Русия и САЩ – обречени на нов договор за стратегическите оръжия

Участието на руския президент Дмитрий Медведев в конференцията на ООН за климата в Копенхаген и подготовката на нов договор в тази сфера естествено бяха основна цел на посещението му в Дания миналата седмица. Не по-малко важна обаче бе срещата му в датската столица с държавния глава на САЩ Барак Обама – двамата обсъдиха друг договор – бъдещото споразумение между Москва и Вашингтон за стратегическите нападателни въоръжения, пише „Росийская газета“. Предишното споразумение СТАРТ-1 изтече на 5 декември и би било логично новият договор да бъде подписан още същия месец, но процесът се проточи, припомня руският официоз.

Двамата президенти изтъкнаха „твърде ефективната“ дейност по подготовката на новия документ. Обама е убеден, че той ще бъде подписан своевременно; Медведев обясни забавянето с нуждата да бъдат уточнени технически подробности, отбелязва вестникът. „Резултатът, който ще постигнем, ще отрази партньорските и добри отношения, които сме установили с новото американско правителство“, заявил руският лидер. Няма пречки Русия и САЩ да се споразумеят по договора, уверил според изданието помощникът на Медведев Сергей Приходко. Подготовката на предишния договор трая няколко години, а днешният бе разработен само за няколко месеца интензивна работа, напомнил той.

Първоначално страните имаха желание да приключат основното съгласуване до края на годината. Те имаха възможност да извлекат политически дивиденти от сключване на договора на определената дата, но надделя важността на въпроса и отговорният подход, обяснил Приходко. Остават „редица технически параметри и подробности“, които изискват уточнения на експертно равнище, и тази дейност ще продължи през януари след пауза за коледната и новогодишната ваканция. Президентите изразиха убеденост, че работата ще приключи в най-близко време, подчертал помощникът на Медведев. Не бяха разкрити никакви подробности от документа, пише всекидневникът. „При все че си даваме сметка за интереса, проявяван от обществеността, спазваме договореното с нашите партньори – работата да продължи в атмосфера на доверие, без да се използват медийни ресурси“, пояснил Приходко, цитиран в „Росийская газета“.

Медведев и Обама не успяха да се споразумеят за датата, на която ще бъде подписан новият договор, изтъква „Ведомости“ с далеч не тъй оптимистичен тон. САЩ не са готови да отслабят контрола върху руските ракети. Според експерти, рестартирането на отношенията между двете държави си остава декларация, пише вестникът.

Американските преговарящи се готвят за подписване на договора през януари, но е трудно да се дават прогнози отсега, посочва член на руската делегация, цитиран в статията. Русия изпусна шанса да го сключи тогава, когато това бе важно за САЩ – между 5 и 10 декември, точно преди Обама да получи Нобеловата награда за мир, а сега нещата може да се проточат до април, коментира източникът на изданието.

Недоволна, че след изтичането на СТАРТ-1 Русия отпрати американските инспектори от завода за стратегически ракети във Воткинск, опозицията в Сената на САЩ настоява телеметричните данни да останат открити, заявил цитиран във вестника руски военен експерт. Въпросът обаче няма практическо значение за новия договор. В контекста на СТАРТ-1 тази мярка даваше възможност да се разбере колко бойни глави може да носи една ракета, а сега страните предстои да решат как да контролират реалния брой на притежаваните бойни глави, обяснява специалистът.

САЩ говорят за рестартиране на отношенията с Русия, но на практика нямат готовност да проявят доверие и използват аргументи от края на 70-те, коментира според всекидневника източник, близък до руското външно министерство. Рестартирането е условен термин; Русия и САЩ засега не са готови взаимно да си гласуват доверие, констатира пред „Ведомости“ московски политолог. Според анализатори, цитирани от „Время новостей“, последните неуредени все още разногласия между преговарящите от Русия и САЩ засягат взаимния контрол, броя на проверките и принципите за размяна на телеметрични данни.

Необходимо е освен това да бъде съгласуван окончателно основният въпрос за броя на стратегическите носители и на ядрените бойни заряди, които ще бъде разрешено да притежават Русия и САЩ, подчертава изданието. „Очевидно е наложително политическо решение на двамата президенти по тези въпроси“, заявява руски военен специалист пред вестника. Според него „вече е постигнато максималното възможно сближаване в цифрите на съкращенията за носителите“. Експертът вижда и друга причина текстът още да не е съгласуван окончателно. Американските преговарящи очакват трудности с ратификацията на новия договор за стратегическите нападателни въоръжения от Конгреса на САЩ, посочва той. Някои моменти, за които настояват САЩ, се дължат на силната опозиция срещу Барак Обама сред конгресмените, недоволни от политиката му за рестартиране на отношенията между Русия и САЩ, смята източникът на „Время новостей“.

Двете държави обаче са политически обречени да подпишат нов договор за стратегическите оръжия. През май догодина ще се състои поредната петгодишна конференция на ООН по изпълнението на Договора за неразпространение на ядреното оръжие и двете водещи ядрени държави имат силното желание да се споразумеят дотогава за собствените си арсенали. Тъй че за Москва и Вашингтон предстоящият форум е „мощен фактор, насърчаващ възможно най-ранното подписване на нов договор за стратегическите нападателни въоръжения“, твърди събеседникът на „Время новостей“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.