Мрежата става основно място за секс-игри и изневери

sex-internet.jpgНаскоро Александър* срещна едно момиче и работата започна да става сериозна.

В началото бяха само приятели, както в повечето връзки. Но постепенно Александър започна да се влюбва в Мария – красива, умна и уверена млада жена.

Има обаче една уловка. Александър и Мария са се срещали единствено в Интернет. И макар в ICQ да са си разменили всякакви интимности, в истинския живот те дори не са се виждали.

Това изглежда няма особено значение за Александър. Той е доста влюбен, макар че гледа единствено аватара на любимата си. Тяхната връзка е на интелектуално, емоционално и дори физическо ниво – благодарение на анимациите, които чатовете предлагат.

Оттук обаче започват трудностите. Александър е мъж, но в Интернет се представя за жена. В истинския живот пък си има семейство. А кой стои зад русия, сексапилен аватар на Мария? По всяка вероятност това също може да е мъж.

От самото начало Александър е бил наясно, че няма намерение да се вижда с Мария в реалния живот. И макар сега да изпитва известна вина, той не смята, че една онлайн връзка има нещо нещо общо със същинската изневяра.

„В Интернет човек не се страхува, че физически ще се привърже към някого,“ казва Александър. „Така няма и опасност някой да започне да те безпокои по нощите.“

Много хора са на подобно мнение и смятат, че онлайн свалките са забавен експеримент, а не същинска изневяра. Наистина, ако Интернет интимностите никога не се пренесат в истинския живот, трябва ли тогава да се смятат за нещо сериозно?

Проучване на MSNBC.com показва, че въпреки всичко, мнозинството ги възприема като изневяра – макар отговорите да варират сериозно в зависимост от възрастта на анкетираните.

Изневяра ли е да изпратиш имейл със сексуален подтекст на колега? 53% от мъжете смятат, че е изневяра, в сравнение с 73 % от жените. Когато стане въпрос за чат или използване на уеб камера – процентите се вдигат – 57% от мъжете го наричат изневяра, както и 77% от жените.

Самият Александър не е особено сигурен как да определи връзката си. В крайна сметка той просто е влязъл в ролята, за да се позабавлява.

Вагнер Джеймс Ау, който изследва станалия изключително популярен в САЩ сайт Second Life, твърди, че там става въпрос единствено за „секс между два 3-D образа.“ „ Това, което на екрана е секси руса мацка, всъщност може да се окаже 60 годишен мъж от Милуоки.“ Second Life е 3-D онлайн игра, от типа на World of Warcraft, която дава възможност на потребителите да си създадат второ, виртуално аз.

В нашия случай обаче, онлайн връзката на Александър с Мария започна да дава отражение на истинския му живот. Наскоро той отиде на почивка със семейството си, но използваше всяка възможност да влезе в Интернет, за да поговори с онлайн приятелката си.

„Измислях какви ли не извинения пред семейството ми, за да вляза в Интернет за няколко минути. Бях доста жалък.“, признава Александър.

„Тук границите започват да се размиват,“ смята Шон Скот, семеен консултант от Сан Луис. „Щом като той той получава любов, интимност, приятелство и дори секс от друго място, а не от брачния си партньор, то за мен това е изневяра. Още повече, че той пази в тайна онлайн връзката си.“

Нещата съвсем се заплетоха, когато и истинският приятел на Мария започна да става подозрителен. Тогава онлайн връзката и с Александър започна да губи сила, а самата тя стана доста изнервена.

Според Александър тя вече не е била „забавното, въодушевено и свежо момиче“, в която той се е влюбил.

В крайна сметка двамата се разбраха да „скъсат“. За изненадана на Александър обаче, онлайн раздялата е повлияла сериозно на чувствата му.

„В повечето случаи моите чувства към Мария не бяха по различни от тези, които човек изпитва при истинска връзка.“, казва той. „И когато скъсахме, аз се чувствах толкова зле, колкото ако се бях разделил с някого наистина.“

„Тук важен е не сексът, а емоционалната близост“, казва Джеймс Ау. „Когато говориш с някого в Интернет в 2 през нощта, ти му споделяш много лични неща, които би трябвала да казваш единствено на гаджето си.“

Някои хора възприемат виртуалните връзки като експеримент. Именно подобна възбуда е накарала Александър да хлътне по Мария. Но много хора се вълнуват и от възможността за виртуален секс. „Много по интерактивен е от обикновената мастурбация,“ твърди Ау. „Всички онлайн връзки рано или късно стигат до онлайн секс.“

Доста хора прибягват до онлайн романси, защото им липсва нещо в истинския живот.

20 годишната Аманда е имала връзка с човек срещнат в World of Warcraft. Тя определя тогавашмата си реална връзка като „оскърбителна“, а приятелят си – „искащ да контролира всичко“. Джоел, от World of Warcraft, обаче е бил много по-мил. С часове той я е учил, как да играе. Героите им са били заедно постоянно. От чат в играта са започнали да си говорят и в ICQ. След това са започнали да се чуват по телефона.

„Споделяш как е минал денят ти, говориш за мечтите си.“ казва Аманда. „Никога не съм правила това с някой, с който съм имала реална връзка.“

39-годишният Макс има по-сериозни проблеми. Той е пред развод с жена си, която има друга, виртуална връзка в Second Life. Тя отказвала да говори за това, а когато той я разпитвал, тя сядала пред компютъра и спирала да му говори изобщо.

„Мислех, че е в депресия и скоро ще и мине и ще се върне към нормалния живот,“ казва Макс. „Но тя се задълбочаваше все повече и повече в Second Life.“

Съпругата на Макс започнала да играе Second Life по осем часа на ден, а в събота и неделя – дори повече. Тя и онлайн любовникът и били в постоянна връзка, не само в играта. Дори пийвали заедно, гледайки се през уеб камерите си. Макс дори разбрал, че жена му се е омъжила в Second Life.

„Помолих баща ми да види това, което и аз видях, за да каже дали не си измислям.“ споделя Макс.

Той прекъснал Интернет връзката, което подлудило жена му. Накрая тя го ударила с юмрук.

„Аз съм два пъти по-едър от нея и когато тя ме удари си казах, че не може да продължаваме повече така.“ В момента двамата са към края на бракоразводното си дело.

Жената на Макс в крайна сметка се срещнала на живо с виртуалния си съпруг, но това не е много често срещано при онлайн връзките.

Сара, на 31 години, казва, че дори си е купила самолетен билет, за да се види с онлайн партньора си, но в последния момент се е отказала.

„Един ден разбрах, че всъщност не искам този човек,“ казва тя. „Всъщност исках съпругът ми да се отнася с мен като човек.“

Впоследствие Сара се разделила със съпруга си. Тя благодари на Интернет, че и е показал както всъщност иска от една връзка – внимание, любов и романтика. Днес тя има всичко това в истинския живот и дори планира скоро отново да се омъжи.

Сегашният и приятел не я е молил да прекрати онлайн връзките си, но тя сама е решила да спре всякакви такива неща. Днес тя почти не влиза в Интернет.

„Реших, че не искам да разделям любовта си,“ казва Сара. „Искам да има само един човек, на който да казвам ‘мило’.“

* Повечето имена в статията са псевдоними

(по материали от MSNBC.com)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.