Тъжен ден за България: НС прие да има безконтролно следене в Интернет

Преди малко в Парламента на първо четене мина гласуване на промените в Закона за електронните съобщения, с които се въвеждат редица инструменти, даващи възможност на полицията (и на лица, които имат престъпни връзки с полицията) за безконтролно следене на Интернет в България.

Дискусията, която бе предавана по БНР и БНТ (впрочем, отчасти благодарение на инициатива, която започнахме в “Интернет общество – България”) е отразена от агенция “Фокус”. Тъжната вест е, че за пръв път в Парламента минаха текстове, които са подкрепени само от ГЕРБ и от националистите на Волен.

Това, което за пореден път прави впечатление е, че срещу аргументите на гражданското общество против следенето в Интернет се даваха примери за това колко е полезно следенето при… мобилните оператори!? Навярно за някои депутати “Интернет” е дума, при споменаването на която се хващат за кобура, по стар навик.

Сега предстои нещо още по-тъпо: предложения за промени в законопроекта могат да се предлагат в следващата една седмица, когато Парламентът е във… ваканция! Да, правилно сте прочели: докато депутатите са във ваканция, те ще трябва да внесат промените, за които ги призоваваме от доста време. Обзалагам се, че това ще е доста трудна задача.

Надявам се да успеем да информираме достатъчен брой депутати за евентуални промени, но се съмнявам, че ще успеем по Коледните празници да накараме някой да отиде до Парламента и да вкара предложения за промени в законопроекта…

Виж още текстове в блога на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.