Румъния е в политически хаос в разгара на кризата

БТА

Румъния завършва 2009 година така, както я започна – с политическа нестабилност, която допълнително влошава икономическото й състояние в момент, когато кризата е в разгара си, а липсват адекватни управленски мерки, които да смекчат последиците.

Вече трети месец Румъния е управлявана от служебен кабинет, след като в безпрецедентно гласуване парламентът сне доверието си от кабинета на най-младия досега румънски премиер, 42-годишния Емил Бок, който набързо бе назначен начело на правителството в края на миналата година, след като Теодор Столожан оттегли кандидатурата си за поста министър-председател дни.

Още от самото начало между партньорите в управляващата коалиция „Партньорство за Румъния“, съставена от лява и дясна партия, съществуваше напрежение. Близките резултати на кандидатите във втория тур на изборите за държавен глава усложни положението и вероятно страната, която все още няма приет бюджет за догодина, скоро няма да има функциониращо с пълни правомощия правителство.

Безотговорността на политическата класа в Румъния може да предизвика тежки социални протести в най-корумпираната страна в Европейския съюз, коментира неотдавна американската агенция за стратегически изследвания Стратфор. Знак за наближаващата социална буря бе общата стачка на над 800 000 служители в сферата на образованието, здравеопазването, финансите и държавната администрация в Румъния през октомври.

Политическите сътресения вече накараха Международния валутен фонд да блокира заема от близо 20 милиарда евро, който Румъния договори с международни институции в опит да оздрави икономиката си, чийто прогнозиран спад тази година е от около 8 на сто.

Местната валута, леята, се обезцени с над 15 на сто за година, равнището на безработица също достигна най-високите си стойности от години и много хора започнаха да изпитват сериозни затруднения при изплащането на кредитите си, а мнозинството от икономистите и бизнесмените в Румъния са на мнение, че през 2010 година ще има бум на лошите кредити, сочи проучване на в. „Зиарул финанчиар“.

Министърът на вътрешните работи Дан Ника, заради чието уволнение останалите осем министри от Социалдемократическата партия /СДП/ подадоха оставките си на 1 октомври и управляващата коалиция се разпадна, формално бе освободен от поста си заради нарастване на престъпността в страната. СДП не прие този мотив, според социалистите партньорите им в управлението са се отървали от техния министър, за да могат да фалшифицират изборите, така че президентът Траян Бъсеску да бъде преизбран на изборите за държавен глава. Но полицейските статистики показват ясно, че въоръжените обири на банки, обменни бюра и заложни къщи – дали заради кризата, дали заради лошо управление на МВР, са се удвоили в сравнение с миналата година.

Престъпниците, винаги с маски на лицата, а понякога и облечени в униформи, подобни на тези на специалните полицейски служби и въоръжени с автомати „Калашников“, са извършили общо 16 обири в банкови клонове, обменни бюра и заложни къщи в Румъния тази година.

През 2009 година се навършиха и 20 години от падането на комунизма в Румъния, а „революцията“ или „държавният преврат“ в Букурещ през 1989 година стана причина за единствените тогава кръвопролития в Източна Европа. През декември се навършват 20 години от тези събития, завършили с екзекутирането на диктатора Чаушеску. През десетте дни на румънската революция загинаха над 1000 души и бяха ранени над 2000.

Двадесет години след края на комунизма Румъния зае подобаващо място в европейското 27-членно семейство. Постът на еврокомисар, отговарящ за земеделието и развитието на селските райони, бе отреден на румънеца Дачиан Чолош, който ще управлява 40 милиарда евро или 40 на сто от бюджета на Европейския съюз в идните пет години.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.