Премиерът и вицето май страдат от теория на конспирацията

Имаше нещо притеснително в изявленията на премиера Борисов и вицето Цветанов тия дни, след няколкото тежки грабежа и схватки на полицията с бандитите.

“Има сценарий, трябва да издържим” – заяви пред медиите вътрешният министър Цветан Цветанов. “Обирите не са случайни – каза премиерът Борисов, – те съвпадат с най-важното посещение в подкрепа на правителството и новините бяха изместени от тези обири”. Борисов имаше предвид протоколното посещение на президента на ЕС Херман ван Румпой.

Може ли един обир в супермаркет “Фантастико”, грабежи на магистрала и т. н. да бъдат сценарий? Да не би Яне Янев да ги организирал, за да цака правителството? Или БСП? То бива, ама чак дотам полицейско въображение…

Идеята, че тия престъпления не са случайни, е толкова тъпа, че не си заслужава да се коментира сериозно. Но, трябва да се припомни, че по традиция политиците у нас се опитват да политизират криминалните престъпления.
Излишно е да се изреждат примери – когато Виденов беше на власт, СДС искаше оставки на вътрешния министър всеки път, щом стане някое по-голямо престъпление. След това Костов беше на власт и на свой ред БСП искаше оставка на вътрешния министър при всяко по-голямо престъпление.

Така, от политическа истерия, без да искат, политиците накараха хората да вярват, че за едно битово убийство може да бъде виновна партията на власт. И това изигра лоша шега на Костов. Когато една психически обременена майка уби детето си (Даниела Терзийска), неговият баща таксиджия вдигна врява и изкара пред парламента почти всички софийски таксиджии на митинг. Премиер, вътрешен министър и шеф на парламент излязоха да дават обяснения пред спонтанен митинг, провокиран именно от истерията на политиците при подобни случаи.

Сега е същото, но, изглежда партиите в опозиция като БСП и по-малките в парламента не бързат да политизират грабежите. Затова пък избързаха да ги политизират партийците на власт – премиерът Борисов и вицето. Те като управляващи нападнаха незнаен противник, който им организирал сценарий…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.