Затворът в Делхи става „зелен“

Затворът „Тихар“ е най-големия в Азия със своите 10 000 затворници. Снимка: индиядейли

Затворът в Делхи, най-големият в Южна Азия, се стреми да се превърне в първия голям затворнически център в света, опазващ околната среда благодарение на рециклирането на отпадъци и ограничаване на пилеенето на електричество. Град в града, големият затворнически център Тихар, който се състои от десет функциониращи сгради, се разпростира на 160 хектара западно от индийската столица. Затворът, който е изграден за 6250 души, днес подслонява 11 500 затворници, натъпкани в малки килийки до предела на хигиенните условия.

„Искаме да се приближим до международните норми и дори да стигнем по-далеч“, заяви директорът Б.К. Гупта, който започна одит преди няколко месеца. Той се надява, че до три години затворът ще може да произвежда собствена енергия, за да отговори на нуждите си, превръщайки се в „първия зелен затвор в света“. Според този бивш полицай нито един друг затвор не разполага с достатъчно терен, за да изгради инсталации, свързани с устойчивото развитие. Проектът на стойност 9,65 милиона рупии (141 000 евро), половината от който е финансиран от правителството, има за цел да рециклира тонове домакински отпадъци в четири биогазови съоръжения, инсталирани близо до кухните. Целта: намаляване на парниковите емисии и на сметката за ток. В дългосрочен план затворническата администрация ще спестява всяка година по около 66 милиона рупии (964 000 евро).

За снабдяване на кухните ще бъдат инсталирани дървени котли на биомаса благодарение на редовното подрязване на десетки засадени на място дървета и остатъците от дървесина, събирани от дърводелския цех, където 350 затворници произвеждат мебели за продан. Предвидена е и слънчева система за затопляне на водата. Всички затворници изразходват всеки ден по 30 000 литра вода. Затворът обаче ще трябва да намали и консумацията на електричество, чиято сметка всяка година достига 45 милиона рупии (около 658 000 евро). През зимния период от ноември до март затворниците няма да имат електричество от 7 до 9 часа и от 15 до 17. „Сутринта няма да имат нужда от ток, практикуват йога или медитация в килиите“, коментира Гупта.

Лятото, когато температурите понякога стигат 50 градуса, вентилаторите ще продължат да работят цял ден, за да не умират затворници от задушаване както в стотици затвори в Азия, допълва директорът. Крушките, използвани в килиите и административните кабинети, също трябва да бъдат заменени с енергоспестяващи, което ще позволи да се намали с между 50 и 70 процента консумацията на ток. В лазарета на затвор номер 6, предназначен за жени, доктор Дийпмала приветства заплануваните нови инсталации, но иска да се отиде и по-далеч. „Тук нямаме специализирани лекари. И имаме нужда от ново оборудване, не само за ток“, отбелязва тя, хвърляйки поглед към железните легла, на които спят затворничките, увити с покривките.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.