Ракетата „Булава“ – и тринадесетият опит не успя

Балистичната ракета „Булава”. Снимка: дни.ру

Новата руска междуконтинентална балистична ракета „Булава“ е претърпяла поредното неуспешно изпитание, съобщиха руски вестници.  Норвежки военни експерти са наблюдавали необикновено явление в небето над Бяло море, недалеч от мястото, от което беше изстреляна ракетата. Руската телевизия РЕН ТВ излъчи заснети в Норвегия кадри с небесната заря.

Тристепенната ракета, която се изстрелва от подводница, е смятана за новото технологично постижение на руските въоръжени сили и трябва да се превърне в следващия носител на руските ядрени бойни глави, но многобройните неуспехи при изпитанията поставят Кремъл в неудобно положение, отбелязва Ройтерс.

„Булава“ трябва да залегне в основата на морското подразделение на руските стратегически ядрени сили и да бъде основното оръжие на изграждащите се подводници от ново поколение „Борей“. Първата подводница от този тип, „Юрий Долгоруки“, започна изпитания тази година. Още две подводници са в строеж, а до края на годината се очаква да започне изграждането на четвърта.

Това е 13-ото официално обявено изпитание на ракета тип „Булава“. Най-малко шест от досегашните опити бяха неуспешни. Според руски военен източник последният опит може да се приеме за частичен успех, тъй като проблемът при ракетата възникнал едва в третата фаза на нейния полет. На 15 юли т. г. ракета „Булава“ се взриви още в първата степен поради техническа неизправност. През октомври трябваше да бъде извършено ново изпитание, но след като подводницата напусна пристанището, бяха установени проблеми с ракетата и тя не беше изстреляна.

Междуконтиненталната балистична ракета с дължина 12 метра и маса 37 тона, известна като „Булава-30“ според руската военна класификация, може да пренася множество бойни глави на разстояние до 8 хил. км. Според някои източници тя е в състояние да носи до шест бойни глави, а според други – до десет.

Кремъл твърди, че „Булава“ е уникално оръжие, способно да преодолее всяка система за противовъздушна отбрана, но поредицата от неуспешни изпитания убеждава все повече специалисти, включително висши военни, че проектът е обречен по начало и за Русия ще бъде по-евтино да започне разработка на нова ракета „от нулата“, отбелязва Ройтерс.

По-късно ИТАР-ТАСС съобщи, че в Русия е бил извършен успешен опит с междуконтиненталната балистична ракета „Топол“. Ракетите МБР РС-12М „Топол“, които са тристепенни и летят с твърдо гориво, са въведени на въоръжение в руската армия преди 20 години. Днешният опит с ракета „Топол“ е трети от началото на годината. Предишните два също били успешни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.