Изборът на правилна възглавница помага при безсъние

Медицинската статистика показва, че страдащите от безсъние са над 30 на сто от хората. Факторите, които го предизвикват са различни – стрес, безпокойство, депресия и др. Един от основните „виновници” понякога е възглавницата. Обикновено страдащият от безсъние дълго се върти в леглото и сменя позите си върху възглавницата. Изборът на правилна по форма и материал възглавница може за помогне значително да се намали безсънието, независимо какви са причините за него.
Безсънието е съпроводено с апатия през деня, ниска работоспособност, безсилие. В много случаи една подходяща възглавница може да реши проблема или най-малкото да го облекчи.
В последните години на пазара се появиха разнообразни по форма и материал възглавници. Неподходящата възглавница – например прекалено мека, прекалено плътна, от лош материал или с неудобна форма – не осигурява достатъчна опора на гърба и врата, сутрин сме схванати, изнервени. За здравия сън е необходима възглавница, която ще държи врата на нивото на гръбнака. Колкото по-правилно е положението на врата, толкова по-малко притиснати са нервите и съдовете, а следователно намалява риска от болки във врата.

Най-добре е възглавницата да е от естествени, „дишащи” материали. Естествените материали запазват телесната температура и осигуряват комфорт. Напоследък са хит възглавниците с алое вера, с аромат на рози и други цветя и растения. Възглавниците, импрегнирани с алое вера, осигуряват проветривост, абсорбират влагата и регулират телесната температурата. Защо с Алое вера? Лечебните свойства на алоето са известни от хиляди години, помагат за най-различни кожни оплаквания – екзема, псориазис, язви, изгаряния, акне и дори ужилвания и ухапвания. В момента и на пазара у нас се продават възглавници, импрегнирани с алое, с подходяща форма и плътност, така че осигуряват терапевтичен ефект, дълбок физиологичен сън и релаксация. Няколко модела се предлагат в Кауфланд на промоционални коледни цени (виж тук).

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.