Дед Мороз ни донесе тръба и АЕЦ

„Дед Мороз, дед Мороз, борода из ваты. Ты подарки нам принëс, педераст горбатый!“  Руска частушка

Едвин Сугарев

Поради което не бойте се, деца, за утрешния ден. Москва мисли за вас, не ви е забравила, там още ни смятат за братушки. Вашата свобода ще пристягат тръбите, вие ще плащате тока, произведен от руската атомна централа, построена на наша територия.

Новината е сто процентов коледен подарък. Десет дни след като руския енергиен министър Шматко беше в България начело на цял щаб експерти – и уж договоряха тъкмо завещаните от Гоце и Станишев енергийни проекти, Трайчо Трайков ненадейно беше привикан за нови преговори навръх Коледа: на 23-ти декември.

И отиде, и преговаря, и се договори с братушките, додето българите варяха боба за коледните си трапези. И ето ги подаръците, описани от вестник “Комерсант”: “Случи се кардинален прелом в преговорите между Русия и България – беше решено в скоро време да бъде създадено съвместно предприятие между „Газпром“ и „Български енергиен холдинг”.

Според коледуващия в Москва български министър в близките дни българското правителство щяло да утвърди “график за мероприятията за реализация на двата стратегически енергийни проекта с Русия”. Двата са, разбира се, Втора атомна и “Южен поток”. “Бургас-Александропулис” ще чака на опашката – засега. Щото май руски експерти били изчислили, че изобщо не бил изгоден – не само за България.

Но за да не страдаем по този трети проект, “Газпром” щял да предоговори доставките на газ за България. От новата година започвали преговорите за ново споразумение – разбира се, дългосрочно. Най-вероятно на по-високи цени и с по-ниски транспортни такси – за сметка на това пък с пълна сигурност за доставките – като през зимата на 2008 г. Помните я тези сигурност, нали?

Та това са коледните подаръци от Кремъл. Можем да гадаем кое българско детенце е писало писмо до дед Мороз с искане за същите. Превръщането ни отново в руски сателит върви със стахановски темпове – устремили сме се към добре познатите прегръдки на руската мечка като шейна по стръмен хълм.

Толкова е безнадеждно, че чак е смешно. Особено като си спомни човек думите на друг един български министър, майстор на пицата, който наскоро бе заявил следното: “Досега е било еднозначно – Русия заповядва, ние действаме. Оттук нататък и в последните няколко месеци не е така и няма никога да бъде така, докато ние сме на власт.” Коледното пътуване на Трайчо Трайков, чийто дух стопроцентово съответства на името му, е прекрасна илюстрация на тези думи.

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.