Стари миризми се разнесоха от новата ГЕРБ

На митинга на новата партия ГЕРБ в София вчера се появи и новият й коалиционен партньор – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
Защо на ГЕРБ й трябва такъв коалиционен партньор – не е ясно.
Но защо на Каракачанов му трябва коалиция с ГЕРБ е съвсем ясно. Лидерът на т. нар. умерено националистическа, или по-скоро умерено антитурска, умерено антициганска и умерено антизападна партия Каракачанов няма как да попадне в парламента, ако не се коалира с някого.
Бузестият политик, подобно на Волен Сидеров, яхаше всички популистки теми в последните години – АЕЦ „Козлодуй”, цигани, турци, топлофикация, електроразпределение… Но не привлече и една десета от избирателите от „Атака”. Въпреки че лидерът й се облича в черно като Волен и популизмът им е почти еднакъв.
Вчера Каракачанов каза на митинг пред Бойко Борисов, че се коалира с най-младата партия, за да попречи Европарламентът да се напълни с мишки. Боже, за какви мишки говори този? И как ще попречи? Сега остава политическите противници на ГЕРБ да кажат, че на следващите избори Борисов ще напълни парламента с мишки като Каракачанов, които проникват там през всякакви коалиции.
Чудно, кой някъде отзад в сянката дърпа конците и пробутва на политическата сцена изтъркани политици като Каракачанов? И защо? Очевидно някому са нужни, но не на избирателите, защото гласовете на ВМРО в последните години са около 1% – далеч под 4-процентната бариера.
Бойко Борисов ли е кукловодът? Едва ли.
По подобен начин Доган навремето вкара Луджев като депутат от ДПС, разни земеделци. А на последните избори в листите на ДПС влязоха Христо Бисеров и Йордан Цонев, които бяха хора на Костов. Едва ли влизат в парламента, защото са народни любимци.
Народният любимец Бойко Борисов няма нужда от подкрепата на Каракачанов. Очевидно някой друг има нужда от него. И това подсказва, че и ГЕРБ си има кукловоди някъде отзад. По страната в новите структури са се нагласили стари лица, минали през няколко партии, бивши хора от МВР и от не най-светлата част на бизнеса.
Подобно на известните океански риби-прилепало, разни каракачановци ще се закачат към по-голямата риба и ще си живеят с нея.
Но в океана големите риби не канят никого да се лепи по тях. С партиите тук е по-различно. По приятелите ще ги познаете.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.