Съмнителният улов на „шерифа“ Борисов

Франк Щир, Ди Пресе

Бойко Борисов с едно от кучетата си, след като гласува. Снимки: Валентина Петрова

Дали Ивайло Евтимов, Антон Петров и Прокопи Прокопиев действително са главатарите на най-опасната банда, занимаваща се с отвличания, и основните мозъци зад сензационните случаи на похитени за откуп през последните години? Или са само престъпници на дребно, които „шерифът-премиер“ Бойко Борисов е заловил, за да демонстрира своята непримиримост към престъпността? Вероятно този въпрос ще продължи да занимава българската общественост и през Новата година.

Преди седмица Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов точно за ранните новини за закуска оповестиха, че в рамките на 15 минути в София и в други градове са били заловени 25 крупни престъпници, сред които и гореспоменатите. Те били част от кръстената от вътрешния министър група „Наглите“, отговорна за отвличания като тези на футболния президент Ангел Бончев и на индустриалеца Киро Киров.

„Коравото ядро“ на „Наглите“

Доказателствата са толкова неоспорими, че биха издържали пред всеки европейски съд“, каза гордо министър Цветанов. Само че компетентният съд освободи още на следващия ден 22 от арестуваните поради недостатъчни доказателства. Само Евтимов (Йожи), Петров (Хамстера) и Прокопиев (Културиста) останаха зад решетките, няколко дни по-късно се прибавиха още двама заподозряни. При все това за Цветанов операция „Наглите“ остава „пълен успех“. Освободените от ареста били само от „периферията“ на бандата, но останалите в следственото били „коравото ядро“.

През изминалите дни телевизиите отново и отново излъчваха кадри от полицейската акция, заснети от снимачни екипи на вътрешното министерство. Особено при вида на звукоизолираната „къща на ужасите“, където похитителите са държали жертвите си и са малтретирали някои от тях, кожата мнозина българи вероятно е настръхнала.

Освен това медиите съобщиха за връзки на Петров с политическите кръгове: така например, че той бил бизнес-партньор на един депутат на управлявалите доскоро социалисти, същевременно бил съсобственик на застрахователна фирма, която предлагала осигуровки срещу отвличане. Един от бизнес-партньорите е в управителния съвет на фирма, изработваща номера за МПС и търгуваща с оръжие и СРС. Пикантната подробност е, че фирмата е собственост на МВР.

Просто медийна инсценировка?

Противоречивите изказвания за уликите и моментът, в който бе извършена полицейската акция – всичко много наподобяващо медийна инсценировка –  предизвикват съмнения относно същността на операцията. Защото през последните седмици България бе обхваната от безпримерна вълна на престъпност. Първо бяха разбити трезори; на 14 декември магистрални бандити се провалиха при нападението на транзитно пътуващ турчин, полицията застреля един от извършителите. Същия ден бе нападнат супермаркет, а във Варна жена и синът й бяха обстрелвани с автоматично оръжие. „Всичко това не бе случайно, а се случи в момента, в който президентът на ЕС Херман ван Ромпой посети България“, надуши заговор премиерът Борисов.

Неочакван край на насилието бе сложен с благата вест за разбиването на похитителската банда „Наглите“. Конкретните доказателства обаче тепърва ще трябва да бъдат приведени от прокурорите по време на предстоящите съдебни процеси.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.