналата година от ЕС фондове. Те донесоха на страната и похвала от Вашингтон.

Във вътрешен план кампанията, предприета срещу корумпирани служители от предишни управления, спечелиха на партия ГЕРБ на Борисов подкрепата на малки консервативни и крайнодесни партии. Антикорупционната кампания може да стане изключително важна за Борисов – бивш треньор по карате, телохранител, главен секретар на МВР и кмет на София. В идните месеци той вероятно ще има нужда от цялата подкрепа, която може да получи от избирателите и парламента. Това е така защото българската икономика се очаква да се оттласне от дъното не по-рано от началото на 2010 г.

Междувременно българите ще трябва да се задоволят с аскетичен държавен бюджет, който министърът на финансите Симеон Дянков описа като „малка вегетарианска пица“ за вечеря. Местни политически наблюдатели са единодушни, че освен от очертаващото се социално напрежение, политическото бъдеще на Борисов зависи от способността му да се пребори достатъчно ефективно с корупцията и организираната престъпност, така че да убеди ЕС да възстанови пълния размер на финансовата си подкрепа за своята нова, бедна страна членка.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.