Коледа – сезонът на трагедиите

Найджъл Фарндейл

Снеговете предизвикаха хаос по гарите във Великобритания. Снимка: еств

Покойният Франк Джонсън всяка година пишеше статия за това как бедният на новини сезон често се превръща в плодовито време за тежки новини. Освен всичко друго, Първата световна война е започнала през август. Същото може да важи, мисля, и за Коледните празници. Те често са възприемани за слаб период по отношение на новини, но много рядко са всъщност такива.

Освен обичайния куп известни личности, които умират на или около Коледа – да споменем няколко: Харолд Пинтър, Джералд Форд, Джеймс Браун, Моника Дикенс, Ърта Кит, една от най-големите новини за миналото десетилетие, цунамито в Индийския океан, се случи в Деня на кутиите през 2004 г. (обществен светски празник във Великобритания, който се празнува на 26 декември с раздаване на подаръци за бедните – бел.прев.).

А една от най-драматичните истории през последните две десетилетия завърши на самата Коледа през 1989 г. Това бе денят, когато румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха осъдени и екзекутирани, повече или по-малко на живо по телевизията, точно след речта на кралицата и преди специалното коледно издание на сериала „Само смешници и коне“. Дори имаше елемент на фарс: в своето вълнение наказателният взвод започна да стреля, преди още затворниците да бяха вързани и да им бъдат сложени качулки, и преди чакащият снимачен екип да успее да натисне копчето за запис.

Ако историята бе написана от Шекспир, щеше да е повече трагедия, отколкото комедия. Не само имаше катарзис след смъртта на Чаушеску, но старото чудовище имаше доста недостатъци на трагичния герой, един от които арогантност. Всъщност можеше да се види точният момент, в който той бе принуден да се изправи пред тях. Това бе на 21 декември, когато Чаушеску изнасяше реч пред насъбралите се тълпи, а те започнаха да го освиркват. Когато омразните Секуритате, или тайната полиция, свалиха оръжие, а телохранителите изчезнаха яко дим, семейство Чаушеску се принудиха да похитят автомобил, за да избягат, а Елена бе насочила пистолет към главата на шофьора, влизайки задоволително в ролята на лейди Макбет.

А тази Коледа? Ами, възлагам големи надежди на снега да създаде някои прилични новини. Думата „хаос“ несъмнено ще фигурира. И думата „евакуация“. Близо 2-те хиляди души, хванати като в капан в тунела под Ламанш тази нощ заради повреда на влаковете, са обещаващо начало. На разпивка в Хемпшир в петък приказката между мъжете вървеше за автомобили 4X4 (с четири задвижващи колела). Опитах се да се включа, но бе очевидно, че нямам никаква идея дали колата ми е такава или не. Имам чувството, че би трябвало да е, защото не е нито голяма, нито малка, а по-скоро средна по размер. И е синя. А една синя кола би трябвало да има 4X4, нали?

Синовете ми знаят повече за колите от мен, защото са пристрастени към Top Gear. Но дори и при това положение, малко се тревожа, че би трябвало скоро да ги науча как да разглобяват двигателя, както ме е учил баща ми. Или по-скоро се опитваше да ме учи. Погледът ми се плъзга и нищо не ми влиза в главата. До ден днешен той винаги ме пита дали съм проверил горивото и водата преди да потеглим на дълго пътуване на север, за да ги посетим. Аз лъжа, че съм, защото зная, че когато стигнем там, той ще го направи вместо мен. Баща ми ще се радва на този сняг, защото той означава, че може да натъпче багажника на волвото си с дебели дрехи, вериги, лопати, карти, антифриз и хранителни запаси за спешни нужди, просто за всеки случай. Той би ги натъпкал и насред лято, ако знае, че майка ми няма да забележи.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.