Русия – НАТО: възможно ли е ново начало?

Александър Минеев

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен замина за Москва, където има планирани срещи с руския президент Дмитрий Медведев и с премиера Владимир Путин. С това посещение символично приключи възстановяването на отношенията между Русия и НАТО, сериозно влошени след войната в Кавказ през август 2008 г. Фактически сътрудничеството вече бе подновено на министерска среща на Съвета Русия-НАТО. Заседанието се състоя на 4 декември в Брюксел; Русия бе представена от своя външен министър Сергей Лавров.

Северноатлантическият съюз е стимулиран да развива отношенията с Москва от трудната ситуация в Афганистан. Андерс Фог Расмусен пристига в Русия с конкретни предложения, засягащи най-вече подкрепата на федерацията за нарастващото военно присъствие на НАТО в Афганистан и за силите за сигурност на правителството в Кабул. Според експерти от Брюксел, предстоящата среща в Москва няма да се увенчае с подписване на работни документи. Очаква се обаче тя да формира благоприятен политически фон за бъдещата работа на дипломатите и военните.

Миналогодишната грузинска криза, избирането на нов президент на САЩ и смяната на генералния секретар на НАТО бяха последвани от период, наречен от американския президент Барак Обама „рестартиране“, а от новия шеф на алианса, 56-годишния Андерс Фог Расмусен – „ново начало“ в отношенията между Русия и Запада. През септември Расмусен заяви, че не бива да се предприемат опити за споразумение с Русия в сфери, където няма възможност за това, нито да й се правят отстъпки по принципни въпроси като разширяването на НАТО и западната военна помощ за Грузия. Необходимо е обаче активно сътрудничество с Москва там, където страните имат общи интереси.

Днешното „ново начало“ всъщност не е първото в историята на отношенията между Русия и алианса. Встъпвайки в длъжност, всеки нов генерален секретар на пакта заявяваше, че най-после ще бъде изградено стратегическо партньорство с най-голямата държава от евроатлантическото пространство извън рамките на НАТО. След това обаче всеки път ставаха събития, заради които отношенията с Русия се охлаждаха до точката на замръзване. Има ли основания да смятаме, че този път нещата ще са различни? „Една от причините за оптимизъм е, че 29-те страни от Съвета НАТО-Русия приеха предложението на генералния секретар за съвместен преглед на заплахите и предизвикателствата за сигурността през 21-и век“, заяви говорителят на алианса Джеймс Апатурай в отговор на въпрос, зададен от „Время новостей“.

Самият Расмусен обясни на пресконференция в брюкселската главна квартира на пакта: „Щом ще обсъждаме общи заплахи, надали някой луд би дръзнал взаимно да се включим в списъка на заплахите“. Членовете на Съвета Русия-НАТО се разбраха на първо време да прегледат следните теми: Афганистан, тероризма (включително уязвимостта на най-важните инфраструктурни обекти), морското пиратство, разпространението на оръжията за масово унищожаване и на средствата за доставката му, природните и техногенните катастрофи. Анализът ще приключи с подготовка на общ документ до края на 2010 г.

При все това основна причина НАТО да разширява партньорството си с Москва остава проблемът около Афганистан. Няма операция, която днес да е по-важна и по-сложна за Северноатлантическия алианс. „Първо, НАТО се надява да развива с Русия сътрудничество в транзита за Афганистан – обясни за „Время новостей“ Джеймс Апатурай. – Споразумението за транзит на „нелетални“ товари (които не включват военна техника и боеприпаси – бел. на изданието) е навлязло във финалната фаза от преговорите, и то не с Русия, а с другите страни по трасето. Щом бъде съгласувана цялата верига, НАТО ще започне да използва този транзитен маршрут като единна организация.“

Събеседникът ни поясни, че „Москва вече разреши на отделни държави от НАТО транзитния превоз на товари и той е задействан. Предстои ни да обсъдим дали ще правим транзитни доставки по въздуха или другояче, може ли да разширим номенклатурата на товарите, също и други подробности“. Служители от пакта, пожелали анонимност, уточниха, че алиансът би желал да разшири споразумението за транзит на „нелетални“ товари, сключено на срещата на върха Русия-НАТО в Букурещ през април 2008 г. НАТО изпитва все по-голяма нужда от транзит на военна техника, тъй като алиансът разполага все повече войски в Афганистан, а традиционните маршрути през Пакистан стават все по-несигурни.

Освен това, НАТО иска да получи правото да транспортира по въздуха редица военни товари, превозвани засега по железниците. Повечето горива и смазочни материали за натовските сили в Афганистан се движат днес през Русия, но натовците са недоволни от цената. Желанието им е да получават петрол и газ безплатно като принос на Русия за решаването на афганистанския проблем. „Искаме да продължим и да засилим сътрудничеството в обучението на кадри за борба срещу наркотрафика. В този смисъл голямо значение придоби международният център на летище Домодедово. Повечето пратки от наркотици, конфискувани в страни от Централна Азия и в Афганистан, са открити от експерти, подготвени благодарение на Съвета НАТО-Русия“, обясни за „Время новостей“ Джеймс Апатурай.

Накрая, НАТО очаква от Русия и съществена помощ в модернизацията на военната техника съветско производство, с която са въоръжени страни членки на алианса и афганистанската армия. Афганистанските сили за сигурност имат нужда от автомати АК-47, а също и от хеликоптери, доказали своите качества в Афганистан още през 80-те, когато в страната бе разположен съветски военен контингент. Вертолетите и другата техника съветско производство, с която разполагат някои армии от НАТО и афганистанските войски, трябва да бъдат модернизирани, нуждаят се и от техническо обслужване. Освен това, натовското командване разчита да получи от Москва още половин дузина модернизирани военнотранспортни самолети Ан-32, след като в Афганистан вече действат четири такива машини.

За дипломатите от Северноатлантическия съюз е очевидно, че Москва не желае Западът да претърпи поражение в Афганистан, защото подобно развитие би породило огромни проблеми за собствената й сигурност. Същевременно Русия не възприема НАТО като свой съюзник. Евентуално поражение в Афганистан би отслабило алианса, а това косвено би намалило интереса на НАТО към плановете за разширяване в постсъветското пространство (най-вече в Украйна и Закавказието), които тревожат Москва. Според руската страна, за преодоляване на недоверието, запазено до днес, може да съдейства инициативата й за създаване на нова архитектура на европейската сигурност.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.