Румъния спасява своите „забравени деца“

И доброволци от чужбина се грижат за сираците в Румъния. Снимка: проджектаброуд

Двадесет години след падането на комунистическия режим, който разкри съществуването на хиляди недохранени деца, изоставени в сиропиталища, Румъния реформира системата за поемане на грижа за малолетни и се стреми да даде шанс на сираците. Като последица от политиката за насърчаване на раждаемостта на диктатора Николае Чаушеску, който бе забранил абортите, нежеланите бебета често бяха изоставяни, а после изпращани с хиляди в нехигиенични и неотоплени заведения, обградени с недостатъчен и често пъти нехаен персонал.

Днес в един дом за деца с увреждания в Бузъу Източна Румъния двегодишният Владут или тригодишната Габита са обградени с внимание от няколко възпитателки и помощнички, които се грижат за тях в красиво декорирани помещения. Макар в Румъния да има още около 70 000 изоставени малолетни, само 19 000 от тях живеят в държавни домове. За близо 45 000 други се грижат детегледачки или далечни роднини. Останалите са или в частни институции, или са поверени на грижите на настойници.

„Разликата е огромна, условията са много по-човешки и децата получават индивидуални грижи“, заяви за АФП представителя на УНИЦЕФ в Румъния Едмон Маклъфни. „Не всичко е отлично, тъй като реформата отнема време, но напредъкът е впечатляващ“, добави тя, като подчерта съвместните усилия на властите и на неправителствените организации. Големите сиропиталища, в които някога се събираха до 200 деца, бяха заменени от къщички, „където се прави опит да се пресъздаде семейна атмосфера“, казва Клаудия Росиору, директорка на службата за защита на децата в Бузау.

„По време на комунизма само генетично жизнеспособните деца оцеляваха. Днес нашата цел е да се съсредоточим върху специфичните нужди на всяко от тях, за да им дадем равни шансове“, обяснява тя. Реформата не се отнася само до подобряване на условията в домовете, а и до много по-прости неща, но „много дълбоки“, добавя Росиору. „Ние започнахме да се обръщаме към децата с техните собствени имена“, казва тя.

Единадесетгодишната Юлия с широка усмивка на лицето, която е изоставена от майка си след раждането си, е „звездата“ на дома в Търгу ЖиуЮгозападна Румъния, построен през 2003 г. от френската асоциация Солидарност с изоставените румънски деца SERA. „На три години тя не ходеше, не говореше, едва издаваше някакви звукове“, разказва за АФП директорът на дома Думитру Арибасойу. Освен лек двигателен недъг и някои трудности да произнася по-сложни думи като „математика“, нищо не подсказва, че момиченцето, което е много общително и е ученичка, е било определено като „безвъзвратно загубено“ в едно старо сиропиталище в града.

В Бузъу 69 изоставени младежи и девойки живеят от няколко години в около десет социални жилища, наети от местната служба за защита на децата. Флорентина, 18-годишна кестенява красавица, уверява, че не й липсва нищо в тристайното жилище, което споделя с други шест млади момичета. Всички те учат в местна гимназия. Флорентина добавя, че би искала един ден да намери майка си. „През 90-те години бях шокирана от степента на отхвърляне на тези деца от страна на съседите, учителите, родителите на другите ученици“, споделя Елена Драгомир, учителка, която се занимава с тези младежи и девойки. „Днес хората разбраха, че ако не могат да се върнат на изоставените деца техните родители, поне може да им се даде обич и доверие“, казва тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.