Всички обичат Индия, особено оръжейните търговци

Индийско семейство гледа плакат на изтребителя „Юрофайтър“ на изложение в Бангалор. Снимка: АФП/БТА

Индия, най-големият купувач на оръжие сред големите развиващи се страни, се оставя да бъде ухажвана от всевъзможни посоки от Запада, за да засили засили своето превърнало се в стратегическо военно сътрудничество, особено след обявения от нея колосален международен търг. В една и съща седмица Франция, Израел и Русия (трите главни доставчика на военно оборудване на Делхи) една след друга изявиха желание да укрепят военните си взаимоотношения с Индия, чийто оръжеен пазар се изчислява на сделки за 30 милиарда долара към 2012 г.

Възнамерявайки да модернизира армията си, вместо да води преговори за споразумения, през август 2007 г. страната обяви първата си покана за търг с международно участие за покупката на 126 бойни самолета – сделка за около 12 млрд. долара, смятана за най-мащабната в света за последните десет години. „От септември 2008 г. насам профилът на Индия се промени“, казва Удай Башкар, бивш директор на Центъра за изследвания и анализ на отбраната.

Вдигането на 34-годишното международно ембарго върху международната търговия в областта на гражданската ядрена сфера с Индия прави страната все по-привлекателна в ядрената област, както и в областта на отбраната, казва експертът. „В по-политически план Западът не сключва договори в Азия с други страни като Китай, въпреки че той предлага по-голям пазар, заради евентуални санкции. Индия – най-голямата демокрация в света – е смятана за страна, споделяща общи ценности“, продължава Башкар.

При посещение в Делхи миналата седмица френският министър на отбраната Ерве Морен заяви, че Индия и Франция – третият най-голям доставчик на военна техника за индийската отбрана след Русия и Израел – имат „еднаква визия за света“. Говорейки за индийската оръжейна програма, министърът акцентира върху факта, че между Франция и Индия съществува не просто връзка между клиент и доставчик, а промишлено партньорство, основаващо се върху предоставяне на технологии, съвместни предприятия и капиталистически търговски обмен.

Началникът на генералния щаб на израелската армия Габи Ашкенази, на свой ред осъществи тази седмица първото посещение на шеф на генщаба в Индия. Според изявление на армията целта на визитата е укрепването на двустранните връзки и на военното сътрудничество.

Делхи продължава да сключва сделки с Москва, макар да търси и други опции (като например в САЩ) за историческото си партньорство с Русия: при посещение на индийския премиер Манмохан Сингх в руската столица двете страни подписаха в началото на седмицата 10-годишна програма за военно-техническо сътрудничество. Според източник от руския военно-промишлен комплекс, цитиран от агенция Интерфакс, Русия е подписала през последните години с Индия договори за въоръжение на обща стойност 20 млрд. долара. Индийският премиер за пореден път подчерта, че добрите отношения с Москва са приоритет за Индия. „Нашите отношения с трети страни никога няма да бъдат развивани за сметка на връзките ни с Русия, които устояха на изпитанията на времето“, заяви той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.