Опасното изкуство да бъдеш първа дама

БТА

Мишел Обама прерязва лентата на ново крило в Метрополитън мюзиъм. Снимка: Белия дом

Ако трябва да се изброят три неща, благодарение на които любовта на медиите и на обикновените хора към първата дама на САЩ Мишел Обама продължава да бъде все така силна, докато рейтингът на съпруга й, президента Барак Обама, пада, това са: майчинство, ангажираност и мода. Като абревиатура те звучат като МАМ („мамо“ на английски). Именно като „мамчето“ на Белия дом искаше да бъде възприемана Мишел, когато за първи път влезе в голямата бяла къща във Вашингтон. Отдавна американците не са имали първа дама, натоварена с грижите за толкова малки деца. А Мишел се справя със задачата на всеотдайна майка блестящо.

Тържества за рождени дни, по време на които президентската резиденция (за ужас на Барак Обама, както самият той се пошегува) бяха огласяни от виковете на съученичките на президентските щерки; партита (с благотворителна цел, разбира се) по повод най-обичаните от американците празници като Великден, когато пред Белия дом имаше голямо великденско търкаляне на яйца, или Деня на Вси Светии, когато първата дама, маскирана като жената-котка, даряваше с бонбони деца на военнослужещи. Към това трябва да се прибави и гостуването на училищни спортни прояви с участието на президентските щерки или отлагането на задгранични пътувания, за да не остават Малия и Саша без контрол.

Освен това тя възпитава президентските деца в уважение към изконни традиции, като например сам да отглеждаш храната, с която да се препитаваш – с тази цел Мишел създаде зеленчукова градина и постави кошери в Белия дом. Част от това възпитание са и грижите за домашния любимец, кучето Бо. Тъй като Малия и Саша трябваше да започнат училище във Вашингтон още преди баща им да е встъпил в длъжност, Мишел не се поколеба да заживее в хотел, славещ се с блуждаещия в него призрак на съпругата на писателя Хенри Адамс.

Това блестящо изпълнение на ролята на всеотдайна майка накара други първи дами да съжаляват, че нямат малки деца, на които да се посвещават под светлините на прожекторите. Като Карла Бруни, например, която отново заговори как би искала да дари с наследник френския президент. Медиите обаче изтълкуваха това нейно желание като опит да се печелят народни симпатии преди президентските избори във Франция през 2012 г., на които Саркози най-вероятно пак ще се кандидатира.

Същевременно Мишел се показа и като майка, която задоволява някои от капризите на щерките си. Тя ги разведе из забележителности на Европа като Айфеловата кула, Кремъл, Бъкингамския дворец, Биг Бен, Колизеума, като всеки път те имаха за екскурзовод някоя важна личност – руската първа дама, кмета на Лондон, кмета на Рим и дори самата британска кралица. Мишел не допусна, от друга страна, дъщерите й да имат повод да се самозабравят и когато на пазара се появиха кукли с имената на двете момичета, тя не одобри идеята и куклите бързо бяха прекръстени. А когато в Рим заради двете момичета бе затворена цяла сладоледаджийница, президентските щерки запретнаха ръкави, хванаха се да учат занаята на правенето на сладолед и сами си произведоха няколко килограма от леденото лакомство.

Мишел Обама не се ограничи само с ролята си на първо мамче и се посвети на всякакъв род социални ангажименти. Насърчава млади творци, заради което бе възнаградена с поста почетен председател на президентската Комисия за изкуства и хуманитарни науки, подтиква ученици към здравословен начин на живот и към спортуване, заради което сп. „Гламър“ я определи за жена на годината, а сп. „Форбс“ я включи в списъка си най-влиятелните личности за 2009 г.

Примерът на Мишел се оказа толкова заразителен, че кралица Елизабет Втора за първи път от Втората световна война насам разреши в Бъкингамския дворец да има зеленчукова градина, в която да се произвеждат екологични продукти. С микроземеделие се захвана и британската премиерша Сара Браун, която започна да отглежда домати и ягоди точно под прозорците на премиерската резиденция на „Даунинг стрийт 10“. През това време в Белия дом първата реколта картофи, патладжани, чушки, зеле, броколи, марули, копър, мента, тиквички и горски плодове бяха включени от Мишел в менюто на празничните вечери, включително на приема, даден от Обама в чест на индийския премиер Манмохан Сингх. Първият мед от кошерите на Белия дом пък беше подарен на половинките на лидерите от Г-20, придружаващи съпрузите си на срещата на върха в Питсбърг през септември.

