Татяна Дончева в „Сеизмограф“: Мозъците на отвличанията не са хванати, висши полицаи имат ключова роля

Татяна Дончева. Снимка: Булфото

Из разговора на Татяна Дончева със Светла Петрова в предаването „Сеизмограф” на бТВ – със съкращения

Водещ:
Ударът, който направи полицията, наистина изглежда силен, безпрецедентен, убедителен и като че ли много добър отговор на всички силни критики срещу нея в последните седмици. Ще ви накара ли това да ревизирате мнението си, че това ръководство на МВР не е способно да направи реформата в системата, защото отбор от Висаджии няма как да се справи с нея?
Татяна Дончева: От Вифаджии.
Водещ: От Вифаджии. Каква грешка само?
Татяна Дончева: Може да не е грешка…
Водещ: Грешката е вярна.
Татяна Дончева: Първо, това, което твърдите, е медийно впечатление, а то не следва никъде от фактите. Има задържани от полицията за 24, съответно 72 часа, 25 лица, за които се твърди, че са една група. Извинете ме, отнасям се, не само аз, аз говорих може би с 10 мои колеги, наказателни адвокати, известни, с много голяма практика, също с доста магистрати, които гледат такива дела и също с доста бивши високопоставени ръководители на системата. Няма такава банда от 25 души без да има теч. Това са прекалено много хора, за да ги разпределиш така.
Водещ: Но в крайна сметка, разбра се, че ядрото е от шестима.
Татяна Дончева: Още нищо не се е разбрало. До тука е ясно само, че има основания за задържане на шест човека. Тоест за шест човека може да излезе престъпление, което оправдава задържането. За другите 19 нищо. Аз мисля, че отвличането е много сериозно нещо и то оправдава задържане, и ако тези хора не могат дори да бъдат предложени за задържане от полицията, значи изпълняват някаква роля, която е все пак встрани от Наказателния кодекс. А това, което лично мен ме притеснява – прекалената медийна експлоатация, която пречи на две неща – първо, да се заловят лицата, които оперативно ръководят отвличанията. Тези лица в насипно състояние…
Водещ: Тези лица, които оперативно ръководят отвличанията, според вас не са сред тези 25, които са арестувани?
Татяна Дончева: Не, не. Те очевидно не са там.
Водещ: А вие откъде знаете?
Татяна Дончева: По това, което казват като факти за тези лица, и по начина на интерпретацията. Тези хора бяха представени като лица с криминални досиета, лица, които са прекарали доста дълго време, последните 10 години в затвора, лица, които са автокрадци…
Водещ: Автокрадци, фалшификатори на банкови карти.
Татяна Дончева: Фалшификатори на кредитни карти, лица, които участват в грабежи, дейността по отвличане на хората е много специфична. Обобщението на практиката по отвличания в последните 4-5 години, когато тя се засили, показа някои неща, които аз не намирам да бъдат потвърдени в тези 25 души. Например – при отвличането на Ангел Бончев, а мисля и при други случаи, имаше едно заглушаване на полицейските честоти в момента, в който трябва да предават откупи или да следят някой точно определен човек, който трябва да влезе във връзка с бандитите. Това предполага, че тези лица имат много добра представа за комуникационната система на МВР, за чистотите и за начина на управление, и на практика те поставиха полицията на колене тогава, при предаването на откупа с жената на Бончев и отвлякоха жената на Бончев. Имаше много случаи, където тези хора буквално следяха полицията, демонстративно. Аз имам такава информация и от неофициални източници, защото знам, че бившите министри също използваха неофициални информатори от самия си оперативен състав. Това дотука прекъсва връзката, прекъсва възможността да бъде пробита групата лица, които оперативно ръководи човеците. Аз съм говорила с част от близките на отвлечените, които ми обясняват една сложна система със есемеси, при която те се предвижват из някакъв много голям регион, примерно от тук до Монтана, от тук до Плевен, до Враца и те обикалят всичко това. Това предполага друго ниво на ръководство. Такива насипни престъпници могат да изпълняват, могат да имат нещо общо с отвличанията, в тези 25 души може да се окаже, че има лица, които имат нещо общо, но то е на изпълнителско ниво.
Водещ: Тоест вие допускате, че тези 25 души всъщност са твърде далеч от истинската бандитска група, която се занимава с отвличанията.
Татяна Дончева: Която се занимава, която ги планира, която ги ръководи.
Водещ: Е как да си обясним тогава думите на главния прокурор Борис Велчев, който казва – оттук-насетне смятам, че отвличанията ще секнат или поне ще се ограничат?
Татяна Дончева: И още повече – тези, които поръчват, защото аз мисля, че групата на поръчващите е трета категория. Дори в случката с Гунински.
Водещ: Тя е важна колкото и групата на изпълнителите.
Татяна Дончева: Не, не, не.
Водещ: Тя в известен смисъл е и по-важна.
Татяна Дончева: Не, не е. Защото когато вие имате мозъците, те могат да си подменят изпълнителите, но изпълнителите не могат да подменят мозъците. Не могат да подменят организаторите. Ключова роля в престъпленията с отвличанията играят висши полицейски началници. Ключова роля. Нямам никакво съмнение в това, никакво колебание.
Водещ: Висши полицейски началници на действащата служба имате предвид.
Татяна Дончева: На действащата служба във всичките тези години.
