Полска министърка: Не трябва да се ваксинираме срещу свински грип, ваксините са кофти + видео

Ваксиниране против свински грип. Снимка: Масачузетски институт по технологии

Всяка година по света 1 милиард души се разболяват от сезонен грип. От тях 1 милион  умират. Това не се отнася за конкретен период, а е тенденция от дълги години насам, казва полската министърка на здравеопазването Ева Копач, която не е съгласна да се купуват масови ваксини против свински грип в Полша. Защо досега никой никъде не е обявил пандемия от сезонен грип, който е по-страшен от свинския? От обикновения грип има повече смъртни случаи и страшни усложнения, казва Копач.

По нейни данни, през 2003 година 1 200 000 поляци са боледували от сезонен грип, а тогава никой не е настоявал да се купуват ваксини за всички поляци. По време на преговорите с фармацевтичните компании – вносители на ваксини срещу свински грип, правната служба на полското министерство на здравеопазването е открила поне 20 съмнителни точки в договорите. „Каква е тук отговорността на здравният министър? Да подписва договори, които са от в интерес на поляците, или да подписва договори, които са в интерес за фармацевтичните компании?“, пита Копач.

Тя допълва, че в момента на пазара има 3 ваксини от различни производители. Всяка от тях съдържа различно количество на активната съставка, но и трите третират едно и също – свинския грип. Тоест – може би просто трябва да има някакво количеството на активната съставка (независимо какво), за да го възприемаме като „Свещена вода“, с която да лекуваме грипа, така ли? – пита министърката.

Тя дава пример с Германия, която е купила 50 милиона ваксини срещу свински грип. Само 13% от германците обаче са поискали да се възползват от „чудотворното лекарство“, при положение, че в Германия процентът на хората, които се ваксинират срещу сезонен грип, традиционно е висок. Ако в Полша само 52 на 1000 човека се ваксинират срещу сезонен грип, то в Германия това съотношение е 238 човека на 1000 (или 23%).

„Е – защо сега само 13% от германците искат да се ваксинират срещу свински грип, вместо 23%, както обикновено правят срещу сезонния грип? Тяхното правителство купи ваксини и им предложи да се ваксинират безплатно, а те не искат. Какво се случва? Може ли тези факти да ни накарат да се замислим още веднъж дали да купуваме ваксини или не?“ – пита Ева Копач.

Ваксините срещу свински грип, които се предлагат на държавите, са произведени от три различни фирми и не са минали всички необходими тестове (които траят от 18 до 24 месеца). Доколкото са изпробвани, това е направено върху малка група хора. Едната ваксина е тествана само върху 160 доброволци на възраст между 20 и 60 години, всички – здрави и незаразени. Втория тип ваксина е изпробвана върху 600 доброволци между 18 и 60 години, също напълно здрави.

Производителите на ваксини са задължени да публикуват на определени страници в интернет  възможните странични ефекти след ваксинацията. Такава информация за ваксините срещу свински грип обаче липсва. Според Ева Копач, дори и най-безвредни медикаменти може да причинят някакъв алергичен обрив примерно. Но не и ваксината срещу свинския грип. Излиза, че тя е  перфектното лекарство. „Щом е толкова чудотворно, защо компаниите, които го произвеждат, не го пуснат на свободния пазар и не поемат отговорност за това? Защо те не кажат: „Чудесно, безвредно лекарство, затова ще поема отговорност, ще го пусна на пазара, и нека всичко бъде прозрачно и ясно?“ – пита полската министърка.

„През 20-годишната си практика като джи пи съм се ръководила от принципа: „Преди всичко да не навредя“. Занесох това правило и в министерския си кабинет. Когато препоръчвах лекарство на някого, вярвах като всеки друг практикуващ лекар, че първо трябва да се замисля: „Бих ли дала това на възрастната си майка или на детето си?“ Точно това мислене ме накара да бъда много предпазлива и да проверявам два пъти информацията по отношение на медикаментите, които Министерството на здравеопазването препоръчва на всеки поляк“. На милионите поляци, които нямат образованието на министъра на здравеопазването, Ева Копач категорично не препоръчва да се ваксинират срещу свински грип.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.