От отличник до терорист-самоубиец

Полицията в Лондон засилва антитетрористичните мерки. Снимка: толеранс

Младежът, който се опита да взриви самолет по линията Амстердам – Детройт, е син на влиятелен нигерийски банков експерт и бивш министър. 23-годишният атентатор е учил в Британския колеж в Ломе, Того, където получават образованието си наследници на заможни семейства от Западна Африка. После продължил обучението си в „Юнивърсити колидж Лондон“. Оттам потвърдиха, че в периода 2005 – 2008 г. са имали студент с такова име, но не коментираха дали става дума за една и съща личност, или за съвпадение в имената.

В Лондон атентаторът живеел в апартамент в богат квартал в центъра. Британската полиция е претърсила жилището. Близки на семейството казват, че младият Фарук е пътувал два пъти до Йемен, където е бил на два кратки курса по арабски език и ислям. Негови съученици от колежа в Ломе си спомнят, че още тогава той се е откроявал с радикалните си ислямски идеи. Негов британски преподавател от колежа си спомня Умар Фарук като много талантлив младеж и блестящ ученик, но потвърждава, че той открито е споделял крайните си виждания и е подкрепял талибанския режим в Афганистан.

В Лондон нигериецът учил инженерни науки. След приключването на обучението си живял в Египет, а после в Дубай, където прекъснал връзките със семейството си. Баща му бил много притеснен от неговите радикалните религиозни виждания и информирал за това преди шест месеца американското посолство в Нигерия и нигерийското разузнаване. Новината потвърди самият баща в интервю за Франс прес. Той каза, че е потресен, но не желае да коментира случилото се.

Американски федерален съдия прочете обвинителния акт на атентатора, който се намира в болница в Мичиган. Властите официално го идентифицираха като Умар Фарук Абдул Муталаб. Младежът е обвинен в опит да разруши самолета, като използва мощен експлозив. 70-годишният му баща Умар Абдул Муталаб е една от най-уважаваните фигури в нигерийските финансови среди, в които е известен повече като Умар Муталаб. Той има още 16 деца – от два брака. Умар Муталаб е бил председател на управителния съвет на „Фърст банк ъф Найджирия“ до средата на декември, когато се пенсионира. Преди това беше и директор на друга водеща нигерийска банка – „Юнайтед банк фор Африка“. В миналото е бил и министър на икономическото развитие и на възстановяването на Нигерия.

Американски представители твърдят, че от юни 2008 г. Умар Фарук има издадена американска виза. Тя е била валидна и в момента на пътуването му със самолета от Амстердам за Детройт. Срокът й изтичал през 2010 г. От ноември 2009 г. той е бил включен в база данни на САЩ, в която има 550 хил. души, за които се предполага, че имат връзки с терористични организации. Американските власти обаче не го смятали за достатъчно опасен, за да го включат с списъка на 4000-те лица, които нямат право да пътуват със самолет до САЩ.

По време на разпитите самият Умар Фарук признава, че имал връзки с Ал Кайда. Американските разследващи проверяват дали това е така. През май британските власти са отказали да издадат на младежа студентска виза. Той искал да учи шест месеца в тяхно учебно заведение със съмнителна репутация. При проверка се оказало, че колежът не е получил акредитация и така визата му била отказана. Нигерийските власти потвърдиха, че атентаторът е пътувал от Лагос, финансовата столица на Нигерия, за Амстердам, където се е качил на самолета на „Делта еърлайнс“, който се опитал да взриви с мощния експлозив пентрит.

Преди излитането на машината списъкът на пътниците бил съобщен от холандските на американските власти. Те обаче не намерили нищо нередно в него и дали одобрението си за полета. Според телевизия Ей Би Си пентритът бил под формата на прах в пакет. В него атентаторът инжектирал течен химикал със спринцовка. Всичко това било зашито в бельото на младежа или пък е било залепено за тялото му близо до тестисите, така че да е малко вероятно да бъде засечено при проверка от летищните власти, допълва Ройтерс.

Терористът признал, че се е сдобил с взривното устройство в Йемен, където получил и инструкции как да работи с него. Той задействал механизма в последните 20 минути на полета, след като преди това прекарал доста време в тоалетната. Когато се върнал на мястото си, казал на хората, че страда от стомашно разстройство. После се покрил с одеяло и последвал пукот, подобен на този от фойерверки, разказват пътници. След това панталоните му и стената до него били обхванати от пламъци, но намесата на пасажерите предотвратила разпространението на пожара в самолета.

Според неназован френски експерт механизмът, използван от Фарук, не може да бъде задействан без детонатор, а подобно устройство е щяло да бъде засечено при проверката на летището. Американски експерти в борбата с тероризма твърдят, че този механизъм не е бил използван досега в други опити за атентати.

Вчера щатски медии съобщиха, че Умар Фарук имал връзки и с имама Ануар ал Аулаки, който беше свързан със стрелбата във военната база Форт Хууд в Тексас на 5 ноември. Тогава стана ясно, че стрелецът – военният психиатър Нидал Малик Хасан – през 2008 г. разговарял с йеменския имам за убийства на американци. Самият Ал Аулаки е роден в САЩ, но се премества в Йемен едва през 2002 г. Предполага се, че Умар Фарук се е срещнал с него при неотдавнашно пътуване до страната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.