Водещ: Е добре, не се ли опитвате да обезцените все пак това, което направи полицията? Тези хора трябва да бъдат поощрявани, те откриха местата, леговищата, където така или иначе са държани похитените. Може би не са заловени изпълнителите, но точно тези къщи…
Татяна Дончева: Нали е важно да хванем…
Водещ: … са някакъв вид следа?
Татяна Дончева: Не, добре, ние можем да им напишем шестици с плюс. Не е това проблемът. Проблемът е да хванем организаторите и поръчителите, заедно с изпълнителите. Второто, което вече ме притеснява професионално, и Цветанов, и Бойко Борисов започнаха да разказват прекалено много доказателства.
Водещ: Аз щях да ви питам защо ви притеснява медийната експлоатация? Допускате ли, че става дума за някакъв фойерверк просто?
Татяна Дончева: Защото вижте, когато вие казвате на противника си с какво ще го атакувате в прокуратурата и съда, където в крайна сметка ще се реши вината и отговорността на тези лица, вие му давате възможност да се подготви. Когато са намерени такива леговища на звяра, дори с ДНК, дори с косми, дори с някакви други веществени доказателства, и те бъдат разказани предварително, там обикновено има фрагменти, връзката на тези фрагменти дава крайната картина.
Водещ: Е добре, защо ще го правят тогава? Вие хвърляте едно сериозно политическо обвинение.
Татяна Дончева: Защото са глупави.
Водещ: А, казвате, че го правят не от корист, а от глупост?
Татяна Дончева: И защото са прекалено опиянени от обстоятелството, че медийната експлоатация им върши работа. Защото те казват – ние имаме медиен проблем понеже станаха серия обири и серия отвличания, поради което добрата медийна среда ще ни помогне ние да си решим проблема. Ако те са хванали края на следата, ако са хванали няколко от местата, където са задържани отвлечени лица, те би трябвало да задълбаят като хрътки, докато стигнат възможно най-далеч.
Водещ: Добре, но доволен изглежда и главният прокурор, а пък той не е глупав човек.
Татяна Дончева: Е, хубаво, но какво го бърка главният прокурор, на него също му изнася да каже – те това ми дадоха.
Водещ: Тя цялата акция под ръководството на главната прокуратура се е провела. Апропо казахте – много действително имаше активизиране напоследък на различни престъпни групи. Допускате ли, че това е част от някакъв сценарий за злепоставяне на България тъкмо когато имахме такова важно посещение като на председателя на Европейския съюз?
Татяна Дончева: Дали има или не, аз не мисля, че хора, които се занимават с престъпност в България, толкова много се интересуват от международния й образ и от злепоставянето на един или друг човек. Проблемът на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов ще дойде от миналото на Бойко Борисов и от отношенията в подземния свят, които са в различни периоди уравновесявани с цената на компромиси и на мълчание, но има един момент, в който това става невъзможно. Между другото, съвсем не изключвам да се използват тези акции за разчистване и на такива сметки, при което смятам, че стават логична последица на ответни удари, без да могат да бъдат предвидени последиците.
Водещ: Добре. Да приключим с тази тема и да ви попитам за нещо друго. Как вървят нещата в БСП? Провалът на пленума миналата събота като че ли е безпрецедентен според запознати с историята на вашата партия.
Татяна Дончева: Искам да ви кажа обаче нещо, ще ми позволите, между първата и втората тема. Преди една седмица или две стана нещастен случай в Крумовград, където социалният министър, пътувайки с колата за Крумовград, оповести по националното радио…
Водещ: Става дума за децата, имате предвид там, да.
Татяна Дончева: За децата, където избухна мина, където социалният министър оповести, че ще има арестувани. Бяха арестувани 6 човека. Говоря ви съвършено професионално отговорно, че поне 4 нямаше за какво да бъдат арестувани и смятам, че няма да има и никакви основания, за да им търси някой наказателна отговорност. Дисциплинарна може би да, но да искаш арестуването на някой възпитател, който сменял друг възпитател, защото били длъжни да следят децата във всеки един момент, извинете ме, но родителите знаете, че собствените си деца и да искат, не могат да следят във всяка минута. А освен това задържането под стража е мярка за неотклонение за тежко престъпление на лица, които ще се укриват от правосъдие. Аз не мисля, че в нашата педагогическа система, възпитателите и директорите на училища са криминални елементи, които се отклоняват.
Водещ: Доколкото разбирам, искате да кажете, че общо взето тази институция действа по сценария, по който е действала при всички правителства, когато има активизиране на престъпността?
Татяна Дончева: Не, не съм чувала за 20 години някой социален министър в което и да е правителство да обяви, че започва арест. Мисля, че това правителство е склонно да престъпва закона повече от редица други и че все пак правовата държава и държавният ред изискват да се предпазим от /…/. Казвам това за илюстрация, защото в един момент на хората им писва, те искат възмездие, предпочитат полицията да се развихри и да направи арести без да се занимават много с въпроса кое е основателно, кое не, то в последствие става ясно, че…
Водещ: Тоест хората мислят повече за сигурността, отколкото за свободата и накрая губят и двете.
Татяна Дончева: И смятат, че тя така се постига.

Виж целия текст в Агенция Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.