Малка победа и голямо поражение за Гърция

Още едно поражение заплашва кабинета Папандреу, тъй като десните ръководители от ЕС искат „да ликвидират“ всички социалдемократични нотки в неговата икономическа политика. Гърция извоюва малка победа спрямо Скопие на последната сесия на ЕС в Брюксел миналата седмица, като успя да премести за някоя дата от първата половина на 2010 г. дебата за започване или не на присъединителни преговори на ЕС с бившата югославска република Македония БЮРМ.

Решителната позиция на гръцкото правителство по този въпрос накара европейците да го оттеглят, за да избегнат налагането на вето от страна на Атина. Те отлично знаят, че ако едно правителство иска да наложи вето, обикновено тази позиция то ще отстоява години наред. На същата сесия на ЕС обаче Кипър и Гърция претърпяха доста сериозно поражение по въпроса за Турция. Думи без отзвук се оказаха непрестанните изявления на премиера Георгиос Папандреу за уж „строга и обективна“ оценка на присъединителния процес на Турция. Абсолютно никаква санкция не бе наложена на Турция заради отказа й да се съобрази с поетите ангажименти към ЕС и да отвори пристанищата и летищата си за кипърските гръцки кораби и самолети.

Всъщност Анкара окончателно бе освободена от всякакви задължения спрямо ЕС, които се отнасят до Република Кипър. След безплодното изтичане и на третия срок, поставен от ЕС на Турция, сега ръководителите на 27-те не й дадоха никакъв срок! Така Турция де факто затвърди налудничавото „право“ да не взима под внимание всичко, свързано с Република Кипър. Естествено, едва ли занапред някой би обелил повече дума за изпълнението на прословутия протокол от Анкара. Още повече, че не си и струва човек да се занимава с този въпрос, който всъщност остана в небитието.

След този развой на нещата рухна и стратегията на кипърското правителство. Стратегията на кипърския президент Христофиас се основава на илюзията, че уж е в интерес на Никозия да се водят с цената на всичко евротурски присъединителни преговори, тъй като този процес ще доведе Анкара до политика, която ще облагодетелства намирането на справедливо или приемливо решение на кипърския проблем. По един болезнен начин бе доказано, че на практика се случва точно обратното. Турция използва присъединителните преговори, за да дискредитира пред света Република Кипър.

Анкара бе предупредила при това публично. Самият турски външен министър Ахмет Давутоглу в интервю за гръцкия телевизионен канал НЕТ каза, че ще остане излъган всеки, който мисли, че е възможно в рамките на присъединителния процес да бъде оказан натиск върху Турция, за да направи компромис по отношение на кипърските турци и по този начин да бъде отслабена позицията им на водените преговори с кипърските гърци.

Гърция и Кипър не се осмелиха да наложат вето. Те не се се осмелиха да блокират присъединителните преговори на Турция, докато Анкара не изпълни поетите ангажименти. Не посмяха дори да обявят дори символично, че замразяват някои преговорни глави. Така политическото и дипломатическо доминиране на Турция бе пълно. Стратегиите на Атина и Никозия доказаха предела на собствената им недостатъчност.

На сесията на върха на ЕС стана ясно също, че още едно поражение заплашва кабинета Папандреу и то е в сектора икономика. Десните ръководители на ЕС искат „да ликвидират“ всяка социалдемократическа нотка в икономическата политика на правителството на партията ПАСОК. Георгиос Папандреу е и председател на Социалистическия интернационал. От значение за десните ръководители от ЕС е да накарат Папандреу да води неолиберална политика на рестрикции.

Ще се поддаде ли Папандреу на натиска или ще успее да се противопостави? Въпросът е критичен преди всичко за гръцкия народ. В Брюксел пролича той да се огъва под тежестта на негативното съотношение на силите, но остава да се види какво ще направи на дело.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.