Тъп референдум. По-българи няма да станат. Ще си гледат турска телевизия

ГЕРБ и „Атака” са на път да похарчат от бюджета 15-20 милиона лв. за един изключително тъп референдум – да се махнат или да останат новините на турски в държавната телевизия.

С това решение двете партии се показват като националистически и ксенофобски. За „Атака” това беше ясно, но ГЕРБ сега се разкрива като такава, подвластна на безогледен популизъм.

Нормален човек няма да отиде да гласува на такъв референдум. Въпросните новини са толкова малко и в незабележимо време, че не пречат на никого. Интересът към референдума ще е изключително нисък. На него ще се явят екзалтираните фенове на Сидеров и Борисов да гласуват против новините на турски. И какво ще стане, като техните гласове надделеят над турскоезичното население? Резултатът ще бъде само и единствено противопоставяне на българския срещу турския етнос. Защото българските турци и сега си гледат предимно турска телевизия. Като им махнат новините на турски съвсем ще престанат да превключват на българската. По-добре ли ще стане за България?

И затова ли е целият шум? Двете партии да затегнат редиците на твърдите си фенове? По-скоро причината е в спада на доверие към правителството, което се крепи, както вече стана ясно, от негласна коалиция между ГЕРБ и „Атака”. Недоволството от неизпълнени обещания на Борисов започва да се показва. Преди изборите той едва ли не буквално каза, че ще вкара Доган в затвора, макар да не е нито съдия, нито прокурор. И не си изпълнява обещанието. Онези, които го избраха, примерно с надежда да видят Доган в затвора, сега ще могат да гласуват щастливи против турците. Може би Борисов и Сидеров търсят начин да дадат възможност на недоволните да си изпуснат малко недоволството.

Но какво ще последва, не е ясно. Който си играе с национализма на Балканите по време на криза, е глупав политик. С този ход нито Сидеров, нито Борисов могат да блеснат с интелигентност.

По-скоро изникват съмнения дали това е глупост наистина или е провокация от страна на Сидеров, с цел да се дестабилизира България? Защо сега? Защото в момента правителството настъпва руските интереси в големите енергийни проекти, които на практика са и геополитически. Иде тежка зима с безработица. С газа не е много ясно какво ще стане. Едно напрежение повече в страната ще бъде много удобно, за да се оказва по-лесно натиск върху правителството.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.