Изчезналият от Тора Бора или как САЩ изпуснаха Осама бин Ладен

Реми Урдан

Осама бин Ладен, датата на снимката е неизвестна.

На 14 декември 2001 г. Осама бин Ладен подготвя завещанието си. „Животът ми бе ръководен от любовта към джихада и смъртта в прослава на Аллаха“, пише водачът на Ал Каида. Изразявайки последната си воля, Бин Ладен нарежда на съпругите си да не се омъжват отново и иска прошка от децата си за това, че е посветил съществуванието си на джихада. Този ден Осама бин Ладен се намира в пещерите на Тора Бора, в югоизточната част на Афганистан. Американски самолети бомбардират, планината се тресе, умират джихадисти. Бин Ладен изглежда е мислел, че кончината му е въпрос на дни или дори на часове…

Осем години по-късно Осама бин Ладен е жив. Той сигурно обожава времето, в което управляваше Буш – от създаването на Гуантанамо до нахлуването в Ирак, тъй като след избирането на Барак Обама е принуден да се появява по-често, за да контрира президента, който твърди, че протяга ръка на мюсюлманския свят. Осама бин Ладен е жив, а Барак Обама предприема засилване на военното присъствие в Афганистан. Командващият в Кабул Стенли Маккристал признава, че САЩ „няма да могат да победят Ал Каида, докато Бин Ладен не бъде пленен или убит“. Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс признава, че Вашингтон от години не е получавал достоверна информация за изчезналия от Тора Бора. По-късно Бин Ладен бе локализиран в пакистанските „племенни райони“ на Северен Вазиристан, и е възможно все още да е там…

Във връзка с изчезването на Бин Ладен сенатската комисия по външни отношения, оглавявана от Джон Кери, публикува на 30 ноември вълнуващ доклад: „Отново за Тора Бора: Как не успяхме да заловим Бин Ладен и защо това е от значение днес“. Двадесет страници се четат като увлекателен приключенски разказ и проследяват движението на Бин Ладен през 2001 г. до 16 септември – предполагаемата дата на изчезването му. Сенатор Кери изслуша командирите на специалните сили на армията и подразделенията на ЦРУ и направи горчиви заключения: „Мисията не се е справила със задачата да убие или плени Бин Ладен.

Този неуспех и невъобразимите последствия от него не са били неизбежни. Бин Ладен е очаквал да умре. На място е имало не повече от 100 американски командоси, а настояванията им за изпращане на подкрепления са били отхвърлени. Два дни след като написал завещанието си, Бин Ладен и неговите телохранители са напуснали безпрепятствено Тора Бора и са изчезнали в Пакистан. Решението да не се разполагат американски сили, които да преследват Бин Ладен или да пресекат бягството му, е било взето от тогавашния министър на отбраната Доналд Ръмсфелд и генерал Томи Франкс“.

Грешките на Пентагона, манията на Белия дом да готви планове за битка за Ирак, вместо да се посвети на ликвидирането на Бин Ладен: докладът на Джон Кери съвсем ясно разкрива историята на най-зрелищния провал във войната срещу Ал Каида.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.