Подслушването в интернет гази Конституцията*

Писмо до Народното събрание, от Facebook групата с над 2680 души

Банер, разпространяван в Интернет от организаторите на протеста

Уважаеми дами и господа народни представители,
На вниманието ви е предложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. В него за пореден път се предвижда сериозно навлизане в личната сфера на гражданите. От всекиго от нас се изисква незабавно и за дълъг период занапред да плати висока цена – личната си неприкосновеност – за бъдещо несигурно събитие – ефективността на правозащитните органи. Десетки ръководители на различни служби от МВР, ДАНС и МО да имат право на достъп в реално време до трафика на Интернет потребителите чрез т.нар. интерфейс – техническо устройство, което позволява следенето на цялата комуникация в Интернет.

Независимо от декларираното желание за диалог с гражданите и експертите в областта, основната част от коментарите не са взети предвид при изготвяне на окончателния текст на законопроекта.

Предложените мерки са противоконституционни и непропорционални

Мерките са противоконституционни, защото достъп до данни чрез интерфейс прави невъзможен индивидуалния подход и преценка, които Конституцията изисква. Предоставя се неограничен достъп до лични и закриляни от закона данни чрез интерфейс. Не сме защитени и с предвиденото наблюдение от страна на Комисията за защита на личните данни. Необходим е бърз, строг и ефективен контрол върху възможни злоупотреби с личната информация на милиони Интернет потребители.

Мерките са непропорционални, защото от технологична страна, не може да се каже кога е започнала една връзка (няма еквивалент на вдигане на телефонната слушалка), нито кога е приключила (няма натискане на червеното копче на мобилния телефон). Компютрите осъществяват връзка непрекъснато с десетки, понякога стотици други компютри в Интернет. Огромният брой изброени в законопроекта служби ще получат възможността чрез този интерфейс да следят в реално време всичко, което се случва в Интернет, а не само посоченото в законопроекта.

Мерките не са необходими за прилагане на европейска директива – директива 2006/24/ЕО е вече приложена.

Предложенията на МВР са почти еднакви с тези на предишния екип на МВР, когато срещу тях се обявиха сегашният министър г-н Цветан Цветанов и сегашният лидер на СДС и народен представител Мартин Димитров (бТВ, предаването “Сеизмограф”, 21.02.2009 г., можете да го гледате на този адрес). Очакваме от тях, в духа на това, което представят за скъсване с порочните практики на предишните управления, че няма да променят изразената тогава позиция.

Срещу подслушването в Интернет има не само широка обществена съпротива, срещу подобни мерки се произнесе и съдът. Когато МВР под ръководството на министър Румен Петков се опита да ги прокара чрез Наредба No. 40, по тяхната незаконосъобразност се произнесе и Върховният административен съд.

МВР настоява за нуждите на сигурността да се контролират само телефоните и особено мобилните телефони. В светлината на това призоваваме на първо място и незабавно от текста да отпаднат разпоредбите за използването на интерфейси от страна на Интернет-операторите.

Имаме решимост да продължим защитата на позицията си. Ще последва атакуване на закона пред КС – нещо, за което ще призовем и депутатите, и Президента, и омбудсмана. Чл.34. от нашата Конституция гласи: „(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления“. Чрез промените в ЗЕС МВР иска изключението от това правило да става за престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за повече от две години, а не само за тежки, което е противоконституционно и всеки би могъл да го разбере, дори и без дело пред Конституционния съд.

Използването на интерфейс, който ще се купува от Интернет операторите, ще доведе до фалит редица от тях и ще повиши цените на услугите.

Обезсмисля се съдебният контрол. Дава се възможност разрешенията да се подписват от стотици съдии, много често с минимален опит; липсва възможност за независим мониторинг как се прилага законът.

Обществото няма доверие в МВР и даването на допълнителни правомощия, които позволяват недобросъвестно използване, не допринася за повишаване на доверието, а напротив – засилва съмненията за злоупотреби.

Към настоящото писмо прилагаме становищата на Програма “Достъп до информация”, “Електронна граница” и “Интернет общество – България”, които най-точно отразяват проблемите, пред които ще изправите себе си, Интернет и Интернет потребителите, ако гласувате предложенията на МВР.

Надяваме се, че ще се съобразите както с доводите на специалистите, така и с евентуалните тежки последици за гражданите на Република България, които ще бъдат подложени на повсеместно подслушване и следене в Интернет, без възможност за контрол върху действията на полицията, а и с реномето на България, която ще бъде сочена като страната с най-рестриктивните закони в областта на подслушването на съобщенията.

*Заглавието е на редакцията. Писмо, което изготвя групата “Не искаме МВР да ни подслушва в Интернет” във Facebook. Ако имате бележки, пишете в секцията с коментари или във Facebook.

От блога на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.