Полицаи рекетират с лични уреди за проверка на алкохол

Такъв джобен уред за проверка на нивото на алкохол в кръвта може да се купи за под 50 лв. Но ченгетата купуват по-скъпи, които наподобяват зачислените в полицията дрегери. Снимка: реклама на уреди

На входа на квартала в 23 часа вечерта те спира полицейски патрул и ти иска застраховка гражданска отговорност, талон за технически преглед и т. н. Представя се като полицай Х от 5-о РПУ, София. След това ти казва – елате да ви направим една проверка за алкохол.

Колегата му в патрулната кола вади един дрегер и ти обяснява как се духа.
Дотук всичко изглежда нормално. Но не е. Полицаите от районното са от охранителна полиция, не от пътна и нямат зачислен дрегер за измерване на алкохола в кръвта. Уредът, с който ти правят проверка, е купен с лични пари – на тримата полицаи от една смяна. Струва около 800 лв. За няколко дежурства полицаите ги избиват от рушвети. А има и по-евтини уреди.

Как е възможно проверки за алкохол да се правят с незаконен уред? Който не е зачислен, не се води на отчет и т. н.? Ченгетата на всичко са намерили цаката. Обикновено когато уловят шофьор с алкохол, той предпочита да им плати на ръка, за да се измъкне, защото иначе ще остане без книжка за неопределено време – според съдържанието на алкохол в квърта. И вади и плаща, без да се интересува какъв е уредът и какви са полицаите, които го проверяват. Но, ако шофьорът е пил и се окаже честен, който не дава подкупи, става сложно. Полицаите не могат да му напишат акт, защото в него трябва да впишат номера на дрегера. Тогава ченгетата викат по радиостанцията свои колеги, със законен дрегер, зачислен официално. И те правят още веднъж проверка, за да напишат акт.

Този метод на събиране на рушвети се практикува в цялата страна. МВР знае и нехае.

Официално регистрираните дрегери са светли на цвят, с лепенки за проверка – метрологичен контрол. Проверяващият трябва да е облечен със светлоотразителна жилетка и да има на гърдите си стикер със снимка и служебен номер. Ако нещо не отговаря на тези условия, значи ти правят незаконна проверка и може да съобщиш на тел. 112 или 166. Снимка: Спортал

В интервю за e-vestnik.bg Антон Антонов, началник на сектор „Пътен контрол“ в „Пътна полиция“ на дирекция “Охранителна и пътна полиция“ в МВР, казва ясно, че проверки с такива уреди, закупени с лични средства, а не зачислени и разпределени за дежурство по официалния ред, представляват длъжностно престъпление. По неговите думи, преди около година имало такива случаи, но съответните полицаи били уволнени (виж тук интервюто).

Тъй като тази практика продължава масово в полицията и в момента, очевидно МВР се прави, че не я забелязва. Да могат полицаите да заработят нещо за Коледа.

Антонов Антонов обяснява още, че всеки уред трябва да има стикер за метрологична проверка от съответна лаборатория, който се лепи отстрани, преди да бъде зачислен за работа в полицията. Без такава лепенка уредът е нелегитимен, твърди Антонов. Също така, той обяснява, че проверки за алкохол на пътя могат да правя само полицаи, (независимо дали са от охранителна, от пътна полиция и др.), които са със светлоотразителна жилетка и стикер със снимка и индивидуален номер. Това показва, че са оторизирани за такива пътни проверки и им е разпределен официално законен дрегер.
Тоест – ако шофьорът го спрат полицаи без тези отличителни белези и поискат да му направят проверка за алкохол, той може да откаже и да се обади на 166 или 112 и да съобщи за полицейски произвол.

Полицейският рекет е пряко свързан с реформата в МВР. Както е известно вече в МВР работят 63 000 души (около два пъти повече от армията). Полицаите в България на 100 хил. души са дори над два пъти повече от тези в някои европейски страни, като Германия например. Излиза, че българското население е жертва на постоянен рекет на цяла армия полицаи с ниски заплати. МВР не се опитва да прави съкращения, като започне да уволнява рекетьорите, и да вдига заплатите на почтените служители.

Кандидатите за полицейското училище в Пазарждик вече отиват там не защото са избрали сигурната и почтена професия на полицай, а защото униформата им дава право да събират рушвети. Тоест мотивацията им е да стават рекетьори на държавна служба, доходно е. Средните доходи на един полицай рекетьор за около 2000-2500 лв. на месец. Всичките карат сравнително скъпи коли, макар и втора употреба.

Вместо реформа МВР си затваря очите пред полицейския рекет, за да няма недоволство сред полицаите и те да си докарват допълнително върху заплатата. И поддържа огромен щат нискоефективна и корумпирана полиция.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.