Разхищението на храна – големият скандал

Тристрам Стюарт с две торби доматена супа, изхвърлена от заведение 4 дни преди да изтече годността й. Снимка: личен сайт

Всяко британско домакинство изхвърля седмично хранителни продукти за около девет евро, а книгата „Разхищението – големият хранителен скандал” предизвика сензация във Великобритания. Защото от нея става ясно, че близо 50 процента от храните в западния свят отиват на боклука.

На моравата пред един от водещите лондонски университети са насядали 30-ина студенти и канят на пикник. Предлагат кус-кус, подправен с куркума, върху моркови и грах, както и зряло авокадо, след което – суши. Бюфетът изглежда извънредно примамлив, а и не струва нито стотинка. Студентите са осигурили пакетирани сандвичи, взети от малко кафене в Лондон, както и голяма кутия сирене, която била изнесена пред вратата на един супермаркет, тъй като датата на годността му е изтекла.

Студентите се наричат „сметогонци” – тъй като нищо не ги възпира да спасяват от кофите изхвърлените хранителни продукти. Това е акт на протест срещу разхитителното общество, който е особено любим на по-бедните студенти. И определено не е лишен от смисъл, като се има предвид, че всяко британско домакинство изхвърля седмично храни на стойност около 9 евро. Глобалната криза с изхранването наистина изисква глобално решение. Но няма лошо да се излезе с добър пример и в собствената страна.

В богатите европейски държави и в Съединените щати между 30 и 50 процента от храните отиват на боклука – казва Тристрам Стюарт, дипломант от университета в Кембридж, дребен фермер и автор на привляклата значително внимание книга „Разхищението”. Той казва: „Докато ние изхвърляме храна без да се замислим, един милиард хора по света гладуват. С това, което изхвърлят богатите държави, могат четирикратно да бъдат нахранени гладуващите по света. Разпиляват се ценни ресурси, изхвърлят се все по-големи количества парникови газове. И се изсичат все повече тропически гори, само за да могат да се произвеждат повече хранителни продукти и още повече да се пилее”.

През последните 40 години храната в западните държави става все по-евтина и по-евтина – подчертава той. Същевременно обществото става все по-урбанизирано, хората се отдалечават от процеса на производство на селскостопански продукти. Думата имат най-вече супермаркетите: фактически във Великобритания те доминират на пазара за хранителни продукти.

„Мениджърите на големи вериги, които съм интервюирал, признаха в по-малка или в по-голяма степен, че използват хранителните продукти като играчки за елха. Препълват складовете, за да останат пълни рафтовете. А както доказа един супермаркет – може и другояче: досега неговите доставчици на сандвичи е трябвало да изхвърлят първата и последните две филии от всеки хляб. Или по 13 хиляди филии хляб на ден. И докато преди този хляб се е изхвърлял, сега поне се използва за храна на животните”, разказва Стюарт.

Промоции от типа „Купи две на цената на едно” допринасят за това потребителите да се презапасяват с хранителни продукти – продължава специалистът. Освен това се прилагат козметични критерии, които често са много по-строги от предписанията на Европейския съюз: „Когато видиш щайга, пълна със съвсем прави моркови, имай предвид, че на техния производител му се е наложило да изхвърли 30 процента от реколтата си, защото тя не би била одобрена от супермаркетите.”

Тристрам Стюарт отправя критики и към ресторантите и кафенетата, които сервират все по-големи порции и така все по-голяма част от храната отива на боклука. Предположението, че супермаркетите предоставят всички излишни хранителни продукти за благотворителни цели, не е правилно – те често са съсипани с отрова или боя. Но хранителни продукти се прахосват и в бедните държави – посочва Тристрам Стюарт: „В Пакистан, например, към 40 процента от реколтата се разваля преди да достигне до пазара, като най-често това зависи от начина на съхранение и от охлаждането.

Но ние на Запад знаем как да се справяме с тези проблеми. И ако действително бихме искали да окажем съдействие на развиващите се страни, трябва да им предоставим нашето ноу-хау, вместо да се изсичат още повече гори, да се копаят още по-дълбоки водоеми и околната среда да се натоварва все повече и повече.” Тристрам Стюарт е замислил и поредната акция в подкрепа на своята кампания – масов пикник в центъра на Лондон с безплатен бюфет, който ще се състои само от изхвърлени хранителни продукти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.