Руснаците още се възхищават от Сталин

Снимка: архив

Повечето руснаци продължават да се възхищават на начина, по който Сталин е управлявал Съветския съюз, показва допитване, публикувано в навечерието на 130-годишнината от рождението на диктатора. Според представително изследване на руския Център за проучване на общественото мнение 54% от анкетираните високо ценят лидерските качества на Сталин, а само за 8% е обратното.

Към 37% от запитаните казват, че се отнасят положително към Сталин, докато 13% изпитват непоносимост към „Бащицата на народите“, роден на 21 декември 1879 г. За 28% от анкетираните в началото на декември 1600 души личността на Сталин е безразлична. При по-младите участници в допитването този дял е по-голям – 38%.

Днешна Русия вече не се нуждае от ръководител като Сталин казват 58% от запитаните. В Русия диктаторът е почитан за победата на СССР във Втората световна война и наред с това обвиняван за насилствената смърт на милиони хора – според някои 25 млн., а според автора на „Архипелаг Гулаг“ Александър Солженицин – 66 млн.

Неотдавна премиерът Владимир Путин, който държи на градивната роля на диктатора, все пак призна, макар и с половин уста, че началото на Втората световна война е било през септември 1939 г., а не когато Хитлер напада Съветския съюз през 1941 г., както  пише в днешните руски учебници по история. При управлението на Путин в Русия за пореден път пренаписаха историята, за да бъде наложена отново сталинската версия, че Съветският съюз няма никаква вина – нито за войната, нито за поробването на Източна Европа.

През септември в Гданск Путин се изрази уклончиво и не осъди категорично пакта Молотов-Рибентроп – тайната сделка, довела до разкъсването на Полша и на други източноевропейски страни, нито призна безспорния исторически факт, че Сталин е бил съучастник на Хитлер до юни 1941 г.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.