Нов хит в Интернет – twitter.com

twitter.jpgНай-новата мания в Интернет се казва Twitter (чуруликане). Потребителите на уеб сайта twitter.com изпращат и получават кратки съобщения – чуруликания – от чатове или от мобилните си телефони. Съобщенията обикновено отговарят на въпроса „Какво правите в мометна?“ и за разлика от стандартните есемес-и не достигат само до едно лице, а до цяла група от приятели. Съвсем непознати хора също могат да получават тези „чуруликания“, ако ги смятат за интересни.

Всички чуруликания се публикуват веднага и на главната страница на Twitter. В момента на сайта потребителят “54626” от САЩ се чуди какво означава мандибула, “Opheliac9” от Германия казва, че е на бар и кани всичките си приятели, а “Angelamaria”от Филипините е написала просто „изнервена съм“.

Софтуерният специалист от Мериленд Дейвид Трой дори наскоро разработи сайтът Twittervision, който налага информацията от главната страница на Twitter върху картата на света на Google. Така на всеки няколко секунди, някъде по света се появява и изчезва чуруликане. Това е много увлекателно зрелище : глобална визия за мислите и дейностите на човечеството, или поне за онази част от него, която ползва Twitter.

Повечето потребители на сайта общуват само в малки общности, където всички се познават. Най-популярните членове обаче имат хиляди хора, които следят съобщенията им. Един от най-популярните „туитъри“ е Пол Тери Уолхаус – блогър от Тексас, който има 9,177 приятели и1,851 души, които просто следят съобщенията му, според статистиката на сайта.

В Америка дори има политици, които използват сайта. Джон Едуардс има над 4000 „последователи“ в Twitter и наскоро заяви там, че президентската му кампания ще се стреми да замърсява околната среда с колкото се може по-малко въглероден диоксид. Едуардс после добави, че ако стане президент ще финансира изследването на алтернативни енергийни източници.

Twitter е създаден от десет-членен екип в Сан Франциско. Сайтът представлява интересна смес от съобщения, социални мрежи от типа на MySpace, блогване, и новата идея за постоянно Интернет присъствие.

Лесно е да се надсмееш над това колко повърхностен е Twitter и много критици вече се подиграват на баналността на повечето „чуруликания“. Те поставят под въпрос изобщо нуждата от такъв сайт, който предимно нарушава концентрацията на посещаващите го. Но така или иначе, в момента това е един от най-бързо развиващите се феномени в Интернет.

През март, Twitter беше избран за „най-добрият сайт в Интернет“ на годишния мултимедиен фестивал в Остин. По това време сайтът имаше над 100 000 регистрирани потребители. Ийвън Уилямс, един от създателите на сайта, твърди, че днес те са около 4 пъти повече. Според него критиците не могат да оценят голямата полза, която услугата може да има.

„Разбира се, че не много интересно да четеш съобщенията на хора, които не познаваш,“ казва Уилямс. „Също така има и доста малко звезди, които ползват сайта, макар на тях се обръща голямо внимание.“

Според него, Twitter трябва по-скоро да се възприема като много гъвкава система, която лесно разпределя съобщения написани по различни методи до аудиторията, за която те са предназначени, и по начинът, по който тя предпочита. Уилямс твърди, че това е технология, която предлага нов начин за комуникация.

„Twitter добавя слой информация и връзка между хората, който досега не беше познат. Сайтът има потенциал да се превърне в основен инструмент, чрез който хората да поддържат връзка помежду си.“ добавя Уилямс.

Много от потребителите на Twitter са на същото мнение. Робърт Скобъл, известен американски блогър, твърди : „ Twitter ми дава възможност да поддържам връзка с много мои познати, а ми отнема много малко от времето.“

„В един момент станах толкова зает, че престанах да пиша имейли на приятелите си. Виждам сестра си веднъж месечно. Когато се чуем я питам какво прави, а тя само отговаря : ‘нищо особено’. Чрез Twitter сега имам много по-ясна представа за живота и.“ казва Тони Стабълбин, създател на сайта CrowdVine.

Други обаче не са много въодушевени от новите възможности, които Twitter предлага. Писателят Брус Стърлинг казва, че да искаш да използваш Twitter за смислена комуникация е толкова възможно, колкото да включих радиото в колата и да чуеш някой да рецитира Илиада.

Със сигурност остават отворени много въпроси. Трябва ли дори най-близките ти хора да знаят всичко, което правиш? Може би малкото потайност е много нужна за нашите успешни социални връзки.

Г-н Уилямс, който е 34 годишен, не се притеснява от подобни въпроси. „Изглежда, че хората харесват Twitter,“ казва той и добавя, че иска да направи проекта колкото се може по-мащабен. Искрено си признава, че засега няма план как да изкарва пари от него, макар да признава, че обмисля пускането на реклами на сайта.

„Това е класическа Интернет история, да се опиташ да направиш един проект популярен,“ казва той. „Засега не съм се загрижил за някакви печалби, защото съм сигурен, че в един момент ще можем да ги правим безпроблемно. В момента аз покривам всички разходи.“

Уилямс без проблеми може да си позволи подобно удоволствие. През 2003 г. той направи добри пари от продажбата на Pyra Labs, комапнията създала популярния блог клиент Blogger, на Google.

Twitter успешно задоволява желанието на много хора да знаят и най-малките подробности от живота на тези, които обичат. Но дали това първично желание ще е достатъчно да направи Twitter още по-голям хит?

(по материали на „Ню Йорк Таймс“, със съкращения)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.