Доган нарече ЕС “християнски клуб”, ако не пусне Турция. Каква е далаверата?

Преизбраният лидер на ДПС Ахмед Доган изпусна една реплика в програмната си реч на конгреса, на която медиите кой знае защо не обърнаха внимание. Той поиска императивно Турция да влезе в ЕС и обяви, че ако това не стане, Европа щяла да бъде “християнски клуб”.

Аргументи и противници на приемането на Турция в ЕС има и в България, и в Европа. Но Доган поставя въпроса като рекет – или Турция, или… Това на практика е религиозно противопоставяне. Европа да приеме Турция, щото иначе показва, че е съзаклятие на религиозна основа. Така ли е наистина?
Именно Европа е издигнала като ценност религиозната търпимост, към мюсюлманите включително, а не обратното. В мюсюлманските държави търпимостта към християните е проблем.

Но не това е най-важното – Европейският съюз приема членове не заради етническо равновесие, както предпоставя Ахмед Доган. И както е подредил нещата в България – ще ни дадете министерство, власт и т. н., щото сме турци, мюсюлмани и за да има мир. И партийните лидери на това малцинство у нас се налапаха използвайки това положение.

Но ако Доган си мисли, че ще може с тия балкански номера да рекетира ЕС, е сбъркал. ЕС приема страна за член, ако тя отговаря на европейските ценности и закони. Тоест – права на човека, свободи, пазар, образование, наука, защита на потребителя – един куп изисквания, които Турция трябва да изпълни. Това са мотивите, а не етнически или религиозни. И ако Турция като Доган подхожда по тоя начин, значи не разбира смисъла на ЕС.

Еврокомисарят Оли Рен, който навремето преговаряше с България и Румъния, тия дни призна, че двете страни не са били готови и е грешка да се приемат така нови членки. И каза за Турция – “Няма да преговаряме по фундаменталните права преди да сме сигурни, че законите за свободата на изразяване са коренно реформирани.”

Свободата на изразяване включва и свободата на медиите. Как я разбира нея Доган? На близките до него Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски (депутат от ДПС) са им дадени пари да изкупят медиите в България. Притежават 2 телевизии и искат дялове в най-големите. Притежават десетина вестника и искат да купят останалите по-големи.

Или, ако не могат да купят и останалите, да купят поне главните им редактори (единият нещо се ослушва, ама другата само са й подали пръст и тя им е налапала цялата ръка). Така я разбира свободата на печата Доган. Да притежава медиите и те да пишат каквото трябва. Така казваше и Живков навремето.

Преди години Доган скандализира с репликата, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Видя се, че не е така. Сега иска да каже, че и пътят на Европа към бъдещето минава през Босфора. Дали го прави просто за да се хареса на Турция и мюсюлманския свят? Едва ли. По-скоро тук е валидна максимата – за каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари. Много пари.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.