Кървави атентати парализират Ирак

След поредния атентат в Багдад. Снимка: ромфакс

Политическото послание на бунтовниците от най-новите им атаки в Багдад не може да се сбърка. Пет бомби се взривиха и убиха 112 души на 8 декември в същия ден, в който иракското правителство оповести датата на следващите парламентарни избори. Кампанията преди изборите, определени за 7 март 2010 г., се очертава кървава.

Малко след 10 часа сутринта поредица от силни експлозии в града разтърси сградите на много мили разстояние. Най-голямата мишена бе съдебният комплекс близо до западната страна на Зелената зона, където се намират премиерът и парламентът. Очевидци забелязали син ван да форсира през втората бариерата, преди да се взриви на паркинга пред съда, който гледа половината граждански и наказателни дела на града.

Млади адвокати, чакащи на опашка за интервю за работа като чиновници, побягнали, но повечето бяха убити от взрива. Загинаха също много от хората в съдебните зали, след като покривът рухна и ги затрупа под бетон и мазилка. Фасадната стена на главната сграда беше избита от бомбата, а десетки коли се подпалиха, предизвиквайки верижна реакция от вторични експлозии. Тухли, падащи от стените, бързо запълниха огромния кратер, образуван от бомбата.

Точно преди тази експлозия други четири коли бомби се взривиха в различни райони на Багдад. Беше ударен комплекс на министерството на вътрешните работи на улица „Палестина“, както и правна академия до джамията „Ан Нидаа“ и редица от сгради, използвани от финансовото министерство, след като предишната му сграда бе разрушена пак от експлозия. Четвърта кола бомба избухна в квартал Дора, близо до главната багдадска петролна рафинерия.

Взривовете бяха необичайно добре планирани. При две предишни нападения тази година, през август и октомври, бяха използвани камиони, които избухнаха близо до министерски сгради и убиха повече от 250 души. Този път бунтовниците са предпочели по-малки автомобили – минибуси вместо камиони – давайки знак, че отдавнашната правителствена забрана върху движението на камиони в центъра на града най-после ще се спазва. Освен това нападателите явно вече не са в състояние да се целят в сгради с голяма обществена значимост като външното министерство, което атакуваха през лятото. И все пак степента на координираност подсказва, че те стават все по-добри в своя ужасен занаят.

Продължаващите атентати в Багдад са показателни за частичния провал в постигането на политическо помирение. Макар че някои от съюзите, които се състезават за предстоящите избори, не са сектантски, обвинението за атаките следва познат модел. Сунитите казват, че шиитското правителство не успява да опази иракските граждани. Някои шиити обвиняват сунитските политици в таен сговор с бунтовниците, докато други шиити сочат с пръст към своя разединен лагер. Хади ал Амери, председател на комисията за сигурност в парламента и водещ опонент на премиера Нури ал Малики, заяви пред телевизия „Аш Шаркия“, че всички командири в силите за сигурност, назначени от Малики, трябва да бъдат сменени.

Подобни взаимни обвинения са в полза на бунтовниците, за които се смята, че са сунитски екстремисти, определяни различно като баасисти, саддамисти или привърженици на „Ал Каида в Ирак“. Един разединен народ трудно ще намери куража да се яви в изборните бюра. Това може да подкопае легитимността на следващото правителство и да предизвика още повече взаимни обвинения между партиите, стремящи се към управлението, особено ако бомбените взривове продължат, което изглежда вероятно.

Само преди седмица иракчаните бяха уверявани, че насилието е на най-ниското си равнище след 2003 г. Но войната не е свършила. Сунитите, които започнаха да воюват срещу американците преди шест години, все още отказват да се предадат. Десетки хиляди бивши бунтовници, известни като „синовете на Ирак“, бяха интегрирани в силите за сигурност преди повече от година, но в последните месеци нито един бунтовник не се е съблазнил да се присъедини към легитимния политически процес.

Вместо това останките от някога могъщото бунтовническо движение имат намерението да парализират доминираното от шиити управление. Досега се справят доста успешно. Правителствените сгради в целия град се опразниха още преди да се чуе последната експлозия във вторник. Държавните служители живеят в такъв страх, че дори гърмеж от ауспуха на кола понякога е достатъчен да опразни министерство.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.