В. „Дневник“ цензурира снимка, за да не дразни ГЕРБ

Снимката с плаката на кметицата Фандъкова вдясно на дирека. Във в. „Дневник“ тази част от снимката е изрязана, въпреки че нищо особено не показва. Снимка: Ясен Захариев

Редовен читател на e-vestnik прати в редакцията снимки на купища смет от столичния квартал „Западен парк“, с обяснението, че ги е пуснал и в т. нар. MMS новини на в. „Дневник“, но там, кой знае защо, са изрязали от едната снимка портрета с предизборния плакат на кметицата Фандъкова (виж тук линк за публикацията в „Дневник“ – четвъртата снимка).

Случката е незначителна, но показателна за медийната конюнктура. Повечето вестници са под натиск и директно обслужват правителството. Вестник „Дневник“ се опитва да се държи обективно и конструктивно, но страхът от управляващите е очевиден – щом такава невинна снимка е цензурирана.

Самият автор на снимката – преподавателят по философия в Нов български университет д-р Ясен Захариев държеше да отбележи следното:

Изрязаната снимка във в. „Дневник“. Снимка: Ясен Захариев

1. Посланието не е политическо.
2. Нямам нищо против Фандъкова. Напротив, изпитвам симпатии към нея и в крайна сметка тя не може да знае кой и къде ще лепне нейния плакат.
3. Положението в гетото е такова много преди тя да стане кмет.

Получава се така, че толкова незначителна редакторска намеса в една снимка е дразнеща и говори много за положението в което се намират медиите сега.

За „Дневник“ казват на шега, че е новият „Работническо дело“, заради начините, по които подкрепя правителството. Но в тази шега има несправедливост – вестникът се опитва да пуска и критични мнения за правителството и за по-тъпите му инициативи. Или най-малкото да информира подробно за тях.

Импровизираното сметище, недалеч от жилищни блокове в кв. Западен парк“ в София. Снимка: Ясен Захариев

В сравнение с „Дневник“ вестниците на Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски (дупутат от ДПС) са като агитационни листове от ранния комунизъм. До главата им всеки ден се появява усмихнатият Бойко, придружен с жизнеутвърждаващо заглавие как раздава справедливост, пари на бедните или облекчения на бизнеса. Такава тъпа и примитивна пропаганда не е имало и по тодорживково време, но това изглежда върви в България. А уж Кръстева и ДПС бяха прицел на Борисов преди изборите. Да се чудиш как се извъртат политиците и медиите…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.