Кой кой е от “Наглите”? Как едни обикновени автокрадци побъркаха държавата

Един от задържаните при операция „Наглите“. МВР заснема детайлно цялата операция, за да постигне пропаганден ефект. Снимка: МВР

“Нашата грешка от 2007, 2008, а и до средата на 2009 г. беше, че смятахме бандата за отвличания като структура, ръководена от някакъв висш интелект. Нищо подобно – оказаха се обикновени крадци на коли, тук-таме извършили по някой въоръжен грабеж и толкова. Хрумнало им да отвличат хора и да искат откуп от роднините и започнали да го вършат.  Абсолютно първосигнално, без бос, без лейтенанти, без групировка като бившите СИК и ВИС, на която да се отчитат. Всъщност разкриването им дойде веднага, след като спряхме да търсим “висшия разум”. Оказа се, че са правили грешка след грешка”. Това са думи, дочути случайно от  висш шеф  в МВР, който се опитваше да обясни (може би и на себе си) как се стигна до пробива на 17 декември, наречен операция “Наглите”, както и последвалият на 22 декември, наречен “Наглите-2”.
Вестниците от последните дни изобилстват от объркващи подробности, но фактите са факти – има 10 души (на два „транша” по 5), задържани под стража с определение на съда, още един – превърнат в защитен свидетел и още един, изчезнал внезапно през април т.г., веднага след развръзката по отвличането на бизнесмена Киро Киров. Какво се знае за всеки от тях?

1. Ивайло Милетиев Ефтимов – Йожи, Йожко или Йожката. Той е от Долни Лозен. Брат му Емил, който работи в охранителна фирма, през 2007 г. е бил кандидат за кмет на район “Панчарево” от НДСВ. В родното си село Йожи е известен като крадец на коли. За никого не било чудно, че се появява с различни малки и големи автомобили, включително пикапи, джипове и микробуси. Иначе живее със семейството си в София на неизвестен досега адрес. През 1993 г. участвал в грабеж на магистрала “Тракия”, няколко години по-късно му дали ефективна присъда от 12 години, но според негови роднини не е лежал в затвора повече от 1-2 години. Абсолютно брутален тип, описва го вътрешният министър Цветан Цветанов. И дава пример с това, че докато ченгетата го следили, виждали как с колата си минава на червено, влиза в забранени улици и т.н. Всеки момент е щял да катастрофира, но целта му изглежда е била да забележи дали го следят.

Разпространените от МВР портрети на издирваните за участие в отвличанията, направени с фоторобот. Снимка: МВР

Зад решетките Йожи се запознал с

2. Прокопи Прокопиев – Поли Културиста, роден в с. Расово, до Лом. Смята се, че двамата са измислили отвличанията, набелязвали са жертвите, решавали са къде да ги държат и срещу колко откуп да ги пуснат, кои “сигурни момчета” от техните среди да ноемат за конкретен удар. Според информация във в. “Капитал” двамата били гледали над 200 пъти екшъна “Мъж под прицел” с Дензъл Уошингтън .  Културиста също има досие на автокрадец и също е бил осъждан за грабеж. Освободили го предсрочно за добро поведение, даже в последните месеци бил на свободен режим и поливал тревата на полицейския стадион “Раковски” в София. Характерно и за Йожи, и за Културиста е, че двамата не парадирали с пари, защото се бояли да не се разчуе из техните среди и да бъдат “изгърбени”, тоест – ограбени от себеподобните. (Между другото – който смята да се занимава с бандитизъм, без да се отчита на мафиотски бос, едва ли ще може да се разкарва с “Ферари” из София. Нали на първия ъгъл ще го спре “бандата с чуковете” примерно). Другото, заради което не са смеели да харчат, бил страхът от отмъщение на самите жертви или техни роднини.

3. Антон Кирилов Петров – Хамстера. Описват го интелигентен автокрадец в две висши образования, синче на родители от МВР и каратистче, откъдето и връзката му с Алексей Петров, а оттам и интерпретациите, че е купувал гласове за РЗС. В златните години на ВИС и СИК се научил да отваря с поглед Мерцедеси и БМВ-та и покрай тая работа се запознал с всички по-известни джамбази в София. В това число с Йожи, Културиста и останалите “Нагли” Практиката му осигурила сладка службица в “Лев инс” – да се занимава с издирването на коли. Изчезне застрахована кола, Тони Хамстера звънне на този-онзи и хоп – колата се намери без липси. Адвокатката му Ваня Траянова заяви, че клиентът й нямал нищо общо с отвличанията  освен една банкнота от 100 лв., чийто номер бил същият от откупа за студента Румен Гунниски, намерена в чантата на жена му. Ченгетата обаче са убедени, че той е касиерът, прибирал всички откупи, след което прехвърлял или внасял парите на този и онзи така, че да се замитат следите. Йожи и Културиста разчитали на него като на човек с положение и връзки, който няма лесно да бъде “изгърбен”.

4. Даниел Димитров – Данчо Релето. Също легендарен автокрадец. Прякорът му идва от нервния му тик да мига като реле. Всичко, което печелел от кражби, влагал в магазин за авточасти в Чехия. Между 2002 и 2008 г. Данчо Релето действал в комбина със Светлослав Петков – Лъвицата, като двамата вършеели главно из Лозенец, Симеоново и Драгалевци. През 2004 г. двамата преживели болезнено кражбата на аудито на Тодор Батков. Говори се, че тогава първа ги е хванала споменатата ударна бригада с чуковете на наркобоса Таки, който е шурей на футболиста Даниел Боримиров. След телесни наказания двамата били предадени на ченгетата, заедно с достатъчно доказателства. Но не се намерил съдия, за когото доказателствата да са достатъчни, за да ги прати в затвора.

