Дългият път на Белград към Вашингтон

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

След посещението на министъра на отбраната Драган Шутановац, който в началото на този месец бе в Съединените щати, и министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич разговаря с държавния секретар Хилари Клинтън за двустранното сътрудничество и за ситуацията в региона. Пътят до Вашингтон на министъра мина през Сараево, където той се срещна с министрите на външните работи на Босна и Херцеговина Свен Алкалай и на Турция Ахмет Давутоглу.

В сръбското правителство заявиха за в. „Политика“, че това, че министърът е бил в Сараево преди заминаването си за Америка, не означава, че САЩ оказват натиск върху страната да смекчи позициите на Република Сръбска, т.е. да накара премиера на РС Милорад Додик да приеме конституционните реформи, за които настояват във Федерацията Босна и Херцеговина и за които има подкрепа в САЩ и ЕС.

Въпреки проблемите, които имаме с някои съседи, успяхме да се представим като мотор на региона в сферата на европейската интеграция и общата стабилизация, което особено важи за Босна и Херцеговина. От нас се очаква да помогнем в процесите, които ще стабилизират нашия близък съсед. Ние ще направим това в мярка, която не представлява намеса във вътрешните работи на тази страна. Нашата регионална политика е известна като европейска и стабилизираща. Пътят на министър Йеремич по някакъв начин е потвърждение, че това е разбрано и е в интерес на САЩ да се консултират с водещата страна в региона, заяви източник на в. „Политика“ от правителството.

Тъй като Вашингтон е един от стълбовете на сръбската външна политика, ние настояваме да постигнем във всички области максимално добри отношения, освен по въпроса за Косово, който ни разделя и който не е за пренебрегване. Особено трябва да се изтъкне сътрудничеството в отбранителния сектор, икономиката, културата, транспорта, където ни очакват сериозни стъпки, посочват в правителството и добавят, че намерението на Сърбия е колкото може повече да използва възможностите, които все още дава членството в Партньорство за мир, както и двустранното военно сътрудничество.

Политическите анализатори обаче не са чак такива оптимисти. По думите на Иван Вуячич, бивш посланик на Сърбия във Вашингтон, различните възгледи по въпроса за Косово не са малък проблем в отношенията между САЩ и Сърбия. Той припомни, че американският вицепрезидент Джоузеф Байдън бе в Белград в рамките на регионална визита и не дойде специално на посещение в Сърбия. Срещата с Хилари Клинтън е важна, а в американската администрация тази среща се избягваше, тъй като Йеремич е известен като националист. Всяка среща между официални представители на двете страни е важна по дефиниция, но проблемът е, че тя трябва да има и някакъв конкретен резултат, а не само да завърши с разговор, заяви наблюдателят Обрад Кесич за в. „Политика“.

Когато става дума за евентуалния натиск от САЩ върху Сърбия да влияе на Република Сръбска, Кесич каза, че една част от американската администрация смята, че политиката на поставяне на условия на Сърбия трябва да продължи. Но решимостта на ръководството на Република Сръбска разбива тази политика, тъй като се оказа, че намирането на решения за Босна и Херцеговина е възможно само чрез диалог, добави той.

Кесич и Вуячич са съгласни, че най-голямо сътрудничество между двете страни може да се осъществи във военен план. Това, че военното сътрудничество върви по някакъв начин, е добре, но то не бе лошо и преди. Посещението на Шутановац е само едно подчертаване, че това сътрудничество е добро, но то е далеч под нивото, на което би било, ако имахме ясно трасиран път към НАТО, изтъква Вуячич.

Според Кесич това е област, която най-малко страда заради американското признаване на независимостта на Косово. По думите му обаче и това сътрудничество не е равноправно, тъй като става въпрос за сърудничество с американския резерв, а не с армията. Това, както казва той, показва, че за САЩ Сърбия и Балканите не са от най-голям стратегически интерес. Важно е обаче да се отваря пространство за създаване на доверие между двете страни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.