Борисов реформира науката – надзирателите с увеличена заплата, професорите – с намалена

Председателят на БАН акад. Съботинов и премиерът Бойко Борисов. Снимки: Таня Киркова

През седмицата снажното тяло на премиера Борисов се срещна с шефа на БАН акад. Съботинов (слаб феодален старец, по израза на финансовия министър Дянков). Мускулестият каратист Борисов обясни на мършавия академик, че БАН има нужда от реформа и „тя ще бъде извършена”. Борисов – строг, но справедлив – обещал да увеличи орязания бюджет на БАН, само „срещу реални резултати“.

По същото време на улицата излязоха да протестират надзирателите от затворите. Заплатите им – по 700 лв. (колкото на професор) били ниски и обществото не ги уважавало. И милиционерското правителство ще уважи техните искания. Бандитите в затвора ще си говорят по джиесеми, ще се друсат с дрога, ще въртят търговия, а надзирателите ще бъдат още по уважавани.
А на професорите от БАН бюджетът е орязан с 10 млн. лв. Как си представя „реалните резултати” Борисов, за да им отпусне пари? Без да иска, той издига лозунга на Живков от преди години – „Науката – производителна сила”.
На хора като Дянков и Борисов, и екзалтираните им фенове, които искат да закрият БАН, трябва да им се обясни какво е фундаментална наука, например. Адронният ускорител в Церн, Швейцария, струва милиарди евро, а няма никаква полза от него за производството и бизнеса. И там една банда учени взимат заплати, без да дават никакви „реални резултати”.

Навремето академик Георги Наджаков от БАН открил фотоелектретното състояние на веществото. Никакви реални резултати от това откритие. След години фирмата „Ксерокс” направила първата копирна машина, на базата на този ефект. И за България полза никаква… Друг един български професор е открил т. нар. шести тон на сърцето. Отново никаква полза и „реални резултати”… Но България е известна в световната наука благодарение на няколко такива открития. Може би това е излишно… Един Стоичков и един Бербатов са достатъчни?…

А някой да е чул българският бизнес днес да се интересува от наука? Да поиска да създаде нещо ново в технологиите, да внедри открития?

От тая гледна точка – леле, какви излишни институти има в БАН – по „физика на твърдото тяло”, по „физиология на растенията”, по „невробиология”, по „философски изследвания” и т. н. – все за закриване, по критериите на хунвейбините в правителството.

Че какво са свършили тия в БАН пред премиера Борисов? Той има „реални резултати” в науката – проведе тежка битка световната кинология да признае каракачанските кучета като порода – натисна Симеон да използва за тази кауза царските си връзки.

На БАН неотдавна беше направен международен одит. Медиите, които старателно лъскат сюртука на Борисов, омаловажиха това. Пишат, че нивото на 69-те института на БАН било средно в международен мащаб (то и това е цяло постижение с тия мизерни заплати и финансиране). Истината обаче е друга – над 50 института на БАН имат оценки А и В – над средно световно и на световно равнище. Това са оценки, които са правени по западните стандарти, а не по някакви за Третия свят. И, примерно, един от институтите – по металознание – който има най-много „реални резултати”, е получил оценка С – по-ниска от средната. Въпреки че е продавал технологии в цял свят и внедрява в производството някакви методи. Защото на първо място в оценката за БАН са били критериите за научни постижения, публикации, принос. Но тия неща на реформаторите от правителството са им сложни за разбиране.
А може ли някой да посочи, в сравнение с БАН, коя институция или сфера у нас може да се похвали, че е на световно и над световно равнище? Образование ли, здравеопазване ли, МВР ли?

Затова в Европа един професор взима средно 3000 евро заплата, а у нас – колкото надзирател. И правилно – в България от надзиратели ще има все по-голяма нужда, а от професори – все по-малка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.