Китай надминава САЩ по продажби на автомобили

Китайският електрически автомобил Сайбао може да се превърне в един от лидерите на пазара и да измести американските си конкуренти. Снимка: Сайбао

За първи път в историята някоя държава купува повече автомобили от родината на „Форд“ и „Кадилак“. Tъй като Китай купува повече коли и автомобили от американците, се очаква тази тенденция да има последици върху околната среда, цените на природния газ и дори моделите автомобили. Тази година в Китай са продадени над 12,7 млн. автомобили и камиони, което е увеличение с 44% спрямо предходната година.

Увеличението е по-голямо от прогнозата за продажба на 10,3 млн. автомобила в САЩ според данни на американската консултантка компания за автомобилния сектор „Джей Ди пауър енд асошиейтс“ (J.D. Power and Associates). Отдавна се очакваше Китай да изпревари САЩ, тъй като населението й от 1,3 млрд. е над четири пъти повече от населението на САЩ.

Растежът на продажбите се ускори доста по-бързо от очакваното благодарение на намаленията на данъци в Китай, програма за стимулиране на сектора и отслабването на американския пазар. Преди две години „Джей Ди пауър енд асошиейтс“ прогнозира, че Китай ще изпревари САЩ като най-големия пазар за автомобили през 2025 г. По-рано тази година компанията предвиждаше, че продажбите в Китай за тази година ще достигнат 9 млн. автомобили.

Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA) съобщи, че европейските продажби на автомобили са отбелязали ръст с 26,6% през ноември спрямо същия месец миналата година, подкрепени от бонус предложения за клиентите, които предават стари автомобили.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.