Великобритания – няма вече коледни купони

Коледен купон. Снимка: метромикс

Край с шампанското, което се лее из ведро сред приказен декор: кризата принуди британските компании, начело с банките, заклеймени публично заради бонусите, сериозно да намалят екстрите за традиционните коледни фирмени купони, т.нар. „коледни партита“. Миналата година Роял Банк ъв Скотланд предизвика шок, като похарчи според пресата един милион лири (около 1,1 милион евро) за коледни празненства за служителите си и още 300 000 лири само за подаръци на ръководството. Банката е първенец по рискови кредити в Обединеното кралство – подобни на високорисковите американски ипотечни кредити или миражите на Дубай, които накараха правителството да я национализира почти напълно.

Тя следваше и добре установена традиция, при която британските директори, най-вече финансовите крале, харчеха безразборно за коледни тържества в щастливите времена преди кредитната криза. Трябва да се отбележи, че тези празненства често са единствената почерпка, организирана за служителите, на които много от тях се сплотяват, в страна, където няма местни комитети на работещите в предприятията. Но тази година, Роял банк ъв Скотланд, която продължава да съществува благодарение на помощта държавата, приела да покрие загубите от стотиците милиарди токсични активи, няма да прояви такава щедрост. За да не пръска парите на банката, ръководството сметна за подходящо да изплати на служителите малки суми, за да покрие отчасти цената на празненствата, обясни за АФП говорителка на банката.

По същия начин банката Лойдс Ти Ес Би, която имаше навика да пълни очите и устите на ръководните си кадри, като организира пищни празненства в бившия Купол на хилядолетието (плаване с лодка по Темза, меню от известния шеф-готвач Гордън Рамзи и мини-концерт на Sugababes), прецени, че подобен разход тази година ще бъде неуместен.
В същия дух автомобилостроителните фирми – те са сред предприятията, които пострадаха най-много от кризата и уволниха хиляди във Великобритания – затягат колана.

Местният филиал на японската компания Хонда също избра да не предлага купон на служителите си тази година. Освен заради парите, това е и символичен жест, с който показваме нашата солидарност към завода в Суиндън, където компанията закри 1300 работни места тази година, обясни за АФП говорителка на Хонда Великобритания. Според проучване, публикувано миналия месец от института Югов, много фирми са направили същия избор. Само 38 процента от служителите ще отидат тази година на традиционно коледно празненство, но не толкова пищно; 30 процента твърдят, че за тях няма да има никакъв купон, а 32 процента не знаят дали фирмата им организира такова събиране.

Тази тенденция накара Би Би Си да зададе въпроса дали това е прелюдия към отмирането на коледните партита. Други собственици, без да стигат до отхвърляне на всички празненства, икономисват отвсякъде, заменят вечерните празненства с по-евтини обеди и оркестъра с караоке. Но всеки медал има обратна страна. Макар че сега се гледа лошо на прекаленото пилеене на пари, Институтът на ръководителите на предприятия предупреди фирмите, че прекаленото свиване на разходите може навреди на престижа на тяхната компания и да демотивира служителите.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.