Йемен – новият рай на терористите

Жорж Малбрюно

Нигериецът, който опита да взриви самолет на „Делта“ по линията Амстердам – Ню Йорк, призна, че е получил експлозива в Йемен. Снимка: от тв екрана

Йемен се е превърнал в последното убежище на желаещите да станат терористи. Все повече джихадисти се установяват в тази страна от Арабския полуостров. В края на 90-те години Осама бин Ладен доверил на телохранителя си в скривалището им в Кандахар: „Йемен може да ни послужи за убежище, ако някой ден се наложи „Ал Кайда“ да напусне Афганистан.“ Макар и централното ръководство на организацията в крайна сметка да остана на афганистанско-пакистанската граница, мнозина желаещи да станат терористи, подобно на Умар Фарук Абдулмуталиб, отидоха да се обучават в Йемен.

От повече от година американските и европейските разузнавателни служби се безпокоят, че под натиск в Афганистан, Пакистан и Саудитска Арабия джихадисти напускат тези зони и потърсват убежище в тази бедна страна. Те се крият и подготвят нападенията си на йеменска земя, но и извън Йемен. В края на август именно от отечеството на рода Бин Ладен потегли камикадзе, което за малко не уби в Джеда шефа на саудитския отдел за борба с тероризма принц Мохамед бин Найеф.

С многобройните пещери в планините си, винаги готовите за подкрепа срещу заплащане племена и слабата централна власт, която в момента е изправена срещу два бунта, Йемен е рай за „Ал Кайда“. Да не говорим за местната традиция за „свещена война“ първо срещу съветската армия в Афганистан, а след това срещу американците в Ирак. Неслучайно най-доверените телохранители на Осама бин Ладен дълго време са били йеменци или произхождащи от Йемен саудитци.

Западните страхове се усилиха през януари, когато се сляха саудитският и йеменският клон на „Ал Кайда“ под ръководството на Насър ал Уахайши, бившия секретар на Бин Ладен в Афганистан, който избяга от йеменски затвор през 2006 г. с помощта на служители от охраната. След това обединение мнозина издирвани саудитци и бивши затворници от Гуантанамо се възползваха от слабо охраняваната саудитско-йеменска граница, за да се присъединят към „Ал Кайда на Арабския полуостров“. През последните години Ал Уахайши се стреми да създаде здрава инфраструктура, която да надживее смъртта на водачите си, обяснява американският експерт за йеменската структура на „Ал Кайда“ Грегъри Джонсън.

След атентат срещу казарма на силите за сигурност през август 2008 г. властите в крайна сметка се захванаха с безмилостно преследване на терористичната организация, както показват неотдавнашните операции на армията с американска подкрепа, вследствие на които бяха убити няколко десетки екстремисти в провинция Шабуа, на 650 км от столицата Сана. Малко по-късно министерството на отбраната разкри, че посолството на Великобритания в Сана е било мишена на подготвян от звено на „Ал Кайда“ самоубийствен атентат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.