Рекламен постер с Карла Бруни, съпругата на президента Саркози

Елизабет Втора и Сара Браун отново не останаха по-назад и също включиха отглежданите от тях плодове и зеленчуци в менютата на Бъкингамския дворец и на „Даунинг стрийт 10“. Е, Карла Бруни се въздържа от зеленчукопроизводство, но последва примера на Мишел Обама за социална ангажираност, като направи среднощна визита на бездомници, отправи призив за освобождаването на опозиционерката от Мианма Аун Сан Су Чжи и създаде фондация за подпомагане на образованието на младежи от бедните предградия. Сара Браун предизвика истински фурор, като участва в гей парад в Лондон – първа подобна изява на британска премиерша.

Третият елемент от формулата за успеха на Мишел е модата. Изборът на млади дизайнери с екзотичен произход, както и предпочитанието към дрехи от марки, които средностатистическите дами също могат да си позволят, накараха медиите да обявят първата дама на САЩ както за привърженичка на нетрадиционното, на креативността и на културното многообразие, така и на по-достъпната и непретенциозна мода. Нетрадиционните си виждания за модата Мишел демонстрира, подбирайки тоалети с най-дръзки цветове за най-запомнящите се прояви като аленочервената рокля, която облече миналата година в нощта на победата на Барак Обама на президентските избори. На церемонията по встъпването в длъжност на президента тя се появи с царствено златиста рокля. На срещата на лидерите на Г-8 в Акуила Мишел облече зашеметяващо жълта рокля с огромно зелено цвете.

Разкрепостената в модно отношение на Мишел Обама най-добре се видя на срещата с британската кралица през април в Бъкингамския дворец. За нея първата дама дойде облечена с обикновена черна жилетка, която веднага се превърна в нов елемент във висшата мода. Мишел наложи също модата на голите рамене и ръце. А след като има има толкова добре изваяни ръце, плод на 12-годишни тежки упражнения, както се разбра от личния й треньор, защо да не ги показва и да зарази околните с идеята за ползата от спорта?

В областта на модата Мишел също намери последователи. Сара Браун дръзна да се появи с пъстра пола при визитата си при папата през юли. Неотдавна британската кралица показа неочаквано за нея разкрепостен тоалет с бродерии на екзотични птици и цветя. Победена на свой терен от Мишел, бившата топмоделка Бруни се опита да заеме противоположната позиция и да се придържа към семплата елегантност, което й донесе единствено квалификации в пресата, че прилича на стюардеса. Това стана причина също така да загуби надпреварата за най-елегантната парижанка на 2009 г., спечелена от бившата манекенка Инес дьо ла Фресанж.

Мишел беше поставена на първо място в класацията на най-елегантните жени в политиката от френската модна библия – сп. „Ел“, грейна на кориците на „Гламър“ и „Вог“, беше определена за една от най-елегантните жени в света и от „Максим“ и „Венити феър“, получи награда от Съвета на американските модни дизайнери, стана една от 100-те най-красиви личности в света според сп. „Пийпъл“.

Дали формулата МАМ обаче ще продължи да работи за Мишел Обама? Засега обожанието към Мишел на моменти прераства в култ. Наскоро на пазара се появи кукла с лика й, а музеят на Мадам Тюсо в Ню Йорк вече има своя восъчна Мишел. Пресата публикува разкази за първата любов на първата дама. Белият дом представи първата официална снимка на първата дама в компанията на децата й и на президента, която веднага напомни на официалните снимки на британската кралица и семейството й. Дори неверни слухове, като този, че Мишел е бременна, веднага бяха попити с ентусиазъм от обществото.

През първите 12 месеца на Мишел в Белия дом обаче се появиха признаци, че ако не внимава, бързо може да загуби всенародната и всемедийната любов. Първият път, когато Барак Обама реши да възнагради съпругата си заради усилията, които полага в грижите за децата им, я отведе на романтична вечеря и на театър в Ню Йорк, използвайки президентския самолет и хеликоптер. Това му навлече критики броени седмици след като бе встъпил в длъжност. Неотдавна Мишел уволни ръководителката на персонала си в Белия дом, която координираше един от етапите на предизборната кампания на Обама. Това накара някои наблюдатели, цитирани от АФП, да се запитат дали Мишел не страда от добре прикрита форма на „хиларизъм“, с други думи, дали не търси по-големи ангажименти за себе си в политиката?

