Защо Обама разпраща арестантите от Гуантанамо?

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Американският президент Барак Обама рязко смени тона на американската дипломация с приключването на първата си година на поста – ход, който бе широко приветстван, но не доведе до почти никакви осезаеми резултати. Окуражителните приказки на Обама за многостранен подход му спечелиха похвали в чужбина след осемте години унилатерализъм на Джордж Буш. Този подход му донесе Нобеловата награда за мир, но не и напредък по външнополитически цели. „Не мисля, че са постигнали някакви резултати“, каза Джон Пайк, анализатор от Globalsecurity.org.

Израелците и палестинците все още не са седнали да преговарят за споразумение, Иран отхвърли опитите за решаване на конфликта, свързан с ядрените му амбиции, а до неотдавна Обама не бе осигурил дори скромни обещания от европейците за повече военна помощ в Афганистан. Обама предприе няколко големи стъпки, за да възстанови имиджа на Америка в света. Той обяви затварянето на центъра за задържане в залива Гуантанамо в Куба и направи голяма отстъпка пред руснаците, като се отказа от противоречивите планове на Буш да разположи в Източна Европа система за отбрана от ракети с дълъг обсег. „Руснаците не направиха нищо в замяна. Само казаха „благодарим ви, нека преминем към следващия въпрос“, каза Пайк.

Руснаците заедно с китайците все така нямат желание да подкрепят по-твърди санкции срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН. Два дни след встъпването на Обама в длъжност, той предприе действия по обещанието си от кандидатпрезидентската кампания да закрие затвора в залива Гуантанамо, където се намират заподозрени от войната срещу тероризма. Съоръжението бе в центъра на лошия имидж на САЩ и решението за затварянето му бе топло приветствано в столици по целия свят.

Само шепа страни проявиха желание да приемат няколко от 215-те задържани, останали в американската военноморска база в Куба и това увеличава вероятността Обама да пропусне обещания от него краен срок – 22 януари – за затваряне на центъра. Американският министър на отбраната Робърт Гейтс каза на 3 декември, че 116 затворници са подходящи за прехвърляне в други страни. Извършената от Обама промяна на имиджа на САЩ в света и желанието му да преговаря с традиционни врагове като Куба, Иран и Северна Корея за стартиране на нова ера в отношенията бяха достатъчни обаче Фондацията Нобел да му връчи най-жадуваната си награда. Други наблюдатели смятат, че новият тон на Обама може се брои за постижение.

„Не, резултатите все още не са достойни за Нобеловата награда за мир“, писа неотдавна Якоб Вайзенберг в „Нюзуик“. „Но пък от Рейгън насам няма президент, който така бързо и решително да е прекроил глобалната роля на Америка“. На 1 декември Обама обяви плановете си за ескалиране на войната в Афганистан с изпращането на допълнителни 30 000 войници и убеди съюзниците на НАТО да дадат по-голям принос. Буш непрекъснато се бореше да убеди партньорите си от НАТО да направят повече, а Обама успя да ги убеди досега да изпратят още 7000 войници в подкрепа на американските сили.

Въпреки това ключови партньори като Франция и Германия казаха, че ще изчакат до конференцията за Афганистан през януари, преди да обявят дали ще изпратят подкрепления към общо 8-те хиляди войници, които вече са разположили там. Много от съюзниците в НАТО не допускат войниците им да влизат в бойни зони. Предстои да се реши дали новите не-американски подкрепления също ще спазват тези ограничения. „Като се има предвид, че става въпрос за шепа миротворци, които не са въоръжени, това няма да е от съществено значение“, каза Пайк.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.