Калифорния – абсолютният лидер в зелените технологии

Анди Голдбърг

Арнолд Шварценегер говори на Световната конференция за климата
Губернаторът на американския щат Калифорния говори на Световната конференция за климата в Копенхаген. Снимка: ЕПА/БТА

За пръв път в живота си Арнолд Шварценегер изглеждаше разтревожен. Напрегнатият вид на губернатора на Калифорния и бивша екшън звезда се появи, когато отиде на Трежър Айланд в залива Сан Франциско в началото на декември, за да обяви дългосрочния план, който ще помогне на един от големите американски щати да се справи с глобалното затопляне. Той предупреди, че 2,5 трилиона долара под формата на собственост и активи в целия щат са застрашени от климатичните промени. „В рамките на един век Трежър Айланд, мястото на което се намираме сега, може да бъде под вода“, каза губернаторът. „В крайна сметка единствено технологията ще ни спаси.“

Калифорния е водеща сила в САЩ и света в развитието на зелената икономика, сочи доклад на природозащитната група „Екологична Америка“, която прогнозира, че Калифорния ще помогне за съкращаването на 30 процента от американските вредни емисии до 2020 г. Зелената стратегия на щата разчита на три тясно свързани подхода. Единият се връща на старата идея за намаляването на отпадъците и повишаването на ефективността. Другият се концентрира върху развитието на новаторски научни постижения като нанотехнологиите и индустриалната микробиология за създаването на революционни алтернативни енергийни технологии.

На трето място под управлението на Шварценегер Калифорния прие най-строгото зелено законодателство в САЩ, ограничавайки рязко замърсяването от автомобилите до телевизорите. Щатът определи система за търгуване с въглеродни емисии и предложи големи субсидии за слънчевата, вятърната и други форми на алтернативна енергия. Законът задължи компаниите за комунални услуги до 2020 г. да генерират най-малко 20 процента от енергията чрез възобновяеми източници и има вероятност нивото да бъде вдигнато до 33 процента.

„Калифорния е абсолютният лидер в зелените технологии“, каза Майкъл Канелос, главен редактор на Greentechmedia.com – уебсайт, който следи световните тенденции в развитието на алтернативни енергоизточници и други зелени иновации. „Калифорния води в световен мащаб по отношение на иновативните идеи. Почти всички интересни инициативи се раждат в Калифорния.“ По думите на Канелос въпреки рецесията Калифорния остава лоното на иновациите благодарение на изследователски институти като университета „Страдфорд“ и Калифорнийския университет в Бъркли, които са по-приятелски настроени към бизнеса в сравнение с чуждестранните си конкуренти.

Калифорния също е магнит за блестящи технически кадри от целия свят и неговата огромна технологична работна сила е достатъчно образована и гъвкава, за да се насочи към зелените технологии. Това обяснява защо 14 от 25-те фирми, посочени в сп.“Бизнес уик“ като лидери в енергийните технологии, идват от Калифорния. Едва ли е изненада за онези, които следят парите. За няколко години стотици, ако не хиляди компании спечелиха от голямото увеличение на субсидиите за зелени проекти.

Според Cleantech.com, компания, която следи зелените инвестиции, Калифорния е привлякла капитал от близо 4 милиарда долара тази година. Това е 50-процентов спад от 2008 г., но все пак е вторият най-добър резултат. Според прогнозите следващата година нивата ще достигнат равнището от 2008 г. Всички тези пари финансират множество нови технологии. „Златният щат“, прочут със слънчевия си климат, съвсем естествено е лидер в соларните технологии. В Силиконовата долина компании като Solyndr, eSolar и Applied Materials откриват нови хоризонти в соларните съоръжения, с което помогнаха за намаляването на цената за инсталиране с 50 процента тази година.

Само за 2009 г. въпреки срива на пазара на недвижимите имоти и затягането на правилата за кредитиране в щата бяха инсталирани над 50 000 нови индустриални и домашни слънчеви панели, произвеждащи близо 500 мегавата електроенергия. Това количество според Калифорнийската соларна инициатива може да замени една средно голяма електроцентрала. Стремежът на Калифорния към чистата енергия обаче не разчита само на слънцето. AltaRock Energy, базирана в живописния район на Сосалито, копае кладенци от 6,5 километра в целите Съединени щати, за да събира геотермална енергия.

В Сан Хосе BioFuel Box използва микрорафинерия, инсталирана на камион, и превръща мазната утайка от канализационните системи, заводите и месопреработвателните комбинати в чисто дизелово гориво без никаква миризма. На юг в Сан Диего Achates Power развива нов тип звездообразен двигател, базиран на проекта на германеца Хуго Юнкерс, разработен през 1936 г., който обещава да бъде два пъти по-ефективен от познатите дизелови двигатели.

Други компании като Silver Spring Networks водят в разработването на софтуера, необходим за управлението на умни електроснабдителни мрежи и за оптимизирането на употребата на слънчева енергия. Калифорния е дом на два водещи производителя на електрически коли – Tesla и Fisker, а по протежението на 1500-километровата верига от хълмове има множество вятърни турбини.

Някои от най-впечатляващите разработки се очакват в сферата на индустриалната микробиология и съхраняването на енергията. Lumenergy и Adura Technology използват софтуер, за да модулират осветлението през деня и да намалят потреблението на енергия, „без никой да забележи“, каза Канелос. Други компании като Genomatica, Amyris, Biotechnologies, Zedachem и Solazyme използват микроби за създаването на синтетични горива и екологично чисти химикали. Те имат сериозен конкурент в лицето на Крег Вентър – именития учен, който пръв проследи човешкия геном и който сега работи над проект за 600 милиона долара в Exxon Mobile в Сан Диего за създаването на горива от водорасли.

Решението на Вентър да излезе на сцената на зелените технологии е особено уместно за Калифорния. „Предизвикателствата пред нас не са малки“, каза той, когато обяви договора си с Exxon Mobile. „Ние имаме едновременно екипи и таланти в науката и инженерството и това ни дава най-добрите шансове за успех“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.