През лятото Мишел изпрати имейли на милиони поддръжници на демократите, в които ги призова да подкрепят спорната здравна реформа на съпруга й. В книжарниците в САЩ се появиха две биографични книги, от които стана ясно, че в миналото Мишел не е била ентусиазирана от идеята сама да се грижи за децата си, докато Барак се посвещава на политическа кариера, и че именно тя е повлияла на съпруга си да избере Джо Байдън за вицепрезидент вместо Хилари Клинтън. Медии предупредиха и за противоположна на хиларизма опасност – първата дама да се превърне в красива обвивка, лишена от съдържание. Британската преса беше изумена, когато Мишел си позволи да прегърне британската кралица на срещата им в Бъкингамския дворец през април.

Във Франция хората потърсиха своя кумир в лицето на предишната първа дама Сесилия Саркози, която обаче се разведе с президента. Новата първа дама Карла Бруни стана обект на засилен интерес миналата година. Този интерес постепенно избледня, особено след като не се сбъднаха прогнозите на гадателите, че бракът й със Саркози ще се разпадне тази година. Сега Бруни се опитва да събуди интереса с новината, че ще участва във филм на Уди Алън, или с първия интернет сайт на първа дама, в който нейни критици откриха фактологически грешки. Тя си навлече и негативно отношение това лято, когато Саркози припадна по време на джогинг, което медиите приписаха на прекалено строгите, опасни за здравето диети, на които бил подложен от жена си.

Заговори се, че дори всички френски министри били принудени да свалят килограми и да се грижат за външния си вид по настояване на Бруни. На първата дама приписаха дори опити да се меси в политиката. Тя парира критиките с думите, че като се е оженила за цигулар, това не означава, че може да свири в оркестър или да е първа цигулка. Бруни беше обвинена, че е в основата на необичайните разхищения на бюджета на президентството, от който по 600 евро на ден отивали за свежи цветя, които тя обожавала. А когато се опита да се държи непринудено и целуна испанската кралица София по бузата, вместо да й се поклони, испанците свъсиха неодобрително вежди.

В Италия – меката на женската елегантност, ролята на първа дама по традиция се изпълнява от премиершата. Главната актриса в тази роля, бившата актриса Вероника Ларио, съпругата на Силвио Берлускони, обаче обяви, че напуска пиесата. Така в Италия през изминалата година с ролята на първа дама трябваше да се нагърбват ту президентшата, ту съпругата на кмета на Рим, ту министърки от кабинета на Берлускони, известни като „момичетата на премиера“, по израза на италиански медии. Овакантената роля на първа дама стана неизчерпаем извор на журналистически писания за безброй Ноеми Летиции или Патриции, които за една вечер или пък за по няколко месеца заемали поне в емоционален план мястото на първата дама.

Засега едно е сигурно Мишел Обама едва ли ще бъде засенчена от новата първа дама на Япония – роля, която там, както и в Италия, се изпълнява от съпругата на премиера. Бившата актриса и настояща премиерша Миюки Хатояма засега само предизвиква недоумение с твърденията си, че в миналия си живот е била изгора на Том Круз и че е първото човешко същество пътувало в кораб на извънземни и стъпило на планетата Венера, писа Ройтерс.

Догодина е възможно светлините на прожекторите да се насочат към красивата първа дама на Република Южна Африка, 34-годишната Номпумелело Нтули, по време на финалите на световното първенство по футбол. Всъщност президентът Зума е женен и за Сизикеле Хумало. А бившата му половинка Нкосазана Дламини, с която той се разведе през 1998 г., продължава да има голямо политическо влияние върху него. Въобще в РЮА има не една, а цели три първи дами…

Латинска Америка също очаква с нетърпение 2010 г., когато в длъжност ще встъпи новият президент на Уругвай Хорхе „Пепе“ Мухика. Тогава в президентството с него ще дойде 65-годишната му спътница в живота Лусияна „Лусия“ Тополански. За тази бивша партизанка и политзатворничка, и настояща сенаторка се твърди, че е силната в семейството и обича да показва зъби и нокти, посочва АФП. За това говори фактът, че Лусия е против установяването на квоти за парламентарното представяне на жените в Уругвай.

Според нея жените трябва да бъдат възнаграждавани единствено заради заслугите си. Досега Латинска Америка нямаше нужда от открояваща се първа дама, защото там прагматичните изказвания се правят от твърдолинейните президенти Уго Чавес или Ево Моралес. Достатъчно е да си спомним препоръките на Чавес, че водата се пести, когато човек си взима душ само за 3 минути, че сапунът трябва да се използва, докато стане на люспа, или че соята трябва да замени месото в менюто на закръглените венецуелци. Както личи обаче, Лусия Тополански ще заеме вакантното място на първа латиноамериканска дама. Впрочем уругвайската конституция предвижда в отсъствието на президента и на вицепрезидента управлението на страната да се поема от първата дама.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.