Ще пренапише ли Обама „Война и мир“?

Барак Обама с Нобеловата награда за мир в Осло. Снимка: Белия дом

В речта си по повод получаването на Нобеловата награда за мир Барак Обама пренаписа „Война и мир“, пише британският в. „Таймс“. Изданието отбелязва, че докато е произнасял словото си, Обама е изглеждал напрегнат, а усмивката му е била доста неестествена. За напрежението на Обама говореха и необичайно некоординираните му движения, когато започна да говори пред аудиторията си в Осло, допълва британският всекидневник.

Италианският в. „Кориере дела сера“ акцентира върху факт, който агенциите не отразиха във връзка с благодарствената реч на американския президент. В нея Обама благодари между другото и на сестра си Аума, която беше с него в Осло за получаването на Нобеловото отличие. Обама припомни, че е спечелил наградата и благодарение на това, че се е учил от примера на сестра си, от нейното великодушие и от нейното благородство. В речта си Обама припомни, че войната се е зародила със зараждането на човечеството и че в повечето случаи от историята на човечеството не може да се говори за справедлива война. Той обаче подчерта, че войната е необходима понякога, за да се установи мирът, като същевременно призна, че тя е и част от провалите на хората. Изданието допълва, че присъждането на Нобеловата награда за мир на Обама продължава да поражда доста критики. Вчера глас надигна и бившият кубински лидер Фидел Кастро, според когото, Обама не е трябвало да приема отличието, в момент, когато решава да изпрати още войски в Афганистан.

Италианският в. „Република“ акцентира върху факта, че Обама за пореден път сам призна, че има много други, които заслужават повече от него Нобеловата награда. Подобно нещо написа и съпругата му Мишел в почетната книга, която гостите на церемонията на връчването на Нобеловата награда по традиция попълват. По този повод Обама се пошегува, че Мишел е написала точно това, защото е знаела, че думите й ще се превърнат в послание за идните поколения. В. „Стампа“ се спира върху примера с Хитлер, който Обама използва в речта си, за да защити войните, които САЩ води в Афганистан и Ирак. Той припомни, че без насилие едва ли е щяла да бъде спряна армията на Хитлер, също както и сега само с преговори едва ли някой ще може да убеди лидерите на Ал Каида да снемат оръжие.

Британският в.“Дейли телеграф“ отбелязва, че в речта на Обама е имало пасажи, които са напомнили изказвания на неговия предшественик Джордж Буш. Въпреки че спомена за примера на Махатма Ганди и на Мартин Лутър Кинг, Обама подчерта, че той лично не може да се ръководи само от тези примери, защото като главнокомандващ на САЩ има и задължението да защитава народа си срещу действителните заплахи. В Осло Обама обясни кога войната може да бъде оправдана. Речта му всъщност предвещава още кръвопролития в Афганистан, пише британският в. „Индипендънт“. В друга статия по темата изданието отбелязва, че речта на Обама се превръща сега в материал за анализи както на негови приятели, така и на неговите врагове. В трета статия по темата в. „Индипендънт“ определя речта на Обама като много добра и мъдра, но подчертава, че в нея президентът е заел отбранителна позиция.

Британският в. „Гардиън“ отбелязва, че речта на Обама в Осло е целяла всъщност да върне на американския президент доверието на американския народ, което все повече и повече намалява. Докато приемаше Нобеловата награда за мир, Обама припомни една горчива и сурова истина, че мирът, понякога се постига с война, пише американският в. „Ню Йорк таймс“. „Вашингтон пост“ отбелязва, че по време на предходни церемонии по получаване на Нобеловата награда за мир в Осло рядко са се чували думи, като тези на Обама в защита на нуждата от войната за установяването на мира.

Френският в. „Монд“ пише, че вчера в Осло Обама е изнесъл истинска лекция по международно право. Изданието отбелязва, че в речта си Обама се е показал като балансиран политик. Той не говори нито като прекомерен идеалист, нито като суров реалист, той не защитаваше нито само идеите на американските демократи, нито пък само тези на републиканците относно войната, допълва вестникът. Френският всекидневник обаче припомня и в статия, озаглавена „Безследно изчезналият от Тора Бора“, как САЩ са пропуснали преди 8 години възможността да заловят Осама бин Ладен и да предотвратят по този начин продължителния конфликт в Афганистан.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.