5. Любомир Димитров – Любо Гребеца, не бива да се бърка с човек на наркобоса Таки със същите имена и прякор. Заловеният покрай “Наглите” Гребец също е автокрадец, ходещ като сянка след Данчо Релето. Във вторник той направил самопризнания пред съдия, като се жалвал, че е очаквал да получи 1 млн. лв. за участието си в седем отвличания, а досега не му бил получил и стотинка. Преди да бъде доведен в съда, Любо Гребеца разказал същото и на ченгетата, с което им дал имената на “Наглите-2” и адреса на четвъртата къща, в която е бил държан Ангел Бончев.

Момент от операция „Наглите“. Снимка: МВР

6. Кирил Кирилов – Киро Монтанеца (Монтанския). За него се знае малко. Той е бил заловен и при първата акция, но го пуснали, защото нямало доказателства. Прибран е отново след разкритията на Гребеца. В началото на 90-те години Монтанския напуснал родния си град Монтана, след като го разследвали за кошмарно убийство на хърватски турист. Трупът на чужденеца бил намерен с каменен кръст на шията в язовира край монтанското село “Д-р Йосифово”. Потопена била и колата му. Киро се отървал от обвиненията и се преселил в София.

7 и 8. Братята Митко (а не Димитър) и Радослав Лебешковски, наричани Лебешковците. Те са автокрадци от столичния квартал “Дружба”.  Още от началото 90-те години влизат в бригадата на ВИС-2, ръководена от Димитър Димитър – Маймуняка. След убийството му през 2002 г. стават “по ниски от тревата” и започват дребна търговия със заложни къщи, магазинчета за цигари и алкохол. Не е ясно как са участвали в отвличанията.

9. Павел Петков – Павката. И той е автокрадец от Ловешко и Плевенско, преселил се в София. Смята се, че той е насочил групата към Ангел Бончев, който е бивш президент на ловешкия клуб “Литекс”. Целта е била да се измъкне крупна сума от собственика Гриша Ганчев. С Павката е свързан куриозният случай, разказван от Цветан Цветанов. Докато лежал в затвора на лек режим в Казичане, Павката бил нает от фирма да работи на обект. Обектът се оказал ремонтът на собствената му къща в Бистрица и така всеки ден “затворникът” ходил да си я маже. Наел и съседна вила, в мазето на която бил държан Бончев, като от време навреме даже ходел да го охранява.

10. Цветозар Славчев – Църо или Цурко. Единствен той работел като бодигард в частна охранителна фирма. Пазел двете деца на бизнесмена Красимир Георгиев, шеф на фирма “Фронтиер”. Ченгетата твърдят, че следващата отвличане е щяло да бъде на дъщерята на Георгиев, тъй като Цурко вече бил снабдил бандата с достатъчно информация къде ходи и какво прави момичето.

Момент от обиск при операция „Наглите“. Снимка: МВР

11. Валентин Михайлов – Вальо Бореца. Той беше задържан при първата акция “Наглите” и според източници от МВР се признал за участието в 14 отвличания. Беше странно, че прокуратурата не му поиска задържане под стража, но след 2-3 дни стана ясно, че срещу самопризнанията си той е получил статут на защитен свидетел и ченгетата се готвели да го изведат в чужбина до започване на делото. Ролята на Вальо Бореца и е била да наема къщи и да охранява отвлечените и благодарение на него са намерени 3 от къщите. Викат му Бореца от това, че е тренирал борба, но има и друг прякор – Вальо Джуджето, тъй като е висок 161 см. Известен е като крадец от жилища и на коли. Любопитно е, че през февруари т. г. полицаите от ГДБОП го залавят, тъй като засичат колата му близо до мястото, където е бил предаден откупа за отвлечения люлински бандит Киро Цигането. (И досега Цигането е в неизвестност и се смята, че е бил убит от похитителите). По същото време избухва и скандалът със смъртта на Пламен Куцаров, заподозрян, че е водил преговорите за Киро Цигането. Куцаров издъхва в полицейска кола, след като го водят  на детектор на лъжата. Веднага след това Вальо Бореца е пуснат без обвинения.

12. Иван Пайнавелов – Сапата. От април т. г. той сякаш е потънал вдън земя. Смята се, че “Наглите” са го застреляли и закопали, след като ченгетата вече дишали във врата му заради кражбата на джипа “БМВ Х5”, с който е отвлечен Киро Киров. “Труд” пише, че по време на изчезването му, жената на Сапата била бременна в 9-я месец и една вечер той й казал, че ще излезе за малко с приятели. Преди да дойдат, изключил охранителните камери, опасващи дома му. След няколко дни жена му родила, а оттогава той нито се мяркал, нито се обаждал да пита дали бебето е момче или момиче.

И с невъоръжено око се вижда, че повечето “Нагли” са точно онези автокрадци, които тормозят София вече 20 години. Първо задигаха наред, после започнаха да искат откупи за колите, а сега са гладни като манастирски мишки. Коли има под път и над път, това да не са бащините лади, за които се чакаше ред по 15 години.
Също се вижда, как продължилото с години безхаберие на полицаи, прокурори и съдии към автокражбите, е родило нагли чудовища. Защото за тях да държиш краден автомобил в нает гараж или човек с вързани очи в мазе, няма кой знае каква разлика. Да се получи откупа – също.

Как няма да си нагъл в държава, в която знаеш, че можеш да си крадеш, да измъчваш и да убиваш и никой никога няма да те хване и да те вкара в затвора. Ако наистина в МВР и прокуратурата има хора, които са решили да кажат “Край”, те заслужават само поздравления.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.