Военен сценарий: Иран излиза победител в конфликт с Израел

Иран се оказва победител в тайно разработвани военни симулации, при които Израел напада един от ядрените му обекти. Според сценария САЩ решават да възприемат дипломатически подход към Техеран и изоставят своя най-близък военен съюзник в Близкия изток. Разработката е дело на Института за изследване на националната сигурност към университета в Тел Авив и показва, че дори израелска спецоперация срещу иранския завод за тежка вода в Арак не би накарала Америка да започне война срещу Иран.

Експерти, участвали в проекта, твърдят, че Израел не е имал големи възможности за влияние върху САЩ. Според тях Иран се е оказал в по-силна позиция и е бил по-твърдо решен да преследва целите си. В отношенията между Израел и САЩ вече се забелязва напрежение, след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отказа да изпълни исканията на Вашингтон за спиране на изграждането на еврейски селища на Западния бряг, а впоследствие неохотно се съгласи на временно прекратяване на строителните дейности, което обаче не включва Източен Ерусалим. Анализатори прогнозират, че израелско-американските отношения ще се влошат още повече, ако Нетаняху не се съобрази с позицията на САЩ към Иран.

Специалисти по сигурността в Израел и Америка предупреждават, че евентуална израелска атака срещу Иран може да струва много на еврейската държава и в най-добрия случай само би забавила ядрената програма на Техеран. Подобно нападение е свързано с големи рискове не само за Израел, чиито градове са в обхвата на иранските ракети, но и за САЩ, тъй като се очаква Техеран да засили подкрепата си за антиамериканските въоръжени групировки в Персийския залив и за бойците, сражаващи си с американските сили в Ирак и Афганистан.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.